Vysušení toroidního transformátoru?
Moderátor: Moderátoři
Vysušení toroidního transformátoru?
Vezmi nejaký teplovzdušný ventilátor/radiátor...je to oveľa účinnejšie, ako v rúre. Zo 3 hodiny ho nechaj sušiť tesne pred teplovzduchom, pár krát otoč. Potom vypni ohrev a nechaj vychladnúť len bežiacim ventilátorom.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nespěchat.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Dát doma do trouby, prvně nastavit teplotu na cca 70°C kvůli její ustabilizování a prohřátí trouby (aby to díky velkému výkonu topných těles nepřetopilo na 200°C než se prohřejí a zaberou termostaty nebo regulátor), teprve pak za několik minut zvýšit na cca 120°C a dostatečně dlouho (několik hodin) sušit. Vlhkost se musí odpařit jak psali všichni, jinak zůstane uvnitř na hodně dlouho, a nebo taky na věky. Občasné otevření dvířek trouby pro vyvětrání odpařené vlhkosti není na škodu, bude to rychleji schnout !!!
Další možnost je dojít do převijárny motorů a poprosit je o přidání trafa k vysušení do vypalovací pece, tam je vždy nějaké volné místo
Jen je proboha upozornit, aby trafo nenalakovali !!!!!!!!!!!, ale jen vysušili !!!!!! A pokud by tam měli tu vakuovačku, tak by bylo nejlepší ještě trafo hned po vyndání z pece prohnat vakuem.
Vašek
- weed_smoker
To trafo je klasika IP00, jaka se bezne prodava v GME atd. Taky mne to trochu prekvapilo, ale predtim to bez problemu jelo 5 let, takze to evidentne staci.
Kazdopadne diky vsem za radu.
Takhle jsem po povodních 1997 zachraňoval pět kusů, v podstatě odepsaných zesilovačů AZK221. Další čtyři utopené AZK240 mají trafa zalitá, tam to bahno byla sranda. Všecky běhají dodnes, ale ono to v případě takového krámu znamená vlastně kompletní rozborku a sborku, jako bych každý znova vyráběl z origo dílů. Až na to, že některé věci, jako polystyrenové svitky, některá keramika a "cihlově" smaltované odpory, se z principu jejich konstrukce musely vyměnit.
Zajímavý taky bylo, že do modrých axiálních elektrolytů Tesla řady TF0xx se voda, fakticky pod tlakem, nedostala.
Naštěstí jsem se k nim dostal docela brzy, takže voda s bahnem nestihly napáchat větší škody na kovových dílech. Z některých ještě tekla hnědá voda. A ten smrad...Nejhorší asi bylo, dostávat to jemné bahýnko ze všelijakých lemů, ohybů i z desek.
Naštěstí ta 800VA trafa v AZK221 nemají zalitý střed a tak se to obešlo jen vakuovou pecí v navijárně motorů.
Tam jsem tehdy vyškemral i cívku skoro té samé pásky, jen širší, co na těch trafech původně byla.
Je to žlutobílá, nebo průhledná páska z nějakého teplotně odolného plastu /ale teflon to není/, kterou tehdy používali na omotávání statorových cívek komutátorových motorů. Dnes tu pásku používají jen "toroidáři" ala Tronic a Kyprý. Netuším ale, jaký má dnes obchodní název, má odolnost do 125°C. Tehdy se to jmenovalo Melinex.