výstupák

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od zdenoeddie »

masar píše:...Ale pokud dotyčný bude tvrdit na veřejnosti nebo dokonce na odborných fórech, že ten Harley nebo ten zesilovač má parametry lepší než současná technika, tak prostě klame veřejnost, ať už vědomě či nevědomě. Nic jiného mu nevytknu. :wink:

Ja osobne som to nikdy netvrdil.Do elektronkoveho zosiku som sa pustil preto,lebo je to pre mna nieco tajomne,chcel som si to vyskusat,ako to hraje,co to robi,ako sa to robi atd atd atd, v skole sme ohladom elektroniek nebrali zcela nic (asi 3 riadky v zosite,aj to ze vyuzivaju jav,ktory emituje elektrony,blabla,to co uz som vedel pred strednou davno),takze asi tak.Kvalitu nemozem posudit,samozrejme dovolim si teraz uz tvrdit ze postavit lampac a tranzistorak je rozdiel (najme v narocnosti),ale stalo to zato a ako skusenost je to nenahraditelne.
masar

#32 Příspěvek od masar »

To je samozřejmě úplně něco jiného. To není předmětem žádné kritiky, spíš naopak. :wink:
Radix

#33 Příspěvek od Radix »

EKKAR píše:Fakt je, že vakouvé zesilovací prvky produkují při zkreslování v převážné většině sudé harmoniky ...

Zesilovače s pentodou na konci, kterých je většina, produkují spíš ty liché harmoniky.
Sudé harmoniky produkují zesilovače s výkonovou triodou (dříve třeba známá AD1).
jano2

#34 Příspěvek od jano2 »

Ja som pred tridsatim rokmi robil elektronkove zosilovače a dnes o nich nechcem ani počut.
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Filda

#35 Příspěvek od Filda »

ahoj ...... pro zajímavost jsem si postavil tento zesilovač ( http://www.danyk.wz.cz/zesilovac.html ) ale nějak mě to vazbí :? ....... zapnu to a začne mě to pískat jak sviňa :D , Zkusil jsem odpojit kondík 22nF mezi elektzronkama a nepiští to ...... zkoušel jsem odstínit tu 6cc41, ale nepomohlo to :( může to vazbit přez ten rezistor 560Kohm ? Jinak už fakt nevím :(
Radix

#36 Příspěvek od Radix »

Zkus přehodit vývody u výstupního transformátoru.
masar

#37 Příspěvek od masar »

Zřejmě máš nějakou chybu v konstrukci, zkontroluj všechno, blokování ve zdroji i vedení signálových vodičů a umístění součástí v anodovém obvodu pentody, zda není některá v blízkosti vstupního obvodu a také správný způsob vedení zemnících spojů. Odpojením kondenzátoru 22nF jsi také odpojil celý předzesilovač. Ten za to nemůže, stejně jako odpor 560k v anodě triody. :wink:
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Brudr »

Odpor 3k3 (do první mřížky pentody) a 1k (do druhé mřížky pentody) musíš umístit přímo na patici elektronky a teprve potom vést drát do dalšího obvodu. Odpor 10M z mřížky triody na zem, je příliš velký, stačí 1M.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od vombat »

Podívej se do KOTTKA IV, jsou tam zesilovače pro gramofon včetně korekcí přibližně stejně složité. Jsou povětšinu s ECL82 - trioda jako předzesilovač, pentoda je použita jako koncový zesilovač. Tyto schémata jsou vychytaný a funkční. Lze použít i PCL 82, ale musíš upravit žhavící okruh. Musíš dát pozor na zemnící smyčky, stíněný kablík potenciometr hlasitosti - g1pentody a na vstupní konektor - g1 triody, Výstupní a síťový transformátor otočit vůči sobě o 180 stupňů. Někdy se u těchto sdružených elektronek používá vytvarovaný stínící plech - oddělení obvodů triody a pentody viz. např. VCL11 v DKE i když ta je extrémě náročná díky své konstrukci.
Filda

#40 Příspěvek od Filda »

dík za odpovědi! Byla to moje vina. Zapojeno jsem to měl naprosto dobře ale místo R 560K jsem tam omylem šupnul 330k (nějakou náhodou se dostal do šuplíčku s 560K :oops: . Teď už chodí jak má ..... už jen udělat nějakou pěknou bedýnku :D

PS: naštěstí jsou elektronky blbovzdorné a nic se jim nestalo :)
Filda

#41 Příspěvek od Filda »

Možná budu vypadat jako blbec, ale ze zesákama nedělám a elektronkové už vůbec ne. Jak velké napětí (nejvyšší napětí vstupního signálu) může jít do tohoto elektronkového zesáku? dík :)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od vombat »

Koncové zesilovače byly konstruovány pro linkový vstup - 1,55V. Jinak je to dáno pro co se používá příslušný vstup, od jednotek až po stovky mV. Také záleží na vstupní impedanci, aby byla přizpůsobena zdroji signálu, má to vliv na zkreslení a přenášené pásmo.To schéma od Danyka si doplň vstupním potenciometrem hlasitosti a tím si můžeš regulovat i vstupní napětí tak, aby konec nebyl přebuzen, pak zkresluje. Jinak, pokuď Tě to blíž zajímá, mrkni do nějaké knížky o konstrukci a výpočtu jednotlivých celků zesilovače, odkazy na stažení publikací najdeš i tady v příslušném vláknu.
Filda

#43 Příspěvek od Filda »

vombat: Ok dík tohle mě bohatě stačí :wink:
Filda

#44 Příspěvek od Filda »

Ještě jedna otázečka a to už fakt poslední. Může se pro žhavení elektronek použít stejnosměrné napětí? Nikde jsem to sice neviděl, ale teoreticky by to vadit nemělo ne? Navíc tam nebude rušení od vodičů co vedou to žhavící napětí a nemusím motat trafo pro žhavící napětí (málo kdy ho přesně trefím) .......... prostě budu mět 9V stejnosměrných, hodím tam zenerku 6,2V. Dá se to tak udělat? :D
Radix

#45 Příspěvek od Radix »

SS žhavení se může použít, je lepší než st, ze žhavicího vlákna nemůže do katody pronikat brum.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“