Elektroměr - vlastní odběr
Moderátor: Moderátoři
U indukčního elektroměru mají trvalou spotřebu pouze napěťové cívky. Ztráta na proudových cívkách závisí na zatížení, bez odběru je nulová. Cívka tarifu je činná pouze v době VT, tedy podle dané sazby 16-8-4 nebo 2 hodiny denně.
Spotřeba statických elektroměrů je v podstatě konstantní.
edit: oprava chyby
-Spotřeba na hlavním elektroměru se rozpočítá mezi účastníky, tak se nediv, že se mě to nelíbí. Za dvě žárovky a asi hodinu svícení za rok. Vlastně proto vzniklo tohle vlákno.
a nebo, že by za to mohla elektromobilita
ronoda píše:-Spotřeba na hlavním elektroměru se rozpočítá mezi účastníky, tak se nediv, že se mě to nelíbí. Za dvě žárovky a asi hodinu svícení za rok. Vlastně proto vzniklo tohle vlákno.
No a právě tím jsi to vlákno měl začít. To už se učilo na základce.
Pokud vím, tak je tam nějaká měsíční paušální sazba dle jističe a za celý rok se to stejně rozpočítá mezi těch (psal jsi) 150 uživatelů. Zhruba tedy 40 Kč x 12 měsíců = 480 Kč a ty vydělíš 150 a máš na jednoho "příplatek" asi 3,- Kč. Kde je tedy problém?
Asi v tom, že se neumíte domluvit a každému asi nedá kopii ročního vyúčtování za elektřinu, ne? Ale to je povinen spolu se stvrzenkou o zaplacení. Zvláště, když to vše rozpočítává na těch 150 garáží. Já osobně bych poslal někam a nic bych nad 2 stovky prostě neplatil. Na svícení ti stačí baterie a LED světla.
- monterjirka
- každý podružný elektroměr má nějakou spotřebu, ale sám ji sobě neměří
- také můžete používat staré "křižíky" jako podružné, ty neměří malé odběry, ale hlavní elektronický to změří, ty mají jinou, podstatně nižší hranici, takže třeba nějaká EZS na podružném "nenatočí" nic, ale hlavní to zaznamená
- a když si na delším rozvodu občas zapnete větší odběr, podružné měření vám změří méně o ztráty na vedení mezi hlavním a podružným měřením...
Tohle je fyzikální nesmysl. Velikost energetické ztráty bude vždy stejná, bez ohledu na to, zda stejnou energii odebereš velkou nebo malou zátěží.monterjirka píše:- a když si na delším rozvodu občas zapnete větší odběr, podružné měření vám změří méně o ztráty na vedení mezi hlavním a podružným měřením...
p.s. I když monterjirka měl možná na mysli vliv "pásma necitlivosti" starých elektroměrů, o kterých píše o odrážku výše. Pak to ovšem měl dát pod stejnou odrážku.
edit: Opravuji, byl to můj omyl...
Odpojit elektřinu by mě asi nebolelo z hlediska používání, ale garáž s elektřinou má větší hodnotu než garáž bez elektřiny.
--- Mám opravdu podezření, že si tam nabíjejí elektrokola a elektrokoloběžky, které se tady hodně rozšířili (je tady rovina) Dobíjení auta by jističe asi neudržely. Nebo jestli tam někdo v zimě přitápí zelenině nebo co.
Proč by to měl být nesmysl? Ten přívodní kabel k podružnému elektroměru se vyšším proudem ohřeje a to teplo změří jenom ten hlavní elektroměr.masar píše:Tohle je fyzikální nesmysl. Velikost energetické ztráty bude vždy stejná, bez ohledu na to, zda stejnou energii odebereš velkou nebo malou zátěží.monterjirka píše:- a když si na delším rozvodu občas zapnete větší odběr, podružné měření vám změří méně o ztráty na vedení mezi hlavním a podružným měřením...
Takže pokud k tomu téměř trojnásobnému nárůstu došlo po výměně tohoto elektroměru, musel předchozí buď měřit špatně a nebo se zvýšil odběr z jiných důvodů mimo tvoji garáž.
A jaký "vyšší" máš na mysli?MiraSt píše:Proč by to měl být nesmysl? Ten přívodní kabel k podružnému elektroměru se vyšším proudem ohřeje a to teplo změří jenom ten hlavní elektroměr.masar píše:Tohle je fyzikální nesmysl...
Nižším proudem se samozřejmě ohřeje o méně °K (bude se stačit chladit), ale bude se ohřívat delší dobu, při stejné odebrané energii spotřebičem. Množství tepelných ztrát (tepla) zůstane stejné.
edit: Opravuji, byl to můj omyl...
U jednofázových rozvodů to bývají např. elměry Křižík EJE 6, nebo EJE8 a u třífázových rozvodů, Křižík řady ET4 (44, 404, 414). Napěťové cívky těchto elměrů mívají trvalou spotřebu asi 1W. Proudové cívky, při jmenovitém proudu, a cos φ=1, mají spotřebu asi 0,4W. Jednofázový elměr, při jmenovitém proudu, má tedy spotřebu 1,4 W a třífázový 4,2 W. Náběhový proud je do 0,5% jmenovitého proudu, tedy příliš malé odběry, indukční elměr nemusí změřit. Přesnost měření byla udávána ve třídě 2 (±2,5%).
Často se u podružného měření zapomíná, že elměr je měřidlo, a proto by měl být též pravidelně ověřován (cejchován) a po instalaci zajištěn proti neodborným zásahům odběratele...
Pokud jsou osazeny moderní statické elektronické přístroje, lze jejich parametry vyhledat podle typu na internetu.
- tiktak1953