Kirchhoffovy zákony
Moderátor: Moderátoři
Kirchhoffovy zákony
Když nezapomeneš, že proud se nemůže z uzlu nikam ztratit ani se tam zázračně objevit něco navíc (1. zákon), musí součet proudů odebíraných z uzlu být rovný součtu proudů do něj přitékajících.
No, a pokud jde o napětí (2. zákon), ani to se mezi dvěma uzly obvodu nemůže cestou zvýšit nebo snížit.
Ale nyslím si, že tady je to vyložené dostatečně jasně, i s těmi obrázky.
Abych řekl pravdu, rozumím té myšlence - proud/napětí se nemůže "vypařit", to jen energie se může "ztopit" třeba na odporu.
Abych řekl pravdu, uchází mi, k čemu je tato věc POČETNĚ vhodná - jako filozofickou úvahu ji chápu.
Prostě o tom chci něco vědět, ne tam jenom odříkat "...a duše její se vrátila."
Možná ti to připadá zbytečné něco kreslit a počítat, mně zase připadá zbytečné se na to ptát při pohovoru, protože, aý to budeš potřebovat, dojde ti to samo, protože ty zákony znáš, jen si je bez konkrétní sizuace neumíš představit, jak se to dělá.
Ona elektrika i elektronika je nekonečné učení se, jak a kdy který zákon aplikovat. Právě to, že umíš ve správnou chvíli postupovat podle potřebných pouček a zákonů, vede k úspěchu.
Něco jako: "třeme-li ebonitovou tyč liščím ohonem, žáku Cartere..."
Zrovna tak se někdy bude hodit vzpomínka na pány Kirchhoffa, Ohma, Joula, Lenze, Maxwella, Hertze, Thèvenina a další.
Použité správně a v pravou chvíli jsou tyto vzpomínky náramně užitečné.
Pokud to po tobě budou chtít s tím, že to pak budeš používat, tak tam raději ani nechoď.
Co je to za pozici o kterou se chceš ucházet?
https://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=9 ... rt=0&all=1
https://www.podnikatel.cz/clanky/co-del ... uklizecka/
Som rád, že ma neprijali.
Naproti tomu jsem kdysi dostal nabídku jít dělat k počítačům do státní správy, a tam jsem zjistil, že bych se dostal jen k myši se záměrným křížem na digitalizaci pozemkových map, k techice vůbec ne. Doporučil jsem jim tdy jednu, která už podobnou práci jinde dělala, a první dotaz zněl: "má maturitu v oboru elektro?"
Ze mě vylítlo něco v tom smyslu, nač je cvičené opici maturita, nota bene z elektroprůmky, když si šáhne maximálně na vypínač světla a tlačítka na myši, a dostal jsem odpověď, že to je tabulkové zařazení, že dělá s výpočetní technikou. V téže jsme přezkušovali profesory na průmyslovce z padesátky, tak jsem se zeptal na maturantku, která by radši neměla dělat nic složitějšího -a měli tam takovou. Jestli při maturitě přimhouřili oko nebo víc, nevím, (Cermat ještě nebyl) ale nastoupila tam.
Tém jsem chtěl říci, že ne vždy se při pohovorech ptají na věci skutečně potřebné, ne vždy mají zaměstnavatelé vůbec nějakou představu o tom, co práce na té konkrétní pozici obnáší. A taky, že znalost základů a jejich aplikace v praxi je výhodou, i když se to pak třeba dlouho po nástupu nevyužije. Jednou to přijde a co pak?
Každopádně, kdo o to místo stojí, by se neměl pohovoru vzdát. Šel bych do toho s tím, že třeba ten, kdo mě bude testovat, zná jen ty zákony, ale neumí si jejich využití představit vůbec, já už jo, takže mám šanci.
Až uvidím, k čemu mi to bude na konkrétní situaci, teprve se je naučím prakticky použít. To se ale ten zkoušející nemusí nikdy dovědět.
>>Samec: nepřijali, jejich chyba. A pan Ohm taky nevěřícně kouká na ty tupouny...
IMHO humanresourcesista (pokud nemá seznam otázek stažený odněkud z internetu a sám tomu nerozumí) možná takové otázky klade kvůli tomu, aby zjistil, jak na ně bude uchazeč reagovat a celkem nezáleží na tom co odpoví.
Nějaké výběrové řízení (ale ne moc) jsem absolvoval, byly firmičky kde bych si ani neopřel krumpáč o zeď, ale měli tam požadavky, jako kdybych se ucházel o pozici CEO ve Velké Modré nebo Malé Měkké.
Já bych spíš čekal odpověď "0/4-20mA případně 0-5V nebo 0-10V" pokud by na to někde přišla řeč. A byl bych schopen a ochoten se kvůli tomu pohádat.samec píše:Tiež som bol na jednom pohovore, kde na mňa vybafli otázku v štýle, že aké analógové signály sa používajú ako výstup senzorov v priemysle...