Výdrž tužkových baterek

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Výdrž tužkových baterek

#1 Příspěvek od Celeron »

Někdy počátkem 90-tých let jsem si koupil ručkovej klešťák ampérmetr. Nikdy jsem ho moc nepoužíval a občas i několik let ležel ve futrálu v regálu.
Dnes jsem ho zase vyjímečně potřeboval a čistě náhodou jsem si všiml, že má zespoda zdířky na měření odporu. Nikdy jsem tuhle jeho funkci nepotřeboval, funkci měření AC napětí asi taky ne, přepínač zůstával stále na rozsahu 60A.
Tak jsem zkusil, jestli ten ohmetr vůbec měří. A kupodivu ano, jen bylo nutno dostavit nulu.
Tak si říkám, ohmetr přeci potřebuje napájení, kde je vůbec nějaká baterka? Deklík žádnej, tak jsem klešťák rozpůlil. A ejhle, hnědožlutá tužková Duracelka.
Nikdy jsem ten klešťák neměl rozdělanej a a baterka tam je na beton od koupě měřáku.
Takže stáří minimálně 25 let, podle multimetru 1,12V. 8O Tak to je teda s podivem, že se chemicky nerozpadla, když ji nemělo co vybít.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

To boli asi este Duracell kvalitne. Teraz vytekaju velmi ochotne.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Nojo, to je baterka ještě z doby, kdy měli reklamu jak ten králík, nebo co to bylo za zvíře, bubnoval ze všech nejdýl. :) https://www.youtube.com/watch?v=DkSxAO-s554
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
tomasjedno

#4 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Takže stáří minimálně 25 let, podle multimetru 1,12V. 8O Tak to je teda s podivem, že se chemicky nerozpadla, když ji nemělo co vybít.
Někdy v r. 1994 jsem si koupil TV Toshiba, v dálkáči byly dvě tužky Toshiba. Když jsem ji někdy po r. 2010 daroval důchodkyni, tak ještě pořád na ně ten dálkáč fungoval.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 925#165925
Už neměřím proud do zkratu, jinak napětí ještě pořád mají.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“