výstupák

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vybihal

#16 Příspěvek od vybihal »

Zpětná vazba u elektronkových zes. je velice malá a nedá se vůbec srovnávat s vazbou u polovodičových zes.
Zde je to popsáno: http://www.zesilovace.cz/view.php?cislo ... 2002122406
VyBiSu
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Copak existuje jen jedna topologie polovodičového zesu, a stejně tak jedna topologie elektronkového zesu ?
vybihal

#18 Příspěvek od vybihal »

Celkem zbytečné že?
VyBiSu
masar

#19 Příspěvek od masar »

to vybihal: Řekl bych, že je třeba si podobné články číst bez zaujetí pro některý typ zesilovačů. Pak zjistíme, že zpětných vazeb obsahuje každé zapojení tolik, kolik je třeba pro dosažení žádaných parametrů. Také zjistíme, že proti vzniku každého zkreslení lze činit účinná opatření k jeho zmenšení či eliminaci. A když to někdo neumí a uchýlí se ke konstrukcím s elektronkami, které mají tu výhodu, že mu tu neschopnost odpustí, tak je to jeho věc. Ale měl by to přiznat. Zesilovače mají také jiné parametry než jen zkreslení - výkon, odstup rušivých napětí, faktor tlumení a další a v neposlední řadě také bezpečnost provozu, trvanlivost (stabilitu),vzhled a praktičnost použití. Podobný článek lze nalézt i zde:
http://diyfans.org/tp-zesilovace1.htm
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

Je třeba vidět věci komplexně, lampáče zase mají spoustu dalších nevýhod a problémů, dost velké vlastní zkreslení atd. V dnešní době už není velký problém udělat opravdu dobrý polovodičový zesilovač.
vybihal

#21 Příspěvek od vybihal »

Zesilovače nestavím a ani stavět nebudu. Ale chtěl jsem jenom nastínit kde je problém tzv. "tranzistorového zvuku" jak píše FERYAKT - cituji: "Polovodičové zesilovače mají nové typy zkreslení které elektronky neznají." Ale jinak s Vámi souhlasím, že polovodičový zes. se dá postavit
kvalitní.
VyBiSu
masar

#22 Příspěvek od masar »

Já si jen neodpustím jednu poznámku. Dnes jsme svědky jakéhosi boomu elektronkových zesilovačů. Pokud je to v oblasti koncových zesilovačů, tak prosím - tam to lze někdy i obhájit (tak či onak). Ale když vidím elektronkové předzesilovače jako samostatné celky, tak tam se jedná podle mě o absolutní demagogii popř. hloupý snobismus. Podobné vlákno tady na to téma právě probíhá. :wink:
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

To je trochu složitější... jde o to, jestli chce mít někdo na zdi fotku, nebo obrázek od Picassa, nebo mít dva černé trojúhelníky v rámu a barvy si k tomu přidělávat olizováním ropuch :D
feryakt

výstupák

#24 Příspěvek od feryakt »

Za prvé není pravda že čím větší negat.vazba tím lepší.
Maximum je 25-30dB.Pak se projevuje zkreslení TIM
/Transient Intermodulacion Distorcion/
Další zkreslení je SID /Slew Induced Distorcion/

Amaro A81/2 str. 13 Dynamická zkreslení SID/TIM
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

Mnohem zajímavější než AR je toto, dá se někde najít jako free.

Ten článek z AR je naprostý entry level do problematiky, taky se vývoj od roku 1981 trochu hnul kupředu, nejen v informovanosti, ale i v měřících metodách.

http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=12025
masar

#26 Příspěvek od masar »

Stále čekám, co bude jako za druhý a porád nic. K tomu za prvé - nikdo takovou větu tady netvrdil - tomu se říká paranoia.
feryakt

výstupák

#27 Příspěvek od feryakt »

Za druhé,silné zpětné vazby zlineerisují zesil. ve statickém stavu.
Zkreslení půjde na promile.Zesilovač nemáme na to aby nám zesiloval
sinusovku ale signál plný harmonik.
Celý zesilovač má nějakou dobu odezvy.Vektor výstupního napětí
zesilov.se natáčí v závislosti od frekvence.
Zpětná vazba neví kam dřív skočit.Musí uhlídat fázi i amplitudu a to za dobu
odezvy.Co nestihne je zkreslení.Od r.1970 kdy se mnoho lidí zajímá
o zkreslení zesil.byly vynalezeny osciloskopy, které vidí více než tehdy.

V PE asi čtyři roky nazpět je návod jak realizovat měření TIM
amatérsky.Nic bližšího nevím.
masar

#28 Příspěvek od masar »

S tím se nedá nic jiného, než souhlasit. Nikdo tady netvrdil, že jsou polovodičové zesilovače bez jakéhokoliv zkreslení. Jen říkám, že ty parametry, které nejsou dokonalé, je možné dále zlepšovat a není proto nutné se uchylovat k dávno zapomenutým elektronkám jenom proto, že ty zesilovače s polovodiči jsou "jaksi složitější". Myslím, že článek pana Dudka (viz můj odkaz)je dostatečně erudovaný a nezavání populismem. Jasně v něm ukazuje cestu vedoucí k omezení zkreslení TIM a SID. Pokud je někdo jen trošku objektivní, musí si všimnout, že elektronkám ve světě již definitivně "odzvonilo" a to, co se děje mezi určitými vrstvami vyznavačů toho "správného" zvuku, lze přirovnat k módním vlnám, navíc s jepičím životem. A jistě v tom hraje roli i snaha dobře takovou "módu" zpeněžit. Důkazem toho jsou částky, jaké jsou schopni někteří lidé investovat jen pro pocit výjimečnosti. :wink:
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

2 Masar: Mně to přijde, jako by se všichni Hi-Fisté zbláznili a mocí mermo se chtěli vrátit o cca 40-50 let v čase. Fakt je, že vakouvé zesilovací prvky produkují při zkreslování v převážné většině sudé harmoniky, na které se lidský sluch "dívá méně pohoršeně", nez na produkty zkreslujících polovodičů, kterými jsou ve velké míře liché harmonické. Ale také je fakt, že dobře udělaný polovodičový zesilovač má výsledný součet přechodového, intermodulačního a harmonického zkreslení menší, než setiny % - a přesto ho "pravověrní" zatracují jen proto, že je "nevakuový"...
Já osobně si myslím následující: Pokud si někdo myslí, že na lampy se mu poslouchá příjemněji, ať si za ně pro mne za mne platí třeba statisíce. Objektivně jsou sice (možná) příjemné na poslech, ale High Fidelity to není... Já hlasuju za polovodiče.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#30 Příspěvek od masar »

Mně taky nevadí, když si někdo pořídí elektronkový zesilovač, stejně jako někdo jiný třeba Harleye. K nostalgii a úctě k umu předků mám taky blízko. Ale pokud dotyčný bude tvrdit na veřejnosti nebo dokonce na odborných fórech, že ten Harley nebo ten zesilovač má parametry lepší než současná technika, tak prostě klame veřejnost, ať už vědomě či nevědomě. Nic jiného mu nevytknu. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“