Příkon současných TV
Moderátor: Moderátoři
Jedna CRT televize, nastavená tak, aby jsi i v tmavých partiích viděl detail (s tím LCD často bojují, gamma korekci obvykle nemaje), a druhá Vestelovská LED "generika" s nápisem tuším TOSHIBA. Podsvícení naplno, ale s porovnáním vedle stojící CRT je místo bílé jen fialovo-bílá, takže tím pádem zelená na ní nikdy není tak zelená, jak by měla. Rozdíl v subjektivní škálae kontrastu, zejména v tmavších partiích je vidět na první pohled a pokud nechceš mít "obraz v mlze" jak někdy říká moje máma, nastavením jasu a kontrastu shodného obrazu jako na CRT se mi dosáhnout nepodařilo.
https://www.berlin-repariert.de/samsung ... neugeraet/
Můžu potvrdit, že Samsungem uváděný Typical Power jsou asi měřený na netypickým nastavení v menu, na 40" F ani H serii by to bylo nekoukatelný, pokud by mělo být nastaveno na tu uvedenou typickou spotřebu ...
40F5570 uvádí typicky 57W (115W max), bez upravy PSU jen nastavením v menu to není koukatelný pod 65-68W
40H5570 uvádí typicky 45W (105W max), bez upravy PSU jen nastavením v menu to není koukatelný pod 60-63W
"Nekoukatelný" obraz to určitě není, když se na to lidé "koukají", resp. správně se říká dívají. A pokud by měli jakékoli problémy nebo nespokojenost, určitě by se ozvali, vědí, že bych jim nastavení změnil podle přání. Dcera si dokonce vyfotila různé "obrazovky" menu, aby si mohla zkontrolovat, jestli se jí nastavení nezměnilo. U těchto TV, této řady, si výrobce myslí, že zákazníci jsou úplně blbí, a že jim musí vnucovat svůj požadavek, na co se mají dívat. Resp, aby TV šla co nejdřív do nebe. Většinou když připojí dajší HDMI kabel, třeba PC, obraz se sám rozdrbe.Podsvícení na max, ostrost na min a podobné srandičky.
Měřil jsem několik TV různých výrobců a různé kvality. Příkon elektroniky bez zvuku je u LED s odpojeným podsvícením v podstatě bez vlivu velikosti displeje kolem 10W. Plus mínus 1-2W. Podsvit stačí pro obraz, na který nesvítí sluníčko nebo není sledován při letním plném sluníčku, podle velikosti úhlopříčky od 20do zhruba 50" při příkonu LED 8-50(60) W.
Ale samozřejmě plně souhlasím, že pro vypalovače sítnice, nebo pro ty, kteří používají TV pro osvětlení místnosti nebo soutěž se sluníčkem, nemám v úmyslu cokoli doporučovat, natož vnucovat. Ale bavíme se o spotřebě plochých LCD a LED TV.
- pocitujlasku
Jen pro doplnění, ty dva výše zmíněné Samsungy maj oba podsvit na 10 a režim standard. Zbylé tři režimy (dynamický, přirozený, film) dostaly pro srovnání identické nastavení všech jejich nastavitelných obrazových paramatrů jako u standard, dynamický a film jsou s tím srovnatelný, ale přirozený si s tím podsvitem dál "interně" hraje a obraz je u něj výrazně tmavší, je to vidět i na spotřebě, která klesá o dalších cca 13-14W.
No alespoň si to nastavení pamatují pro všechny zdroje/vstupy. To co vymysleli u LG, každý zdroj/vstup samostatné nastavení a teprve pak si to pamatuje, to je opravdu záměrná nedotaženost ...
@Syron
jen pro srovnání, tady výše píšeš, že Tvou 42" (107cm) LG máš nastavenu na příkon cca 35-40W, jinde jsi psal, že opravený 32" (81cm) Samsung UE32F asi za podobného nastavení bere cca 30W. Tady je vidět, že nelze jen tak srovnávat napříč velikostmi / roky / značkami atd.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 48#1083748
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 87#1084087
- pocitujlasku
Další "nehospodárnost" s přehledností jsou různě nevhodně volené podklady pod textem, navíc jakoby úhlově natočeném. Zkrátka mi připadá, že dříve na malé standardní 55cm obrazce bylo daleko víc informací a přehledně, než dnešní režizéři jsou ochotní ukázat na dnešní standardní 32 palcovce.
Jenže ono to není jen o zvuku a grafice, celý scénář už je kolikrát blbě - Třeba jen ve zpravodajství - kolik se promrhá času jenom tím, že redaktor ve studiu vede rozhovor s redaktorem venku před budovou. Zkrátka se opakuji, žijeme v době, kdy forma zvítězila nad obsahem.
Navíc LG přes HDMI nebo internet má v podstatě +- podobný podsvit. U Samsunga jsem musel podsvit přidusit, a proto pak už při normálním obrazu není moc velká rezerva pro zvýšení podsvitu. Když se nad tím zamyslím, tak to rozdrbávání obrazu při velmi zřídkavém připojování dalšího vstupu a ten internet na Samsungu je nebe a dudy. U LG je potřeba jen čas od času nastavit obraz zpět. Zato Samsung je bez přidušení proudu pro internet prakticky nepoužitelný. Z výše uvedených několika důvodů, včetně možností internetu. Proto mám osobně rád LG, a nesnáším Samsung