Legenda z Metry
Moderátor: Moderátoři
Legenda z Metry
Popis mechanického nastavení mi s mýma očima a rukama připadá jako černý humor.
A kutilmile - nelituju tě
ok1hga píše:taky jsem s ním začínal a stále ho mám,
...
Tak já ho nemám (a ani jsem ho nikdy neměl), zato mám už od r. 1969 jeho nástupce DU10 (s kterým jsem taky začínal)
Jsou situace, kde tomu tak neni. Mě třeba napadá nastavování napětí, osciloskop by asi byl zbytečný (navíc tolik osciloskopů nemáme) a podle čísel se to nastavuje blbě, ale co jsme s kolegou našli někde ve skříni ležet starý AV metr ML20, je to naprostá pohodovka, reaguje poměrně svižně na otáčení volantu autotrafa (líp než čísla na displeji, ale ne splašeně). Jistě že máme velikost napětí na počítači, kde se dá jako ručička i navzorkované v čase (tj. jako osciloskop) zobrazit, ale počítač je na jednom konci místnosti a trafo na druhém. Přesnost 0.2 je pro tento účel zbytečná (i 5% by bylo v pohodě), ale zatím jsem nesehnal nic jiného, co by se hodilo. To že musím násobit pěti mě tak nevadí, chci 600V tak dávám 120 dílků... Ale to nic neni proti odečítání ručičkového wattmetru, kde se musí vzít v úvahu rozsahy obou cívek a citlivost (cosφ), tam si to asi výrobci uvědomili a rovnou pod stupnici tisknou tabulku rozsahů. Přemýšlím, kdy jsem naposledy měřil ručičkovým wattmetrem, ale jeden s cosφ=0,2 a se světelnou stopou také máme ve výbavě.
Co si budeme namlouvat, číslicové měření je rychlé, možná i přesné, ručičky jsou spíš pro efekt nebo pro nějaké sledování, nikdo si dneska nepořídí ručičkový přístroj (mj. i proto, že jsou docela drahé), ale když už ho má, tak proč by ho nepoužíval, zvlášť když je na něj léty zvyklí. Nevím, co se dneska učí ve škole, ale my jsme všechno měřili na střední i vysoké komplet ručičkovými přístroji a neni to zase tak dlouho, co jsem dostudoval (~10 let), proto mi to jako nějaký extra masochizmus nepřijde.