Zmazaná EPROM - môžu sa znova samé od seba objaviť údaje?
Moderátor: Moderátoři
PotPalo píše:Ako zmeriam vlnovú dĺžku UV?
Nakym spektrometrem, ale UV rozsah je uz trochu problem
Kazdopadne v horskem slunci je stredotlaka vybojka, ktera UV-C produkuje jen minimalne, takze to chce delsi casy, viz ty moje pokusy. V profi mazackach se pouziva nizkotlaka trubice, ktera vytvari majoritne tu pozadovanou vln. dylku 254nm. Nebo zkusit koupit moderni UV-LED, videl sem prodavat vykonove na 275nm...
To by som práve netvrdil. UV-C je práve to zdraviu nebezpečné dezinfekčné a rakovinotvorné. EPROMku to bežne zmaže za 2 minúty (studený štart). Teda česť výnimkám. A myslím že 125W výbojka ho produkuje až-až, veď ľudia sa preto zháňajú po týchto starých žiaričoch. Na opaľovanie stačí 30 sekúnd. Novodobé UV lampy už UV-C nemajú, na tom sa nedá opáliť ani za pol hodinu.RayeR píše:...v horskem slunci je stredotlaka vybojka, ktera UV-C produkuje jen minimalne...
UV mazačka prišla, a tvrdohlavú EPROMku sa mi podarilo zmazať takže aj na 3,3V vykazuje prázdnotu.
Ono s tým mazaním to bude asi takto (čisto teoreticky, je to len prirovnanie):
Predstavme si bunku pamäte ako kondenzátor na 5V. Programovaním sa vybije, mazaním sa nabíja postupne až do 5V. Hranica, ktorá sa porovnáva je dajme tomu 2,5V, nad ňou je 1, pod ňou 0. Mazaním sa akoby nabíja smerom hore, takže pokiaľ už bit vykazuje 1, môže byť hneď za hranicou, napríklad 2,6V. Keď napájacie napätie klesne o 10%, klesne aj toto nabité napätie o 10%, takže z 2,6V klesne na 2,34V, pritom ale hranica porovnávania ostáva na 2,5V, takže bit je zrazu 0.
Takže hranica kde sa už pamäť zdá zmazaná, je iba polčas, a treba ju mazať ešte raz tak dlho, pokiaľ ju chceme mať zmazanú poriadne. Inak sa znížením napájacieho napätia môžeme v podstate dostať aj k pôvodnému obsahu (aj keď zrejme nebude 100%-ný).
A horske slunce bych s 'reaktorem' rozhodne nesrovnaval. Sezen si germicidni UV-C trubici a muzes rozdilne ucinky expozice vyzkouset na vlastnim tele
Ano, naboj mizi i s casem, protoze zadny izolant neni dostatecne cisty bez atomu necistoty, teplota a kvantovy deje tam taky hraje svou roli...
V datasheetech pameti byva dulezita polozka "data retention" (mene seriozni vyrobci radsi neuvadi), ktera muze bejt treba 100 let ale i vyrazne mene. U modernich TLC/QLC flash to raci ani nepisou, ale muzou to bejt jen roky. Strcite USB flash nebo SSD do suplika, za 5 let vyndate, pripojite a ejhle, data nikde...
Ze vsech desek, kde se slo k pametem rozumne dostat - nebyly pripajene, sem si uz data precetl do zalohy... Elneci programmer umoznuje nastavovat ruzne urovne napeti pri cteni, ale jeste sem to zatim nepotreboval.
mazanie MHB8708 pomocou mazačky asi so 4W trubicou:
3 kusy 30 minút do zmazania,
2 kusy 45 minút do zmazania,
1 kus 60 minút do "zmazania" ale je divná. Keď zacloním okienko aby bolo v tieni, je zmazaná. Pokiaľ svieti do okienka svetlo z lampy (neón alebo LED), je plná bordelu. Ostatné to nerobia a trvajú na tom že sú zmazané. To ju mám mazať dve hodiny?
Naštvalo ma to, naprogramoval som do nej nuly, a začal znova mazať. Tentoraz to išlo za pol hodinu (rovnako ako u ostatných tohoto typu), obsah zmazalo, a za hodinu mazania je už pokoj.
Iné zistenie je, že pri čítaní keď posvietim na čip 3W bielou LEDkou, tak sa údaje prečítajú chybne. Pokiaľ svietim cez papier, už to nerobí. Pritom sa nepoškodia, bez svietenia sú zasa v poriadku.
MHB8716 z minula, čo sa ani po hodine nejavila zmazaná, sa teraz bez toho aby som s ňou čokoľvek robil (a bola odložená v tme) javí zmazaná. Zatiaľ skúšané iba pri 5V ako vtedy.
Kamos si takle kdysi hral s LCD displejem z nokie, kde byl radic typu silicon on glass a kdyz ten displej s nakym obrazkem chtel vyfotit, tak jak na to blesknul, tak se mu obraz rozsypal od toho zablesku