Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
kokun

#1081 Příspěvek od kokun »

Celeron píše:...
Kokune, kterej to je na tý míse od KUBO, já to nepoznám. :oops:
Ten velkej na kraji na desátý hodině?

Jj - Martin ti už odpověděl.
Ucháč obrovský je jedlý a Ucháč obecný je jedovatý. Tady je tedy třeba dostatek obezřetnosti. Já ale s nimi osobní zkušenosti nemám, páč ani smrže ani ucháči u nás nerostou :(
Martin je jistojistě spolehlivě rozezná.

https://www.youtube.com/watch?v=N6Rek9Cp5h0 (od 2:36 min)
Honza - kokúň

#1082 Příspěvek od KUBO »

Keďže som dosť vyťažený stavebnými prácami okolo domu, tak nejak nestíham pridávať fotky do tohoto vlákna. V nedeľu 10.5. bolo trocha času vybehnúť popozerať rajón. A tu je výsledok.
Přílohy
20200510_154500.jpg
(288.11 KiB) Staženo 149 x
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
kokun

#1083 Příspěvek od kokun »

Martine - "Čírovnica májová" :prst:

Na májovky jsem chodil naposledy jako kluk. Už jsem kdysi psal, že v těch místech (kde růstávaly) později začali jézéďáci pást krávy, tudíž pak bylo "po májovkách" :(

Vloni mě říkal soused Tonda (ten, co chytá krtky holýma rukama - je mj. taky houbař :lol: ), že byl na ně dvakrát. Už minulý týden jsme to vzpoměli zase a dnes taky.
Nepršelo u nás hodně dlouho (v březnu trošku 11.3.; v dubnu vůbec; a teď v květnu až poslední týden - nejvíce dnes), tak to vidíme nejdříve až tak za týden.
Chodí na ně ale hodně daleko, tak uvidím jestli se vypravím jít s ním :wink:
Honza - kokúň

#1084 Příspěvek od kokun »

Už v zimě mě ale velmi zaujaly na YT videa této US-asiatky:
https://www.youtube.com/watch?v=ldfUFLOR2_k
https://www.youtube.com/watch?v=SX1F35lp5y0
anebo třeba nejnovější: https://www.youtube.com/watch?v=HzULamklrJs

A co mě na nich nejvíc zaujalo?
Kromě toho, že na ně chodí "s mačetou", tak hlavně to, že je musí hledat téměř "s minohledačkou" 8O
A když už je z té hlíny vyhrabe (třeba i 15 čísel hluboko), tak mě zaráží zase to, že mají (téměř) všechny hned "barevné" hlavičky. Přitom moje zkušenost je, že pokud vyhrabu hřiba z hlíny, či hromady listí, tak mají hlavičky bílé (nebyly na světle)! Tak jak je možné, že tady jsou už hezky vybarvené? Že by v té émerice měli všechno lepší? 8O :lol:

A ještě mě "medí", že jsou to zrovna "borováci" (Hřiby borové), které jsou pro mě nejvzácnější. Ještě vzácnější jsou snad Hřiby bronzové, které u nás ale vůbec nenacházím a které jsou (v ČR) zařazeny do Červeného seznamu! Přitom talijáni je sbírají "ve velkém" 8O

https://www.youtube.com/watch?v=7gKvbtg7YuY
https://www.youtube.com/watch?v=RlFiElJzIUY
Honza - kokúň

#1085 Příspěvek od Celeron »

kokun píše: Tak jak je možné, že tady jsou už hezky vybarvené? Že by v té émerice měli všechno lepší? 8O :lol:

Je to nějaký celý divný. U nás roste vše nad zemí, tam u nich vše docela hluboko v zemi. U nás když se něco vyhrabe tak je to bílý a nich hnědý. Taky je divný, že skoro vše zdravý, neokousaný. A ještě divnější je, že když je dolujou, tak ve většině případů hlína kolem nohy je suchá na troud. V tom přeci houby růst nemůžou, zaschly by.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kokun

#1086 Příspěvek od kokun »

Celeron píše:... Taky je divný, že skoro vše zdravý, neokousaný. A ještě divnější je, že když je dolujou, tak ve většině případů hlína kolem nohy je suchá na troud. V tom přeci houby růst nemůžou, zaschly by.

Tak videa budou zřejmě z podzimu - kdy i u nás jsou hřiby vesměs zdravé (bez červů!). To už pak tolik nelítají mušky bedlobytky, které nakladou vajíčka, z kterých jsou pak ti červi.
A že nejsou okousané od slimáků? Tak zřejmě "pod zemí" na ně nejdou - a většina hřibů (ve videích) je jich pod povrchem. A taky se jim po tom jehličí špatně leze, proto jich tam (v jehličnanech) bývá všeobecně méně, než v listnáčích, či trávě.
Sice to vypadá, že je "zem" suchá na troud - ale povětšinou tam vidím na povrchu (v nejvrchnější vrstvě) ne hlínu, ale jehličnatý humus. Ten je sice vyschlý (zřejmě tam pár dnů nesprchlo), ale napršíno být muselo, protože by jinak nevyrostly. Jen ta vlhkost bude teď až ve větší hloubce :wink:

Tenhle článek se mě líbí: http://www.goat.cz/index.php?path=Houby_Houby
Honza - kokúň

#1087 Příspěvek od konosuke »

zpráva z netu:
Poslední květnový týden přinese do České republiky počasí na houby...
no jo a to je dobrá zpráva či špatná ? :(
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1088 Příspěvek od Hubert_79 »

Dobrá. Zmírní se sucho a (možná) porostou houby.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
lesana87

#1089 Příspěvek od lesana87 »

Poradí, prosím, někdo z místích houbařů, co mi to roste na kompostu za houby? :)
Přílohy
houby_2.jpg
houby_2.jpg
houby_1.jpg
houby_1.jpg
Celeron

#1090 Příspěvek od Celeron »

Tohle jsem měl taky vloni na zahradě a bývají na začátku prázdnin v urnovým háji u nás na hřbitově. Asi nějaká Pečárka ale je na ně brzo a zima tak nevím.
Houby co neznám, nesbírám. :)
Jirka

sinclair

#1091 Příspěvek od sinclair »

Tady se tomu říká lesní žampión a je to stejně dobrý, jako ten bílý polní.
https://www.houbareni.cz/houba/pecarka_lesni
kovar

#1092 Příspěvek od kovar »

Včera na průzkumu.
Přílohy
Photo0217.jpg
Photo0217.jpg
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1093 Příspěvek od Hubert_79 »

Dneska, v lese nedaleko Kralovic (okr. Plzeň - sever)
Přílohy
houby_3.jpg
houby_3.jpg
houby_2.jpg
houby_2.jpg
houby_1.jpg
houby_1.jpg
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Celeron

#1094 Příspěvek od Celeron »

Včera jsem na letišti posbíral "kolo" žampiónů, takový krávy jsem již dlouho neviděl. Hlava "nerozvinutýho" 12-15 cm, velký ještě růžový hlavy kolem 20 cm a výška cca 15 cm. Asi za to může kejda, co tam zemedělci k naší obrovský radosti ze smradu párkrát nalili do trávy.
Protože jsem žampióny již dlouho nesbíral, nejsem si na beton jistej zda to není zápašák. Ten se má poznat že když se sloupne proužek z hlavy tak by měl do 2-3 minut pod sloupnutím zežloutnout. Říkal to kámoš ale radši to ověřuju. Ty mý jsou stále bílý.
Díky!
Jirka

KUBO

#1095 Příspěvek od KUBO »

Tak u nás sa to už naplno rozbehlo. Každý deň niečo naprší, tak to budú hubové hody.
Přílohy
20200701_114949.jpg
20200701_114949.jpg
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“