XSC napsal:
Blbosti píšeš ty. Ten německý systém kompatibilní s PALem v 90. letech se jmenoval PAL+, nic HD na něm nebylo, ale uměl 16:9. Ten televizor byl 100Hz pro potlačení blikání, ale ne HD, což si můžeš snadno spočítat z tebou správně uvedené řádkové frekvence

Jediné vysílané HD v té době bylo japonské MUSE, ale to vzhledem k použitému principu podvzorkování mělo dost problémů.
Co tady plácáš za nehorázné blbosti? Už mě to fakt nebaví. Ale vždycky musím reagovat. Nevím, kde s to četl, a jaký pal+? Jakých 100 Hz? A že nic HD na něm nebylo. Já jsem tu TV měl na stole, vlastně na dvou stolech. Na jeden se nevešla, a abych se dostal na druhou stranu, potřebuval bych skoro jízdní kolo. Samozřejmě s obrovskou nadsázkou. Měl jsem od ní schéma, občas i naskočila. Ale byla tam špatná řídící jednotka, která nakonec umřela úplně.
A jak jsi přišel na to, že se dívám na srač..idní slabomyslné seriály vysílané na soukromých TV? A uvědom si konečně, že jakýmkoli přepočítáním obrazu nahoru, pokud obě hodnoty rozlišení nejsou v přesně daném poměru, se obraz spíš zhorší. Malé odchylky se dají vykompenzovat mírnou změnou velikosti obrazu, nebo ztrátou okrajových částí obrazu, což oko bez přímého porovnání nemusí postřehnout.
Celkem bezproblémový je naopak převod z FHD1080 na 720. Tam to vychází přesně o třetinu.
Velmi znatelnou ztrátu rozlišení už způcobí u FHD rozlišení např. u LG nebo Philips, u ostatních to nemám ověřené. Pokud dáš u LG FHD formát 16:9, ztrácíš velkou část detailů. Musíš dát formát Pouze skenování. Přitom se mírně změní velikost obrazu. U Philips je podobně formát Nepřepočítaný, u jiných originální apod.
Pokud na této televizi sleduješ SD vysílání, možnost této volby není. Problém s přepočtem není příliš výrazný, akorát neuvidíš určitou část okrajů, cca 70 p. Takže tolik k zobrazení HD na obrazovce a výsledná kvalita a rozlišení obrazu. Pokud ten americký seriál nebyl natočen na filmový pás potřebné kvality a zrnitosti, a byl vyroben elektronicky pro US trh, NIKDY! nemůže dosáhnout rozlišení 192O:1O80!!!
A ještě se vrátím k "nativnímu" rozlišení. Takový obraz nikdy neodpovídá originálu a málokdy obsahuje detaily, které by měl obsahovat. Čím kvalitnější byl původní obraz, tím se může subjektivně jevit ten nový obraz "hezčí". Natus znamená zrozený, vytvořený, možná udělaný. Přibližně z latiny Natus=zrodit se. Asi tak jako "běžná spotřeba" nebo laboratorně zjištěná spotřeba paliva u auta. Není pravdivá a nedá se reklamovat ani vysoudit.
A jak souvisí "správně spočítaná" řádková frekvence s 100Hz snímkovým kmitočtem? Už s viděl vysílat něco, a zejména v 80ých letech se snímkovým kmitočtem 100 Hz? Je ti jasné, jaké by ti pak vyšlo rozlišení obrazu?