Ohřívač vody - výboj a nefunguje kontrolka - Dražice TO 20
Moderátor: Moderátoři
- kolovratek7
Ohřívač vody - výboj a nefunguje kontrolka - Dražice TO 20
Máme doma starší ohřívač vody, nemám ho přesně u sebe, ale na 95% to je tady ten:
https://www.alza.cz/drazice-to-20-d372555.htm?kampan=adwho_hobby-a-zahrada_pla_all_hobby-a-zahrada-css_bojlery_c_1003803__FAC6000&gclid=CjwKCAjwnIr1BRAWEiwA6GpwNc4nXDuRtr-0blDRZfhbQNE3cOt350IgDjV-5KcnvqBJJyYZzXv-tRoCdTQQAvD_BwE
1) Tři týdny jsme měli vypnuté jističe v bytě. Zprudka jsem otočil kolečko nahřívače vody na plný výkon(dělali jsme to zcela běžne bez poruchy) a i přes plast šel vidět nějaký výboj, pojistky vyhozené a dokonce i na chodbě vypadl jistič.
2) Nahodil jsem pojistky a v momentě, kdy jsem zapl vypínač od světla, který máme ve stekné místnosti, tak to udělalo výboj znovu a znovu vše vyhozeno. Před vyhozením kontrolka nahřívání SvÍTILA a kolečko bylo skoro v max. poloze. Jeslti vypínač světla souvisel s druhým výbojem nebo to byla náhoda netuším. Mám za to, že to je na jiném okruhu.
3) Nahřívání jsem ubral a pojistky znovu nahodil. Po chvíli i do plné polohy a už bez výboje.
4) Voda se nahřívá, ale PROBLÉM je, že už nesvítí ta kontrolka, takže nevíme, zda nahřívání jede a zda i po nahřátí vody nahřívání vypne. Když otáčím kolečkem, tak slyším, že se tam něco spíná a předtím se spínáním se sepla i kontrolka.
Chtěl jsem se teda zeptat, zda to má cenu opravovat, či jaké můžou být příčiny. Ohřívač jel 10let minimálně, co já vím a je pravda, že začal slabě škvrčet(jen někdy) před půl rokem, když začal nahřívat, ale pořad fungoval. Máme ho skoro celý zazděný, krom předního panelu, tak ani nevím, zda bych se do něho dostal pro případnou opravu.
Díky všem za každý postřeh, radu a odpověď proč to bouchlo po delší době nefungování. Na dovolené jsme jezdili i dříve a nikdy se to nestalo, ovšem
Souvislost poruchy se světelným obvodem je u správně provedené instalace nepravděpodobná. Stav může ověřit jedině elektrikář na místě.
Řešení - odkrytovat, zjistit elektrický stav kontrolky a jejího příslušenství, vyměnit kontrolku (doutnavku) a výbojem postižené součásti (svorky, objímku, vodiče...), opravit spoje...
A neodpustím si - prudkost (razance), s jakou otáčíš kolečkem termostatu, nemá na funkci vliv.
Znám jednoho "stavebníka", co se už dvakrát vyšikanoval šíleně nepřístupným ohřívačem vesraným do rohu linky a ještě k tomu 15 cm od země.
No tak si v novým bytě naistaloval nový dva ohřívače v koupelně a kuchyni opět pod skříňku 10 cm nad zem, 15 cm od stěny, do tmy.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- kolovratek7
Takže uvidíme, co tam bude až to odděláme a nepůjde li to opravit, tak koupím nový.
Mé znalosti sice nejsou vysoké, ale pokud můžu, tak si rád pohraju a zajímá mě to a opravdu nechci vyhořet, takže vymýšlet nesmysly nebudu.
Jak nezapomenu, tak dám vědět, či se poradím.
Díky moc.
- kolovratek7
- kolovratek7