Náhrada akumulátorů pro radiostanici R-109D
Moderátor: Moderátoři
Náhrada akumulátorů pro radiostanici R-109D
Je v perfektním stavu a jelikož její rozsah má i celé CB pásmo, tak jsem ji již zkoušel, jede perfektně, ale má jednu vadu na kráse a to, že celou dobu ji musím mít na laboratorním zdroji.
Louhové akumulátory, které ji mají napájet jsou již kompletně mrtvé a pokus o regeneraci se nezdařil.
Problém je v tom, že stanice potřebuje napájení 2x 2.5V (odděleně) a proudový odběr je 1.6A / 3A při vysílání.
Proto se ptám, co bych měl použít jako ideální zdroj?
Regulátor na 2.5V bohužel neexistuje.
Díky za každý nápad.
původní články měly 24 Ah !!!
Napájení: ze dvou akumulátorů 2NKN24
Doba provozu: 12 hodin při poměru vysílání : příjem = 1 : 3
Odběr proudu: při vysílání 3 A, při příjmu 1,6 A
tyto články se dají sehnat jen na některé z amatérských burz . . .
loni v Holicích jsem je viděl po 150,- za kus
Ten KOH má být navíc opravdu chemicky čistý, takže leda koupit u Švece či jinde.
Ty 2NKNU24 jsou skvělé aku. Měl jsem jich bedýnku 24V, byly dříve fajn pro měření výkoňáků na BM455E, dokud jsem neměl 5-20V/30A externí zdroj jen na tohle.
Každopádně se teda keště pokusím o obnovu těchto originálních aku.
Jen by mě od nich zajímaly 3 věci:
1. - nabíjecí proud
2. - nabíjecí napětí
3. - napětí vybitého aku
Díky moc.
Nabíjí se podobně, jako olovo - desetinou ampérhodinové kapacity a 12-13h. U tohoto typu teda proudem 2,4A a je dobré, když se nabíječ chová jako zdroj proudu, ne napětí.
Automaty na takto výkonné NiFe akumulátory už asi nikdo nemá, takže budeš muset nabíjet "ručně".
Můžeš je nabíjet i oba v sérii, vojsko to takhle dělávalo. Na "hromadný" nabíječe, co se nechaly nastavit jako zdroje konstantního proudu, dávali i 20-25 těchto aku v sérii.
Nabíjet můžeš třeba dobrou, ale rozhodně regulovatelnou nabíječkou na 6V moto-akumulátory.
Velice užitečné, je stažení a pročtení knihy pánů Arendáše a Ručky "Nabíječe a nabíjení", na uložto jistě bude.
Jsou tam počáteční, střední i špičkové nabíjecí napětí a spousta druhů i jednoduchých nabíječů pro akumulátory. Je v ní řeč převážně o olovu, ale s tímhle se zachází podobně.
https://www.pentachemicals.eu/chemikali ... -pecky-303
https://www.pentachemicals.eu/chemikali ... pinky-2116