Už jste JI viděli?
Moderátor: Moderátoři
Už jste JI viděli?
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše: já si dnes nad ránem vyrazil na kopeček kousek od baráku, abych se zbavil světelnýho smogu - a poklusem jsem se vracel pro triedr a foťák.
Kdybys radši chrápal. Takovejch blbostí kolem nás je, že už se nad tím ani nepozastavuju.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Co třeba takhle: https://www.youtube.com/watch?v=IhMhTBY2dVQ ??????Celeron píše:.... A ten poklus, to si u Tebe nějak nedovedu ani představit.
Místo, ze kterýho je to focený: https://mapy.cz/s/hotacadazu . A když tak koukám na tu mapu, tak se musím opravit v tom nasměrování - odhadovanej azimut "střelby" opravuju na cca 30° od místního poledníku. Bohužel pro hnidopichy, buzolu s sebou na takovýhle výpravy nenosím - doslova jsem vyběhnul z pelechu, kde už jsem byl zalehnutej a zatavenej, protože mě vzbudili nějaký ožralci před barákem a já se šel podívat na balkón, co to je za řev. No a když jsem tak koukal na nebe, tak mně cvaklo v závitech "hele, vono by ji mělo teď už bejt vidět dřív v noci, protože minulý pondělí prolítávala perihéliem a to byla vidět jen těsně před východem Pupence" - a už jsem mazal pro gatě, bundu, škrpály, klíče ... a pak se hnal zpátky z kopečka pro foťák a triedr.ZdenekHQ píše:Ale jo, něco tam vidět je... U mě je to blbým směrem, asi bych taky musel na kopec.
Podmínka viditelnosti týhle letošní vlasatice z našeho území je (kromě bezoblačný oblohy v daným směru a minima světelnýho smogu) pozorovací pozice, ze který je vidět na severo-severo-východ až severovýchod v azimutu a pokud možno co nejníž nad horizont v elevaci. Naposledy jsem takhle viděl z prakticky totožnýho místa v březnu sedmadevadesátýho roku kometu Hale - Bopp - tenkrát jsem tam byl před půlnocí, kometa byla skoro přesně na severním obzoru a ohon měla prakticky vertikálně orientovanej, úzkej, bílej a postupně se rozšiřující ... Jenže to jsem neměl po ruce ani foťák na obyčejnej kinofilm, kterej by mi ji "vzal". Takže tohle je v podstatě moje fotopremiéra - a k tomu z ruky bez stativu.
Jseš bohužel vedle jak ta jedle, nebeskou mechaniku neojebeš - jádro komety je v současným období při pohledu z libovolnýho místa povrchu naší Koule v poloze směrem k nebeskýmu severnímu pólu od Slunce, takže ho kometa vlastně při jeho pohybu po zdánlivý dráze po obloze "předbíhá". Vizuálně to znamená, že během západu Slunce kometa zapadne pod horizont dřív, než Slunce a je tak přesvícená - viditelnou může bejt právě jen v době, kdy ona už je nad obzorem a Slunce ještě ne = několik hodin před jeho východem. Doba kolem západu Slunce proto PRO TUHLE kometu v naší zeměpisný poloze nepadá do úvahy. Celej tenhle nebeskej cirkus záleží na vzájemným geometrickým sklonu rovin oběžnejch drah Země a komety plus k tomu přispívá ještě onen zpropadenej náklon zemský osy od ekliptiky a ještě se na tom podílí i směr, kterým daná kometa kolem Slunce proletí - jestli letí ve stejným měru jako většina planet, nebo jestli si to soustavou hasí retrográdně neboli "v protisměru".masar píše:Spíš to odhaduju na záběr po západu slunce. Všimni si rozdílu ve směru ohonu, ten by se za necelé dvě hodiny takto neotočil.
Ohon se neotočil, jeho směr stačí ověřit podle jeho úhlu vůči spojnici výraznejch jasnejch hvězd v obrázku - ten úhel, o kterej se na obrázku kometa pootočila proti horizontu, je "hodinovej" úhel, o kterej se zdánlivě posunula vinou rotace naší Kouličky celá obloha. Kromě toho, ohon komety směřuje vinou tlaku slunečního záření vždycky přímo od Slunce bez ohledu na směr dráhy jádra. Kometa tak vlastně vždycky "letí bokem" a ne tím směrem, kam zdánlivě ukazuje prodloužená osa jejího ohonu.