Windows do výchozího nastavení.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Windows do výchozího nastavení.

#1 Příspěvek od Artaban001 »

hezký večer přeji. Pokud je v počítači výrobcem předinstalován systém Windows, tak je podle mě držitelem licence ten, kdo ten PC vlastní. Takže když jej prodám, a bude v něm ten systém, tak jej dotyčný v podstatě získá legálně - existuje jiná možnost, než znovu instalace systému, aby ten systém byl takový, jako je v okamžiku, když poprvé spustím nový PC z takovým systémem?
Hejnicek

#2 Příspěvek od Hejnicek »

Pokud je to PC s W10 tak ano.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hubert_79 »

Ano, ve Windows 10 to je. Vybere se to, pak se to ptá, zda se mají zachovávat osobní soubory případně aplikace a když zvolíš, že ne, tak jsou Win jak po instalaci.
A ano, u licence vázané na HW to tak je - kdo má HW, má licenci.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ano, je to Windows 10 professional edition.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

Pokud máš třeba obavu o data, tak klidně instalačkou Win (XP, 7...) zformátuj disky a prodej to čisté. Když si tam kupec bude chtít dát Win 10, tak nebude problém. Pokud tam ty desítky byly aktivované, tak to má někde MS uložené (podle ID základní desky) a on to nainstaluje (bez čísla) a aktivuje.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Proč tak složitě. U dnešních instalací bývá skrytá partition, ze které lze instalátor spustit a vše to komplet přepíše instalací, která byla s NB dodána.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hubert_79 »

Nepíše, že jde o NB. Pokud ano, tak jo, obnova ze skrytého oddílu je taky cesta.
Jestli to je skládané PC bez této vymoženosti, tak může formátovat disky (aby třeba kupec neměl touhu obnovovat smazaná data, že) a instalaci nechť si udělá kupec. Sám bych taky měl raději systém, co jsem si nainstaloval sám, než něco co tam bylo dřív.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Prodávat PC s formátovanými disky a tvrdit, že má licenci pro WIN, není zrovna důvěryhodné pro kupce... :wink:
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hubert_79 »

Proč? Vždyť je dnes naprosto běžná licence vázaná na desku... Koupil jsem loni takový notebook (bez disku), vrznul jsem tam SSD a instalace proběhla jak měla.
Může mu to samozřejmě nainstalovat, ale já bych to stejně asi přeinstaloval.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Každej rozumnej člověk si udělá čistou instalaci aktuální verze W10. Zvlášť, když není třeba zachovávat data. Nevěřím, že po několika upgradech je systém stejně čistej, jako po nové. Vždyť to trvá +- půl hodiny.
masar

#11 Příspěvek od masar »

No já myslím, že když někomu chci prodat PC, tak s nainstalovaným OS, abych PC mohl kupci předvést. V opačném případě to kupce může odradit a v horším případě může otravovat při jakýchkoliv problémech s novou instalací. Je to určitý argument proti nežádoucí reklamaci. Po prodeji ať si kupec instaluje klidně nový OS.
:wink:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Pro BFU určitě, ti si to sami nenainstalují. Jinak bych se asi zeptal. Osobně jsem různých starších strojů už pár prodal a buď disk jen smáznu KillDiskem, nebo instaluju čistou verzi OS. Ty záchranný partišny se na mých strojích už nevyskytují, takže obnova do továrního nastavení nehrozí. :)
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Na prodej snad není potřeba žádné složité zásahy. Stačí neobnovitelně smazat svoje data a PC dát do výchozího nastavení. Na předvedení bude plně funkční a ostatní je na novém majiteli.

Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Obnovení > Obnovit do výchozího nastavení.
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

V PC nic důležitého nebylo. Nakonec jsem našel, co jsem potřeboval v sekci "obnovení systému do továrního nastavení" s výmazem uživatelských dat. Díky za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“