Tak mi vodpálili vrtačku
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Seznam odpovědí můžu nabídnout, ale nebude tam nic nového. Patrně první reakce bude, že "To je vaše práce, ne moje..." Ale tím získáš jistotu, protože normální člověk by se nad tím aspoň zamyslel.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pro příklad:
Celkem hodně osazuji přípojné (vypínače i jističe) Hager H400 a protože oka a praporce zpravidla nechtějí (má to svůj dobrý důvod), dávám nejčastěji třmenové svorky, konkrétně HYD003H - prostě 240 mm2. Sem je všechno v pořádku, tedy až na postup montáže. S normálním imbusem nepochodíte, ten se musí uříznout, jinak se k hlavici šroubu nedá dostat (svorka se musí povolit, prostrčit šroub a povolovat/přitahovat třmenovku až do okamžiku, kdy se povede šroubu procpat plastem. A samozřejmě nelze měnit třmenovky operačně, protože by to šlo udělat, musí celý deon ven. Odlepit ty plastové zákryty, čápovkama uvolnit plastové zámky matice a celé to vyměnit. Geniální vynález a jeden speciálně upravený (uříznutý) imbus.
P.S.: A dotahovat velice, ale velice opatrně!
Prostá IKB na DIN - tedy 4 pólová svorkovnice pro roztahání silových vodičů v rozvaděči. U IKB se prostě už počítá s tím, že budou padat nadávky (jo, prostě se tam cpou vodiče a dutinky "dobře"), ale jsou i zázraky průmyslového myšlení - inženýrství. 160A Schrack - je to kus kovu a 160A tomu prostě věříte (a vydrží), dokonce drží na DIN (menší verzi zapojovat jedině do třmenů, jinak se honí po celé DIN) a celkem dobře se do ní zapojují vodiče. Samozřejmě až na přívod, přestože píšou 50 mm2. No ... aniž by praskl plastový kryt (druhá možnost je úprava), není šance tam dostat 35 mm2. Nejde o svorku samotnou, ale o jejich dementní pozice a ohýbání. Není tam místo a ještě dementní ohyby (toho 🤐, co to vymyslel bych chtěl vidět). Otvor svorky celkem ujde, sice silou, ale CYA50 se nechá pohodlně narvat do 35 dutinky (izolované i neizolované) a ta tam zapadne. 50 prostě ne, tedy ona tam sice jde s použitím kroucení a pořádné námahy, ale za předpokladu, že celá IKB venku a můžete kolem toho skákat. Když je to v rozvaděči - zkrátka na místě a zapojené, tak se do toho nedá narvat.
Prostě celý případ HDO je už jen úsměvná historie, horší jsou neustále se opakující špeky výrobců a jestli to děláš jak píšeš, tak musím smeknout klobouk. Hledat a objíždět kompetentní osoby, abys jim mohl dát kopanec do zadku, ...
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Je v tom destička s 555kou (že by doběh kvůli okamžité změně polarity?) a MOSFET STP70NF03 (70 A, 30 V) ten se i přes to, že k němu byla zvenku vypínače přišroubovaná malá hliníková destička, zahřál tak, že úplně usmažil desku, až je z druhé strany bublina, ale samotnej dopadl eště hůř, na něm je bublina taky
Taky tam asi byla dioda, z té už sem našel jenom polovičku plastovýho pouzdra.
Trošku žasnu, když už v tom je tohle, proč tam jako nedali třeba vratnou tepelnou pojistku, která by třeba ten FET odstřihla po překročení, cojávim, 100 (110, 120) °C někde na té destičce?
Jdu hledat no, je to sice po obchodech, ale na to, že je to blbej FET, pár SMDček a trocha mechaniky, ty ceny jsou od nic moc až pro příšerný. Nejlevněj zatím ve Státech 20 babek, ale kolega eště nějakou dobu lítat nebude.
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
Mám tu eště jednu PSB 12 VE-2, příklepová, asi na to někdo lehal bez přídavné rukojeti a zlomili rukojeť těla od motoru. No, spínač je jak na sviňu jinačí. Si řikám že aspoň když prolízám ty obchody s ND, koupím nový tělo za pár peněz, nabíječku mám uni a akumulátorů se po bazarech válí. Hm, tělo i rukojeti vyprodaný všude
Tak asi vezmu z holomóca tudletu s mrtvejma akunama a zrepasuju si, a tu co mám si nechám jako zdroj náhradního motoru nebo spínače.
No a do toho GSRka mi nezbude než koupit spínač za 8 kil, aspoň že mi to proplatí
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
Jakejsi britskej šop sice nepsal skladovky (takže je pravděpodobný, že by stejně odepsali, že nemají), ale abych za tyto tři věci dal dva a půl tisíce, ehm, za to mám úplně novou sadu od párksajda
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
pkservis nic s tím regulátorem, ani potvrzení zatim nepřišlo, tam budu muset napsat esli taky zas nemají „ňákej problém se serverem“ jako ten kšeft naposled
- Behemot
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem do jednoho packu k té příklepové, je tam nic mod bodování článků, jeden se někdo pokoušel lepit páječkou, proto to bylo kuchaný. No co sem si měřil, rozptyl napětí článků je 50 %, to už nebudu řešit a vyměním rovnou všechny…