Ad p32:
Nepleť pojmy:
Tvrdokovové jsou spékané z karbidů (wolfram aj) s kobaltem -dle prvního výrobce Widia zvané vidiáky, běžně na vrtání do zdi jen s tvrdokov. plátky, ale do kovu buď s plátky (viz fotky PotPalo) nebo celotvrdokovové (solid - dnes často používané na CNC strojích pro velkou odolnost). NENÍ to spec. ocel. Na ruční vrtání ne, max. do stojanovky a upnout i materiál, lupne to natotata. Ty vrtáky POtPalo nebo solid používám na vrtání větších děr do DPS (>2mm)
HSS-Co (3 nebo 5%) je do slitiny přidaným kobaltem zlepšená HSS (= rychlořezná nástr. ocel, třídy dle staré ČSN 19xxx) - má větší houževnatost, drží déle břit - používá se na vrtání zejm. pevnějších ocelí - nerez....
Povlak (TiN....= zlatý, hnědý povlak) je tvrdý povlak nitridu, většinou na HSS-Co vrtáku (nebo fréze, VBD plátku) , zlepšuje povrch , prodlužuje trvanlivost břitu, po přebroušení je po něm , na těch vrtácích z BauBau to ani TiN nebude...
HSS se brousí kotoučem z AL2O3 (=korund, tedy bílý, růžový, hnědý podle čistoty), tvrdokov buď hůře karbidem křemíku (=karborundum -šedý, zelený), lépe karbidem bóru (CBN) nebo diamantem.
Widia bude z jako diamant . Pochopitelně se dají brousit šedými kotouči . Jinak jsem desítky let soustružnické nože ani nebrousil a nadále doma nebrousím . Korundem ocel , potom hrubším šedým skoro do úhlu a potom velmi jemným lapovákem ostří a lámač třísky . Ty vrtáky , co zde dal potpalo , jsem nedávno koupil , potřeboval jsem provrtat ráčnu od rieklu . Pětka to dala , osmička již ne . Sám uvažuji o koupi diamantového brusného kotouče , ale nemám vlastní brusku . Mám alespoň diamant na orovnání brusů , už to je výhoda . Je to stejně věc , vzít do ruky katalog z padesátých let , co i za bolševika produkovalo Carborundum v Benátkách . Když to dnes ukáži prodejci brusiva , tak padne na krovky . Přiznám , že stále brousím přebytky z té doby . Právě ten lapovací kotouč jsem 30 let ke koupi nikde neviděl . Je fakt , že se jde do dimantu , který za bolševika nebyl , ale to asi všade . Sám vrtám obyčejnými HSS černými , na 99,99 otvorů to stačí . Na broušení používám tu hračku z lidlu za pětistovku . Na to , že je to plastová hračka s plechovým podiamantovaným kotoučkem to jde dobře a podbrušuje . Nabroušení trvá pár sekund .