Domovní telefony Tesla
Moderátor: Moderátoři
Domovní telefony Tesla
Na co přesně se využívají 2 napájecí napětí které tam jsou? AC 8V je pouze pro elektromagnet v zámku dveří a pro podsvětlení tabla?
A DC 8V je pro napájení telefonů (audio části)? Bytové zvonky jsou napájeny AC?
K čemu přesně je svorka G? Měl by to být vyzváněcí signál, ale ne vždy se to asi využívá.
Pro to aby fungovala audio komunikace mezi domácímí telefony a zvukovým modulem dole u tabla stačí 3 vodiče? (svorky 2, 4+ a 6)
Označení svorek původního s novým skoro souhlasí takže zapojit asi "stejně" jako to bylo? (vím že k tomuto je k dispozici u výrobce spousta dokumentace ale mě přijde nepřehledná)
Anebo zvoní bytové zvonky, ať od vchodu, tak od bytu?
Svorka G je generovaný tón a je určen pro domofony, kde vyzvání sluchátko pokud je zavěšeno.
Tablo musí být napájeno plusem i mínusem, ten mínus je tam oproti starým tablům navíc.
Pro komunikaci směrem k domofonum pak stačí vodiče 2 a 6 a v přístrojích se předpokládá společná "zem" na svorce 3.
Původní tablo má připojeny svorky "minus", "G" a "AC", přičemž svotka G je se svorkou AC proklemována (zbytek jsou vývody od zvonků v table)
Zvukový modul ve starém table je připojen 3 vodiči na svorkách označených "2", "4+", a "6"
Slouží tedy jenom jako jakási spojka pro dvoulinku, která vede do bytového zvonku.
Ten je tedy připojen mezi svorky 4 a 3.
A možná sem taky přichází dvoulinka ze zádveřového tlačítka, které bylo připojeno mezi 8VAC a svorku 4.
Těch 8VAC by mohla být ta zaizolovaná spojka dole.
Fotka z tabla je klasika.
G a střídavina je proklemovaná, protože se nepoužívá generovaný tón, ale zvoní se pomocí 8VAC.
V rozvaděči předpokládám staré trafo s horní pojistkou, provedení SN17.
Pokud je na svorce MINUS v table skutečně 0V, máš vyhráno.
Taky by ti mělo fungovat na starém table podsvětlení žárovkami po stisku podsvetlovaciho tlačítka
Takže DC napájení se využívá jen pro napájení zvukového modulu, svorka 4+, je to tak?
Takhle vypadá sběrnice v nových tablech - takže přepojit vše na stejné svorky, jen mě mate svorka GT (která asi nahrazuje svorku G ve starém tablu), pro svorku GT je tento popis v návodu:
"„GT“ vstup vyzváňacieho signálu, pripája sa na svorku „G“ alebo „T“ v SN, pre vyzváňanie bzučiakom (u DT 4FP 210 51 (36)) na svorku „~“
Měl bych teda tu svorku GT taky proklemovat na AC?
Pokud budeš zvonit střídavinou, proklemuješ AC a GT a ve zdroji připojiš na AC.
Důležitá je "nová" svorka 3, která se musí proklemovat v table na MINUS, a ve zdroji připojit na 0V.
Zdroj koukám je o generaci novější 4FP 672 38.
Dnes je aktuální 4FP 672 54
Doposud jsme se bavili o table.
Pokud máte ve dveřích střídavý el.zamek něco jako BeFo 1211 apod., napojí se jedním pólem na 8V AC a druhým na vodič 1, někdy značený jako "Z".
Jaký zámek máte ve dveřích přece nerozhoduje výrobce komunikátoru, ale výrobce dveří (co se mu tam vejde apod.)
Jsou zámky i na 24V AC, elektromotorické zámky na 12V nebo 24V DC apod.
Vždy máš možnost osadit místo zámku relé a přes jeho kontakty otevírat z telefonu třeba garážová vrata.
V table je zvlášť rozvod pro podsvětlení ("střídavina" a MINUS) a zvlášť pro tlačítka (vstupem je GT a výstupem jednotlivá tlačítka k bytům A,B...).
Zvlášť je hovorová jednotka se svorkami 2,6,3,4.
Zámek BeFo 1211 pro napětí 8-12V AC bere 600mA na AC, ale už 1.1A na stejnosměrné napětí. Navíc nemůže být pod napětím nepřetržitě.
Oproti tomu zámek ryze stejnosměrný na 12V=, BeFo 11211, bere jenom 220mA, ale jak psal Dobrman - jen cvakne a nebzučí.
Zato může být pod napětím trvale.
Stejně jako zámek reverzní, např. BeFo 31211, který se bez napětí naopak odjistí.
Ale mám nějaké problémy s přenosem zvuku mezi DT a tablem. Zatím jsem zkoušel se dvěma DT a s jedním zvuk jakoby funguje ale na obou stranách velmi slabě a trochu píská i nějaká zpětná vazba asi.
Když jsem zkoušel spojení s druhým DT tak se celá ta soustava dost hlasitě ropískala. Zatím moc nechápu proč se to chová s každým DT jinak. Na zvukovém modulu nového tabla jsou nastavovací prvky zesílení mikrofonu a zesílení repro, zatím jsem s nimi nehýbal. Máte s tímhle někdo zkušenosti?