Elektrifikace dřevěné chatky
Moderátor: Moderátoři
Elektrifikace dřevěné chatky
rodiče mají léta malou zahrádku s dřevěnou chatkou a nedávno si soused pod nimi dotáhnul kabel do své chatky a oni se chtějí taky připojit.
Je to z rozvaděče patřící majitelům parcely s těmi chatkami.
Takže každá chatka má podružný elektroměr.
Byl jsem se kouknout u toho souseda, kudy to tahal a trochu jsem se divil,
že prý mu to dělal elektrikář....
Od přípojky z hlavního kabelu to svedl přes šedý husí krk do země v hloubce ta 15cm, vyjel na nohu chatky a tak vede jen holá Cyky přicvaknutá naklepávacími svorkami až do rozvaděče. Tam je elměr, jistič na světlo a zásuvky a proudový chránič . Kabel k vypínačům a zásuvkám opět přiklepaný svorkami na hřebíček...... po dřevěných stěnách....
Osobně bych se vykašlal na chránič, ale spíš mi vadí , ten rozvod po hořlavém podkladu ....
Potvrďte nebo vyvraťte můj názor, že kabel by měl být v liště a vypínače, zásuvky , svítidla nástěnná nebo i rozvaděč by měly být na nehořlavých izolačních podložkách ....
Dík za rady
Osobně bych neriskoval, do dřevostavby bych dal chránič 30 mA, případně i obloukovou ochranu (OEZ AFDD).
Kabely mohou být vedeny i po povrchu z materiálu třídy hořlavosti C (1, 2, 3).
Ale já osobně jsem třeba kabely ve foukaném stropu dával raději do chrániček.
Krabice by měly být ze samozhášlivého materiálu.
Světelné zdroje pro montáž an hořlavé povrchy mívají označení F.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Radimosso píše:...vypínače a zásuvka od renomovaných výrobců by měly být nehořlavé.
I renomovaní výrobci nabízí přístroje, které nejsou určené na hořlavý podklad. Pro montáž bez podložky, případně přímo do podkladu je potřeba vybrat vhodné typy. Stejně tak úložný materiál, rozvodnici a další příslušenství.
Chránič vypustit nelze, ale u malé chaty stačí jeden 30 mA, který vyhoví ochraně osob i proti požáru.
stupeň C3 – lehce hořlavé stavební hmoty (dřevotřískové desky a dřevo povrchově upravené laminací, barvou, lakem nebo impregnované hořlavými látkami, dřevovláknité desky hobra, sololak, sololit, korkové desky typu BA, polystyren).
V chatě jsou lakované palubky a okory ....
Takže i rozvaděč musí být na izolační desce ?
Býva dobrým zvykom najprv určiť prostredie a jeho vonkajšie vplyvy, máme tu STN 33 2000-5-51 kde výskyt živočíchov definovaný je ako vplyv AL2, horľavý konštrukčný materiál CA2. Podľa toho sa potom projektuje odolnosť inštalácie.