TV Samsung UE32D5500
Moderátor: Moderátoři
Pokud by to byla pravda, je QM854 vadný. Ale nějak se mi to nechce věřit. Proč nepoužiješ osciloskop? Jsi snad automechanik?Tomhas1 píše:Na B13V s 21W žárovkou 12V - sviti , nepada - napeti 12,3V
Na B5V s 21 W žarovkou 12V - slabe sviti , nepada - napeti 3,8 V , A5V - 5,4V
Na B5V s 2x 21 W žarovkou 12V - slabe sviti , nepada - napeti 3,8 V , A5V - 5,4V
Buď měříš blbě, nebo je ten tranzistor vadný. Tož tak.
p.s. A pokud se chceš opravami podobné elektroniky zabývat častěji, bez osciloskopu se neobejdeš.
edit: Zkontroluj ta napětí podle obrázku (opět v zatíženém stavu). Ještě je možné, že je vadná ta ochranná zenerka.
Tomhas1: Mal som už prípad na inom type TV aj zdroja s chybným tranzistorom , ktorý mal plniť tú istú funkciu ako plní u teba QM854.
No TV sa správal naopak (za studena ok, po zohriatí reštart), preto som tiež zvedavý ako to dopadne.
3,8V na B5V určite nestačí na to aby MB fungoval právne.
Druhá věc je příliš malé napětí na G 6,9V. Důležitá otázka proto je: Čím to měříš?
Tranzistor podle tohoto měření vadný být nemusí.
Změř napětí na obou koncích rezistoru RM881 a zkontroluj jeho hodnotu.
Aj keď podla posledného obrázku od Tomhas1 tam je asi len 2,7V (S-4,2V, G-6,9V obe merané voči GND), čo je nedostačujúce na dobré otvorenie tranzistora.
Takže buď chybný RM881, alebo do neho neprichádza plná úroveň B13V alebo zvod ZDM853, či zvod priamo v tranzistore.