Nahrávání z gramo NZC431 na mgn TESLA 444 DE LUXE - jak ??
Moderátor: Moderátoři
Mizerně, pár chlupy stíněná čínská mrdka, může mít na tomto stavu lví podíl. Kabel také může mít, v tomto případě zcela nežádoucí, spojení stínění s plechováním konektoru. Jsou-li konektory zalisovány, lze to zjistit měřením odporu mezi kolíkem 2 a plechem.
Pokud nemáte možnost tento originální, teslácký kabel sehnat/koupit/opatřit, mohu Vám jeden buď přenechat, anebo potřebnou délku vyrobit. Metráž původně použitého, šedého kabelu /jde o šňůry Kablo typu ROm 4-22, nebo ROm 5-22/ mám k dispozici, originální DIN5 konektory Tesla také.
Tento univerzální, obousměrný kabel, má mít maximální délku 2m.
Je to kvůli vlastní kapacitě žil kabelu a současně velkým impedancím, na kterých běží signál po žilách kolíků 1 a 4.
V tomto konkrétním případě, vychází záznamový signál z NZC431 o vnitřním odporu 560kΩ !, který je zakončen v magnetofonu vstupní impedancí asi 20kΩ.
Kapacita jedné žíly kabelu ROm proti stínění, je podle mého měření 180pF/m, takže při 2m délky 360pF. Žilami kabelu 1 a 4 běží v režimu záznamu na magnetofon signál na úrovni asi 15-20mV a jak bylo zmíněno, na vysoké impedanci.
To je platnou poukázkou na problémy, kterým se lze 100% vyhnout jen kvalitním stíněním a také oddálením kabelu od síťové kabeláže, nebo transformátorů.
Ta vysoká kapacita žil šňůry proti stínění, je způsobena jejich tenkou izolací. To je zase daň za přijatelný celkový průměr kabelu 4,8mm a tím i jeho snadnou montáž do standardních DIN konektorů 6AF897 70.
Poznámka 1:
A nevadí Vám vůbec, že B444 za tohoto stavu nahrává jen levý kanál??
Pokud vadí, tak do pětidutinkové zásuvky Radio na B444, je třeba doplnit nože 4 a 5 a vzájemně propojit dutinky 1+4 a 3+5 asi 10mm U-kouskem tenkého pocínovaného drátu.
Jen tak budete mít 100% zajištěno, že magnetofon bude nahrávat oba kanály, sloučené těmito propojkami na mono. Úpravu zvládnete i sám, je třeba jen koupit TESLÁCKOU pětikolíkovou zásuvku a potřebné nože na doplnění z ní vzít.
Dá se to jistě řešit i propojením kolíků 1+4 a 3+5 ve šňůře, ale tím ztratí šňůra univerzálnost. Stane se z ní fakticky "tříkolíková monofonní", kterou bez zpětného odpájení propojek nepůjde použít pro záznam na stereomagnetofon.
Důležitá otázka k brumu:
Je brum obsažen také v signálu, reprodukovaném zesilovačem gramofonu do reprosoustav? Zapněte gramofon, odložte raménko do stojánku, korekce rovně a hlasitost "pokojově".
Neplést brum 50Hz s hlukem pohonu.
Poznámka 2:
Přepnutí NZC431 na mono, tedy NESTISKNUTÍM tlačítka Stereo, nemá na výstup signálu pro nahrávání prakticky žádný vliv.
Tlačítko Stereo v nestisknuté poloze, spojuje oba kanály na mono pouze pro pokračování obvodů interního zesilovače gramofonu, ale ne pro záznamový výstup na kolících 1 a 4 zásuvky pro magnetofon.
Je to dobře vidět na schématu zesilovače NZC431, který elektricky odpovídá zesilovači AZS217.
Záznamové výstupy z RIAA předzesilovače NZC431, jsou vyvedeny přes odpory 560k /postaru M56/ ještě před všemi filtry, korekcemi, před spínačem Stereo i před slučovacími/ochrannými odpory 330R.
- Přílohy
-
B444 Super_SMv1.pdf- (217.39 KiB) Staženo 128 x
Trochu jsem to zjednodušil, ale princip je snad jasný. Např. se nepatrně zvýší vliv kapacity kabelu o zvýšení impedance o vlastní impedanci samotných výstupních obvodú gramofonu.
Pokud bys chtěl realizovat to, co píše Syron, jde to bez zásahu do gramofonu pomocí dvou propojovacích kabelů takto:
Pro nahrávání si udělej kabel, kde na jednom konci v konektoru propojíš kolíky 1+3 - levý kanál a 4+5 - pravý kanál, na druhém konci to připojíš na kolíky 3 - levý k., 5 - pravý k., stínění samozřejmě na obou koncích na kolík 2. V magnetofonu je potřeba na vstupu pro gramofon doplnit dutinku 5 (obdobně, jak píše Sinclair o konektoru RADIO). Na tuto dutinku doplň odpor 1M5, stejně jako R2 ve schéma magnetofonu (viz. obrázek - R2´). Konec kabelu s propojenými kolíky připoj do gramofonu místo propojovací záslepky do konektoru se symbolem čtyř kroužků. Druhý konec připoj do magnetofonu do konektoru pro gramofon (vstup pro krystalovou přenosku). Pokud neprovedeš úpravu v magnetofonu, budeš nahrávat jen levý kanál, obdobně, jak píše Sinclair.
Pokud chceš, aby magnetofon hrál přes zesilovač gramofonu, potřebuješ ještě druhý kabel, kde použiješ jen kolíky 3 - levý,5 - pravý ,2 - stínění na obou koncích a v magnetofonu udělat úpravu doplněním dutinky č.5 a jejím propojením s dutinkou č.4 (viz. poznámka 1 od Sinclaira).
Tím prvním kabelem zapojeným do gramofonu místo propojky získáš jakýsi linkový výstup z gramofonu (pozor, v gramci musí být buď ta propojka nebo Tvůj kabel - zároveň nahrazuje propojku, jinak nebude z beden gramofonu nic hrát). Na tomto výstupu pracuješ již s vyšší úrovní signálu, takže se brum neprojeví i při méně kvalitním stínění kabelu.
Doufám, že to je trochu srozumitelné a že jsem Tě ve spolupráci s ostatními moc nezmátl.
Edit: opraven obrázek
Když to fungovalo tenkrát, musí to fungovat i dnes.
Tlačítko MONO je pro záznam neúčinné (jen poněkud zhorší přeslech na výstupu pro magnetofon), účinkuje jen na vlastní zesilovač v gramofonu. Neposlouží tedy pro monofonní záznam, na ten se musí jinak.
Tak si tu šňůru prostě vyrob: v jednom konektoru spoj piny 1 a 4 a na druhé straně 3 a 5. Použij stíněnou dvojlinku, Nejlíp dobře stíněnou (mikrofonní)
Piny 1+4 spoj kablíkem s pinem 1 v konektoru do magnetofonu.
Piny 3+5 spoj kablíkem s pinem 3 v konektoru do magnetofonu,
Stíněním propoj kolík 2 (prostřední) v jednom konektoru s kolíkem 2 v druhém.
A začni znovu s hledáním, proč to bručí,
Jestli máš brum až při záznamu z desky, nějaký tam vždycky bude, přece jen závěs motorku už bude ztvrdlý a hluk se přenáší na desku. Na mono bude hluk slabší, stereofonně to hlučí víc (proč, to jsem popsal tady).
Druhá věc je stínění konektorů - to se se stíněním kablíku obvykle spojuje na straně gramofonu. V zásuvce magnetofonu se propojí s kostrou při zasunutí konektoru. Právě to propojení stínění konektoru se stíněním kablíku a současně se šasi magnetofonu někdy bručí. Zkrat pinu 2 konektorů pro mikrofon a rádio v magnetofonu na jeho šasi totiž může vytvářet s kablíkem k přepínačům zemní smyčku, do které se indukuje brum z trafa a motoru.
Prostě začni znovu, ta příčina bude ptákovina.
A nezapomínej na jednu věc: analogový záznam nebude nikdy brumu prostý, jak to umí záznam digitální.
Hille, nic ve zlém, máš velké zkušenosti i v oboru audio. Ale kde bereš tu jistotu, že to "tehdy" fungovalo ? S kompatibilitou měla nejen Tesla problémy hodně často. Ta úprava je absolutně triviální, a dá se kdykoli vrátit zpátky, třeba při změně některého dílu sestavy. Já jsem už v raném mládí musel dělat poměrně často podobné "operace", když jsme si s kamarádem chtěli navzájem kopírovat pásky a desky. Soudruzi se většnou moc nezamýšleli, co bude kdo navzájem propojovat. A lidi si nemohli vymýšlet, byli rádi, že "sehnali"aspoň něco. A šokovala mě tvoje poznámka, že "A začni znovu s hledáním, proč to bručí". "Vždyť o tom už dobrou čtvrthodínu hovoříme, Mlho!" Právě jsem popsal, jak snížit brum minimálně o 30 dB, což není vůbec málo. Jeden můj kamarád, bývalý ředitel podniku, razil a dodnes razí heslo "všechno se má odzkoušet". Vyměnit dva odpory přece nedá tolik práce! A pak mě můžete třeba ukamenovat.
Pravda je, že používání konektorů RCA- CINCH. celou situaci výrazně zjednodušuje.
Mimo jiné jde z toho výstupu krmit v podstatě cokolim s linkovým vstupem, tj. jakýkoliv magnetofon (Tesla i zahraniční), zvukovka PC, atd.
Cíl úpravy byl, aby se nemuselo zasahovat do gramofonu a aby se veškeré změny odehrály jen na konektorech magnetofonu a jednom upraveném kabelu (pro další libovolné propojení gramofonu s čímkoli). Nechtěl jsem "cpát" odpory do konektoru a když už úpravy, tak bez dalšího vlivu na původní funkci magnetofonu.
to schéma od Leoše je nejspíš špatně
přidám sem základní schéma od B4, ze kterého je potřeba vycházet.
z něho je zřejmé obecné zapojení vstupů a výstupů monofonních magnetofonů Tesla.
Dál už je potřeba jen kloudná propojovací šňůra(dobré stínění) se správným zapojením 1:1.
Používat se budou jen piny č.3, č.5 a zem na č.2 . . .
to je vše, ostatní záleží na "JiriNov" jak si s tím poradí . . .
Syron píše:Hille, ...kde bereš tu jistotu, že to "tehdy" fungovalo ? S kompatibilitou měla nejen Tesla problémy hodně často...
Protože jsem tato zařízení, také používal. Zesilovač AZS217 s gramofonem SG40 a B444 Lux Super. V podstatě jde o totéž.
S propojovací šňůrou s plechovou trubkou kolem kolíků tam skutečně nějaký brum byl, ale po vytažení konektoru zmizel. Stačilo odizolovat stínicí kryt konektoru od stínění kablíku nebo použít konektor s platovou trubkou, který měl stínění jen uvnitř. Šlo o to, aby se přes tu trubku nespojil kolík 2 se šasi magnetofonu. Nebo se stínicí trubka připojovala jen na šasi magnetofonu, ale nespojovala se se zemí vstupů.
Fotka rozdílu mezi konektory je v příloze: ten celoplastový sice nic nevydržel, pájet se musel zasunutý v samici, ale posloužil tam, kde "kovové" selhaly.
Souhlasím s tím, že B444 má nešťastně zapojené vstupy, hlavně jsou háklivé na stav přepínače záznam-snímání, a vůbec nejvíc na stav kontaktů přepínajících kostry na piny 2 konektorů. Tam stačí přechoďák a už to bručí do záznamu, ale při snímání nutně nemusí. Po těchletech to není u těch magnetofonů celé řady B4 častá příčina. Myslím, že ani Tesláci nepředpokládali životnost přes 20 let, spotřebitel byl rád, že se mu podařilo na magneťák ušetřit a sehnat ho, takže z pohledu dnešní spotřebky to kupoval vlastně na doživotí. Vlastní.
Přesto kompatibilita konektorů DIN, úrovní a impedancí byla daná normou a nebyl problém propojovat Unitru s Teslou, RFT či Grundigem či Philipsem (s výjimkou přenosných přístrojů, které měly omezený počet připojovacích míst, a potřebovaly zvláštní redukci po některé způsoby propojení s okolím). To, že Tesla nedodržela normu u modelů B41, 42, 44 a 45, o nichž se tu nebavíme, a které mají na napěťovém výstupu úroveň závislou na poloze regulátoru hlasitosti, je samozřejmě úlet, ale někteří výrobci to tak dělali i po roce 1970, kdy od toho Tesla u síťových přístrojů definitivně upustila.
Omezeně kompatibilní byly (svérázně zapojené, mírně řečeno) DIN konektory v zámořských přístrojích, zjevně výrobcem dobastlené do přístrojů "pro ecropského zákazníka", ačkoli jinak byl magnetofon vybavený Jacky a RCA cinchi.
Postřehl jsem, že JiriNov je naprostý laik, který určitě nebude vyrábět nějaký kabely, přemísťovat odpory zásahy v přístrojích apod.
Potřebuje, aby mu to bez brumu nahrávalo oba kanály.
Jako první věc je třeba kvalitní kábl.
Jako druhá je doplnění těch nožů do konektoru Radio v B444, aby to nahrávalo oba kanály. To doplnění zvládne i sám. Je tam poměrně dost místa.
V prvé řadě si musí opatřit kvalitní kábl a až pak budeme řešit zbytek.
Zatím se ani nevyjádřil, protože jste tu udělali naprostej bordel příspěvkama, co řeší následky, ne příčiny.
sinclair píše:Schémata od 444 nejsou špatně, ten mgf je i ve skutečnosti fyzicky takto zapojený. Řeší se tady konkrétní problém s B444 a ne s B4
ale jo, jasně . . .
v tom že je to tvoje schéma špatně, bylo myšleno, že je jiné . . .
on má B444 LUX a né B444 LUX SUPER které si dodal ty Leoši . . .
a ta B4 sem byla dodána kvůli jednoduchosti a kvůli porovnání.
takže ještě tedy pro porovnání oba: 444 LUX a 444LUX Super . . .
http://www.radiojournal.cz/schemata/bozdech/b444.pdf
a na mě to dělá dojem, že ten magič je špatně opravený (repasovaný), protože někdy nefungují uzemňovací kontakty na přepínači a tak to bručí v nahrávce . . .
ale tohle jsem nechtěl takto rozebírat, prostě jen kloudný nahrávací kabel a zkusit . . .
pokud to tam bude bručet stále, bude nutné dojít za někým, kdo to opraví.
Teď mě také začalo zajímat, co má vlastně za magneťák, protože z názvu "TESLA 444 DE LUXE" je patrné prd.
V každém případě je pravda, že to co jsem psal řeší (možná) následek, ne příčinu. Předpokládám taky, že se JiriNov v magneťáku nebude vrtat sám, ale má někoho, kdo mu s tím pomůže, takže to berte jako inspiraci. Obdobně jsem měl připojen dvěma kabely B93 k gramorádiu MODERATO, linkový výstup jsem měl vyveden kablíkem. Řešil jsem prozměnu pronikání řádkového kmitočtu z TV poblíž, pokud TV běžela, měl jsem v záznamu stálý tón, dost mně to vadilo. S brumem jsem problém neměl nikdy, ale vzhledem ke kvalitě kabelů na trhu, si to umím představit.
Jsem si jistý, že tento kabel z mé fotky, se ještě někde dá i koupit, jsem jenom líný hledat. Možná Compo apod.
Až bude jisté, že ta sestava bručí i s regulérním kabelem, budeme hledat, popř. upravovat dál.
Totéž se slučováním kanálů - až poté, co bude regulérní a kvalitní kabel.
Znova bych si dovolil podotknout, že je JiriNov nejspíš uživatel-laik, který sám zvládne jen to propojení, nebo max. přizemnění některého z přístrojů.
Doplnění potřebných nožů do zásuvky Radio na B444, není vůbec těžké. Zvládne to i laik s páječkou a jednoduchým multimetrem, je to tam dobře přístupné, ale sestava nejprve musí přestat bručet.
Zatím ani nevíme, zda ten NZC431 bručí či nebručí už i sám, při reprodukci desky přes svůj zesilovač a bedny.