breta1 píše:Našel jsem v nabídce TME tyto hroty pro trafopáječku, má s nimi prosím někdo zkušenosti?
To je vlastně "fabrický" provedení toho co jsem popsal o pár příspěvků výše.
Moderátor: Moderátoři
sis2 píše:... A moje úprava spočívá v tyristorovém spínání podle obrázku.
Jednoduché a spolehlivé, slouží už dlouhá léta. Jediná drobnost, že pájka trvale žere cca 1W. Nevadí, napájení pracovního stolu mám beztak přes vypínač ...
A vrazit tam místo odporu "kapacitní předřadník" neboli sériovej kondík jsi nezkoušel? Tím 56k výkonovým odporem tečou trvale ±autobus nějaký 4mA, kterýma se nabíjí filtrační kondík (napětí na něm je omezený 5V zenerkou). Čistě jen pohledem a vokometricky odhaduju, že kdyby se tenhle filtrační kondík nechal nabít na cca 2x vyšší napětí (kolem 10-12V, dejme tomu maximálně 15V), tak by se čistě jen podle Ohmova zákona při zachování odporu mezi tranzistorem a tyristorem příslušně zvětšil i proud zapínacího impulsu (vyšší IGT = nemělo by bejt potřeba používat tak citlivej tyristor) - a neměl by přitom překročit bezpečnou hodnotu Ic pro ten ovládací tranzistor. Těch autorem použitejch 5V je nejspíš hodnota vycházející z dobový dostupnosti dostatečně malejch součástek, aby se obvod čistě geometricky vešel do rukojeti trafopájky. S dnešníma menšíma součástkama by se čistě teoreticky mělo bejt možný dostat do danýho prostoru i s provozně příznivějšíma hodnotama.sis2 dál píše:...Jen si pamatuju, že jsem vybíral tyristory z více kusů, aby spínaly při Ig kolem 1 mA. A to splnil jen některý. Jinak by musel být v té větvi pro napájení tranzistoru menší odpor a ten by následně víc topil...