Ostřička řeteru..seppach

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#16 Příspěvek od p32 »

witt píše:Dovolím si tvrdit, že jenom pilníkem se pila brousit nedá (pokud tedy má být skutečně ostrá) a rovněž používat jenom brusku není zcela ekonomické.

Mohu potvrdit. Pilníkem se totiž jen dobrušuje a to podle toho, jaký je řetěz a jaká je pila. Mám známého dřevorubce z povolání a že by si do lesa nosil brusku, tak to asi ne. Náhradní řetěz ano, ale vše má nabroušené na brusce, protože to jinak prostě nejde. U hasičů to samé, ale jinak. Že by si nosili s sebou pilníky, tak to jsem ještě neslyšel a to musejí přeřezat všechno.
Sám mám elektrickou pilu, moc toho nenařežu, ale když je třeba, tak vyměním celý řetěz (za dvě stovky) a až je čas, tak je přebrousím na brusce v ceně 6 stovek (asi z TSB) naprosto bez problémů. Mám 3 řetězy a střídám je podle toho, jak potřebuji a brousím je až je na to čas.
Trošku k tomu broušení. Pilníkem to zvládne každý a nemá co pokazit, ale musí umět šmidlikat. Na brusce to už každý nezvládne, protože to chce trochu přemýšlet, nastavit správně doraz a jenom ty zuby líznout jednu dvě desetinky. A potom k tomu broušení na brusce musí mít elektřinu a nějaký vhodný pracovní stůl či držák brusky. Takže, pokud někdo pravidelně dobrušuje pilníkem, tak brusku vlastně nepotřebuje.
Soused šmidlikal jen s pilníkem (a prej kvalitním, asi podle ceny) a už si pořídil brusku. Koupil si takovou novější a málem se z toho pos..al než se mu něco jako podařilo. Když jsem mu to vysvětlil a nastavil, tak mu to najednou jde. Jestli dopilovává, tak to nevím.
termit256

#17 Příspěvek od termit256 »

Ver mi, my jsme profici a az na vyjimky jsme nikdy brusku nepouzili :-)
Prehazovani retezu je taky blbost, proste se retez rychle lizne pilnikem a je to.
Nahradni si do lesa nosi ne proto ze by by ho menil za ostry, ale pokud se stane s retezem nejaky vetsi problem a nema nahradni, je to ten den konecna.:-)

U hasicu a spol je jiny problem, oni rezou ruzny bordel, hrebiky apod. a tam dostava retez hodne zabrat, pak je brouseni pilnikem pracne a bruska ma svuj vyznam. Stejne tak kdyz zariznem do nejakeho sutru nebo zeleza ve kmeni. Ale hasici rezou jen obcas a ne ve dvousmennem provozu jako my a cenu retezu nijak neresi protoze to neplati.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“