Programator CH341a
Moderátor: Moderátoři
Samozrejme majú tieto pamäte aj funkciu zamknutia proti zápisu. Buď iba nejakú časť, alebo aj celú. Alebo sa nastaví ochrana podľa pinu /WP (ozaj, má dobrý kontakt v pätici?). Zatiaľ som zamknutú pamäť nemal (alebo všetky odomklo?), tak neviem.
Bolo by vhodné napísať ktorý software a verziu k tomu používaš, ono existujú aj 3 rôzne programy k tomuto programátoru.
Ani ja som si už x rokov nevšímal, či je nejaká SPI flash zamknutá proti zápisu alebo nie, pretože kedysi dávno, keď som začínal a robil pokusy s SPI pamätami, tak som skúšal aj aktivovať zámky blokovania zápisu a zistil som, že ak po aktivácii blokovania zápisu zadám príkaz na výmaz celej pamäte, tak sa automaticky vynulujú aj zámky na blokovanie zápisu.
Takže ak by aj bola predtým pamäť blokovaná proti zápisu, vždy potom už bola odomknutá a zmazaná.
Čo znamená, že ak by môj programátor pred príkazom na výmaz neodoslal aj príkaz na vynulovanie zámkov, nebolo by možné pamäť zmazať ani zapísať, keďže čítať stav zámkov a prepisovať ho je možné aj bez výmazu dátovej oblasti pamäte.
- patrikvarga
rolis7 píše:Používam software SkyGz series Soft, programová verzia1.13, autor Campanula night Siyu z roku 2004. Ak existuje niečo novšie a lepšie, budem rád, ak napíšete link na stiahnutie.
Skús AsProgrammer
Ešte ma napadlo, keď je čip naletovaný... pin 3 je /WP, pin 4 je GND. Pokiaľ sa ti spojili, tak si si ochranu proti zápisu vyrobil sám.
Ďalšia možnosť je že je pamäť poškodená. SD karty to vraj takto vedia, že obsah na nich ostane, ale už sa nedá meniť. Či sa rovnako dokáže poškodiť aj SPI Flash netuším.
1. Aký máš O.S.? Moderný Windows (alebo aj antivírus) môže detekovať kódy pre mazanie a zápis do flash, a blokovať ich z bezpečnostných dôvodov. Pokiaľ je možnosť, skúsil by som programátor na Windowse XP bez antivíru.
2. Chybný programátor. Skús ho podrobne prehliadnuť či tam nieje spojené niečo cínom čo nemá byť, alebo naopak. Hlavne okolo pinu 3 pre 25xx.