Ale "na 6V" je jenom proto, že k ní máš 6-tivoltový adaptér.
Jak už píše výše Michal22 - když použiješ adaptér 12-tivoltový, bude i ta výhybka "12-tivoltová".
Respektive ta výhybka je "univerzálně-voltová" - její max. napětí je dané typem kondenzátoru, jak zase napsal výše Hill
Honza - kokúň
__________________________ Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Trochu OT: Jen dotaz, ohledně oddělovacího kondíku - většinou je tam 1nF, civka nevím - jak se to počítá? je to dáno "reaktancí" kondenzátoru což umožní propustit UHF spolu s cívkou (LC člen) nebo je to jinak.
Mám na chatě síto už z dob analogového příjmu. Výrobce neznám, štítek na zesilovačí už smazal čas. Dlouho nebylo používané, protože analogový signál v údolí byl velmi špatný. Roky jsem přijímal jen satelit.
Nyní jsem síto zprovoznil pro DVB T / DVB T2. Přijímam vysílání z Pradědu. Kupodivu síla i kvalita signálu je vynikající, obvykle obojí 100% na ukazatelích přijímačů.
Přijímače jsou dva. V patře malá TV Philips, která nemá zabudované napájení antény a anténa má externí zdroj 12V. V přízemí je DVB T/T2 přijímač TeleSystem TS6820 s napájením pro anténu 5V.
Jako rozbočovač jsem použil výrobek TEROZ s jedním průchozím výstupem pro napájení antény. U tohoto rozbočovače lze snadno sundat víko a dostat se ke "střevům".
Potřeboval jsem zesilovač napájet tak, abych nemusel chodit do patra zapínat externí napáječ 12V v patře.
Tento rozbočovač jsem upravil další tlumivkou a kapacitou tak, byly pro napájení průchozí oba výstupy. Napětí 12 V z napáječe a 5 V z přijímače TeleSystem jsou oddělená dvěma diodami.
Takže zesilovač je napájen pro TV v patře napětím 12 V sníženém u úbytek na diodě. Napájení z přízemí je 5V snížené o úbytek na diodě. Souběžně tak mohou být zapnuté oba přijímače.
A nyní to podstatné. Nepozoruji žádný rozdíl v kvalitě zesílení pro žádné z obou napájení. Zesilovač funguje stejně dobře i při napájení z přízemí jen na necelých 5V.
Podle mého názoru by kolega Vladik36 mohl vyzkoušet napájení dvanáctivoltového zesilovače napětím 6V, pokud má k té výhybce zdroj 6V.