Anténa našikmo
Moderátor: Moderátoři
A že by si dnes s budovou na betonovém skeletu nikdo nevěděl rady?
Asi věděl, ale zase by to něco stálo, takže milí studenti, udělejte si na tom diplomku, pak to stejně zbouráme a nikdo se nedoví, jestli by ten váš návrh byl realizovatelný...
Takhle už je v Praze zablokovaný Libeňák a železniční most pod Vyšehradem. Pokud mají technicky sloužit, je nutné je přestavět, ale památkáři a různí bojovníci si z toho udělali modly.
Pokud se nemýlím tak Žižkov vysílá to samé co Cukrák, a Mordor to samé co Ládví. Pokud mám anténu na Ládví (H), které má 2x vyšší výkon co Mordor (H), u nás ve městě chytnu naprosto v pohodě tzn. i na "hrábě" bokem i Cukrák (H), který - i když je dál - pořád má mnohem vyšší výkon než Žižkov (V). Sice te tam vyšší úhel mezi vysílači, ale signál je dobrý není problém vše chytit ani na rybí kost ani na síto.
Proto nechápu potřebu jakkoli kroutit s anténou našikmo, (tím spíše s dlouhými Colorkami) v jednom městě a to u domů jen o pár bloků dál...
Někdy se to takto kombinovat hodí. Na Barrandově jsem to měl kvůli DVB-T Muxu4 nasměrované někam mezi Novodvorskou (H) a Žižkov (V), Mordor je níž a něco mu vadilo, Ládví je zcela za kopcem.
U digitální televize je to horší: rozsah úrovní, které jsou tunery v televizích nebo settopboxech schopné zpracovat tak, aby byl dekodér ochotný zpracovat přijatý signál, je typicky o 20 dB užší, než u analogových. Tam, kde analog ještě celkem nerušivě zrnil, tam digitál vůbec nerozeznává signál, v lepším případě tam něco je, ale kouše se a kostkuje. Přitom jednoduché natočení antény "mezi" obě přijímané roviny polarizace cignálu tento problém může zcela odstranit.
Zbytečně silný signál sice zeslábne, ale nějakých pár dB ztráty tuner zvládne, zvlášť, když pro ten silnější signál je anténa zbytečně výkonná (nota bene, když má v sobě ještě zesilovač) zato úroveň signálu z jinak polarizovaného vysílače stoupne na úroveň, která bude dostatečná pro spolehlivé zpracování.
Prostě u nás je pár míst, kde to takto funguje, a dobře, jakkoli to vypadá nezvykle a ještě navíc třeba to víc pomůže u souseda zleva, ale ne už u souseda zprava.
To víte, setkal jsem se s tím poprvé až tak jánevím asi dva měsíce zpátky, zprvu jsem to přičítal špatnému utažení, nebo mizerné kvalitě držáku + těžkému ptactvu
Ale když to už vidím už často a tam, kde vím že to dřív neměli, hlavně u těch Colorek, které držely pevně celá léta co se pamatuju, v rozmezí asi pár týdnů, začalo mi to být podezřelé.
By mně zajímalo kde se to ti lidé tak rychle dozvěděli, vidím to poprvé a ani jsem o tom nikde nečetl ani neslyšel...
A právě colorka je jedna z nejvýkonnějších antén, navíc se snadněji dá upevnit nakloněná, než síto, i když i to zručný bastlíř zvládne, třebas to vypadá jako ty rhombické podpisy na veřejných záchodkách.
Samozřejmě, je-li anténa nakloněná ráhnem k zemi, je čas s tím něco dělat, protože ptactvo musí normálně unést.
Ještě prosím, je nějaký podstatný rozdíl ve vlastnostech mezi těmito dvěmi anténami pro rozhlas?
Získal jsem tyto dvě antény, no radši jsem je nakreslil viz. obrázek.
První je tříprvková, má krátký dipól nastavený dlouhou, ve dvou bodech přinýtovanou tyčkou. Není uvedený výrobce, ale vypadá jako profesionální tovární výroba.
Druhá je podivnější, dvouprvková, ale vypadá taky jako tovární výrobek.
Bohužel má vybrakovanou krabici a bez víčka. Oba drátky z jednotlivých půlek direktorů jsou zapojeny pod krabicí na jeden šroubek, druhý šroub v krabici chybí úplně. Jak to správně zapojit na koaxiální kabel?
Je některá z nich vhodnější pro příjem, nebo je to dobré jen na tyčky ke kytkám nebo do šrotu?
Ta levá anténa je normální Yagi s napájením bočníkem, jen to mechanicky výrobce vyřešil nejsnadněji vyrobotelnou cestou.
Anténa vlevo je výrobek MECHANIKA VD Praha (Opletalova 8, Pha 1) typ: 3MY- VKV II (T399) - vyráběná koncem 80. a začátkem 90. let. Tehdejší MOC: 210,-Kčs. Impedance na svorkách dipólu je 300Ω symetrických - (koax se připojuje přes symetriz. člen). Provozní zisk: 4,5dB - tudíž je o "něco slabší", než HB9CV.
Jak už napsáno výše - ant. vpravo je amatérská HB9CV v nesymetrickém provedení - tudíž se koaxiál připojuje napřímo (bez symetr. členu)
Už tady (v tvém vlákně) jsme 3MY- VKV II (T399) vzpoměli.