Vyskakuje FI - diagnostika
Moderátor: Moderátoři
Vyskakuje FI - diagnostika
V bytě jinak běží jen notebook a LCD monitor napájený z jeho AC/DC adaptéru.
Elektroinstalace je zřejmě po rekonstrukci, je ale nějak odfláklá.
Jak udělat diagnostiku? Změřit kapacitu rozvodu za Fi? Černý odběr od sousedů?
- Přílohy
-
20200613_113448.jpg- Fičko
- (291.13 KiB) Staženo 142 x
- Artaban001
Ano, přesně tak. Taky jsem to tak chtěl udělat, když jsem předělával elektřinu na nové Cu dráty, ale nakonec jsem to dal všechno za chránič. Přece jen když se něco podělává a dává o tom vědět chránič, tak je to taková výstraha zavčas. Sice je to otravné, ale máš dost velkou jistotu, že aspoň něco je víc "jištěné".Sadra17 píše:Sandal píše:Beztrestně můžeš připojit pevně připojený ohřívač TUV bez chrániče. Má totiž výjimku
"vyjímku" má všechno kde by ti použitím chrániče mohla vzniknout škodatakže klidně i ledničku můžeš dát mimo chránič a bude to v pořádku
Svod na dvouletém bojleru by fakt neměl být. Nedávno jsem vyhazoval asi 10-12 let starý a byl elektricky ok, jen už prokapával a za ty prachy nového se to už nevyplatilo ani spravovat.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
p32 píše:Ano, přesně tak. Taky jsem to tak chtěl udělat, když jsem předělával elektřinu na nové Cu dráty, ale nakonec jsem to dal všechno za chránič. Přece jen když se něco podělává a dává o tom vědět chránič, tak je to taková výstraha zavčas. Sice je to otravné, ale máš dost velkou jistotu, že aspoň něco je víc "jištěné".
Svod na dvouletém bojleru by fakt neměl být. Nedávno jsem vyhazoval asi 10-12 let starý a byl elektricky ok, jen už prokapával a za ty prachy nového se to už nevyplatilo ani spravovat.
Právě že bojlery a podobný zařízení mívají nepatrný svody s ohledem na mj. to, co psal sandál. Vod toho ta výjimka je. Je naprostá hovadina lednice, bojlery, počítače apod. dávat na chrániče, obvykle to prostě nefunguje.
Teda, abych byl naprosto přesnej, je naprosto kokotský to dávat spolu s celým rozvodem klidně 3×25 A, jako bejvá zvykem, na jeden chrániček 30 mA. To sou ty, který si hrají na ochranu živé síly, i když v normě je jasně napsáno, že to NENÍ PRIMÁRNÍ OCHRANA PROTI ÚRAZU EL. PROUDEM. Takovej prasopes, aby se mohla dělat propaganda a výrobci mohli prodávat. Vidle jim do toho hážou poláci a číňani, co sem valí chrániče za zlomky cen, co stály eště pár let zpátky, na druhé straně jejich produkty jsou šmejd (ano, často vadnej, a tu a tam se to nevyhne ani „lepším“ značkám jako Eaton), mnohdy nebezpečnej šmejd, takže se soudruzi lobbysti se soudruhama normotvůrcema trochu zacyklili. Nicméně, pokud se má jednat o ochranu proti požáru aj., tak klidně možno chránič 100 či 300 mA.
Já totiž hodlám jako jeden z mála lidí přemejšlet a tak na barák dám nejspíš centrální chránič 300 mA, do každé podružné rozvodnice hlavní chránič 100 mA a teprve až na vybraný obvody, který zvolím vlastním uvážením a ne podle 🤐 akademiků, teprve 30 mA, a to možná jistočochrániče na každej okruh zvlášť (pračka zvlášť, sušička zvlášť, zásufky zvlášť). Tím bude ochrana fungovat jak má, aniž by to nějaká kokotina furt shazovala, i kdyby menší (ale furt daleko bezpečnej) svodek měla, v úhrnu to totiž nikdy nedosáhne prahu, ale zároveň v případě opravdovýho svodu zasáhne podle vážnosti příslušnej chránič (a ne že to shodí ten jeden jedinej chudáček i SE ZBYTKEM OBJEKTU, pže tam pan chytrej dal tu jedinou třicítku).
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Chrániče vypadávají velice často, a to i samy od sebe, a tím víc právě u bílé techniky, kde prostě svody z principu často jsou, i když jsou naprosto bezpečný. To je STATISTIKA. Miliony domácností měly desetiletí lednice a mrazáky bez chráničů a nic se nedělo.
Statisíce domácností nově dávají lednice, mrazáky a bojlery na chrániče a ty padají, i když se nic neděje.