včera mi volal náš farář, že po páteční bouřce přestal odbíjet hodinový zvon na kostele. Že snad údajně udeřil blesk přímo do kostelní věže (věž má asi 42 metrů, je to nejvyšší bod v okolí).
Dnes jsem se tam byl podívat, kupodivu veskrze všechno funguje, jen neodbíjí malý zvon, který indikuje každou čtvrthodinu.
Původně byl spadený jistič pro oba malé zvony (druhý zvon odbíjí každou celou), po nahození jističe došlo ve chvíli, kdy měla být odbita čtvrthodina, k opětovnému výpadku jističe.
Veškerá elektronika je od firmy Boroko. Bohužel údajně majitel firmy zemřel a nikdo to po něm nepřevzal.
Dokumentace není k dispozici.
Každopádně jsem došel k tomu, že je problém v modulu Usměrňovač odbíjení času (odbíjení je realizováno elektomagnety s pákou, která ma na konci dřevěnou rolnu, která udeří do zvonu).
Na modulu jsem našel proražený triak BTA 10-800BT. Jsou tam dva, druhý je v pořádku. Oba jsou řízeny přes optotriaky IL4108. Navíc je uhořená cesta, která jde na A2 proraženého triaku.
Nemáte někdo s těmito kostelními moduly nějakou zkušenost? Jde mi hlavně o to, zda mám pro jistotu vyměnit i ten optotriak? Stojí asi 100 Kč, tak asi spíš ano?
A dokumentaci by někdo neměl?
Díky za každou normální reakci