AT4043/100
Moderátor: Moderátoři
AT4043/100
Průměr drátu je rozhodující podle plánku, dále indukčnost a materiál jádra pokud není cívka vzduchová.
Hifisti nepoužívají cívky s feritovými jádry ...
Vašek
https://www.tsnova.cz/civka-at4043-100
dej sem rozměry, materiál jádra, průměr drátu . . .
. . . dobrá by byla taky nějaká fotka.
Tak ďakujem. Zostanú na ladenie nanečisto.
A kutilmile - nelituju tě
Duvsan píše:Snáď sem občas nahliadne nejaký TV opravár. Prosím vás, aké prúdy zvykli tiecť cez v hlavičke uvedenú cievku? ...
Skôr keby sem pozrel opravár OVP-čiek. Ten ich pozná. Druhá vec je, nakoľko by videl do audia. Materiál jadra netuším. Cievka je z obvodu korekcie E-W, tedy korekcie poduškovitosti. ...
A proč sis vsugeroval, že každý servisák CRT OVP-éček musí vědět, jaké proudy přes tu tlumivku protékaly? To snad mohlo zajímat nanejvýš nějakého "konstruktéra" daného tvp.
Pro mě (jako servisáka jak Philipsek, tak OTF-ek, či OVP-éček) byla cívka jen jako "jednoúčelový ND" použitý na dané pozici a její "TTD" (kromě indukčnosti) mě absolutně nezajímaly. Prostě se při poruše nahradila stejnou (příp. později ekvivalentem od náhradního výrobce, když je Philips už přestal vyrábět).
A konkretně tato se absolutně nekazila - nevzpomínám si ani na jeden případ, že bych ji musel měnit (přesto mě určitě ještě dnes aspoň jedna leží někde v krabičce, aby byla "po ruce").
Tebou uvedená cívka (tlumivka) pod označením AT4043/100 je původním výrobkem fy Philips - do některých svých modelů tvp je "obšlehla" nejprve TESLA Orava (OTF); o něco později i OVP.
Zato podobná AT4043/60 /6PK 605 52/ (je o něco menší) se v uvedených tvp sra*la velmi často (mezizávitový zkrat - ten se projevil především tou změnou indukčnosti) a měnila se jak na běžícím páse
Inak AT4043/60 má podľa môjho indukčnosť 15mH a predpokladám, že bola poddimenzovaná. No a prečo som predpokladal, že OVP-čkári o tom niečo vedia? Poznajú tie zapojenia, napäťové a prúdové pomery a vedia odhadnúť pracovné prúdy tej cievky. Nepotrebujem to na desatiny, len orientačne, čo si k nej môžem dovoliť. Či jadro saturujem pri prúde 3A či 5A. Asi tak.
Že Oraváci okukovali od Philipsu som sa dozvedel. Druhý vo výbere bol tuším Grundig. Vybrali Philips. Mali nejakú spoluprácu či čo. Ale čo som videl zopár Philipsov (veľa ich nebolo), či už konštrukciu vertikálu, horizontálu alebo zdroja, tak zlatá OTF/OVP. Môj názor.
Když si tu na fóru zadáš do hledání "tvoji cívku" AT4043/100, tak je tu jen 5 příspěvků - jen tvoje a moje.
Zato u cívky AT4043/60 (resp. L170) je příspěvků několik desítek - a nejen mých a tvých
Ale jak jsem psal už výše - napěťové, či proudové poměry mě nezajímaly. Zajímaly mě důsledky a především příčiny zničení cívky AT4043/60 - a ke konci mé činnosti především kde ji sehnat