Pajeni 100-pin TQFP pouzder
Moderátor: Moderátoři
-
Michal Hucik
Pajeni 100-pin TQFP pouzder
muzete mi prosim poradit nejakou literaturu, weby, pripadne kurzy, kde by bylo mozne naucit se techniku a zpusoby pajeni trchto pouzder?
-
Michal Hucik
Hop377 píše:Daj na plosak svab a poloz na obycajnu zehlicku.
Nemam problem ani tak s vybavenim, jako spis zrejme v postupech ...
Poridil jsem horkovzdusnou pajku a pajeci pastu, nicmene ta se mi vzdy roztece pod obvod a mezi piny a uz ji z tama nedostanu ani odsavackou ... Timto zpusobem uz jsem odrovnal 2 xilinxe
U velkosériové výroby (vlna, dneska spíše reflow) se oplach z "ekologických" důvodů nepoužívá, tam je ale cín nadávkován přesně na každý pájený bod a zbytky tavidla jsou nekorozivní, po dobu životnosti zařízení (která je dnes paradoxně kratší, než v minulosti, většina zařízení vydrží sotva po dobu záruky, ale to je na jinou diskusi) by neměly mít neblahý vliv.
to brtnik: u velkoseriovky se take oplachuje, ale je snaha pouzivat takova tavidla, aby to nebylo potreba, jak pises. Nekdy to holt jinak nejde. V EU mame oproti USAkum prisnejsi normy, amici jsou na to prasata, pouzivaji pouze agresivni tavidla.
-
MaH
Pájecí pastou na SMD (používáme RoHS - za 800,- v injekční stíkačce) technologii se napastují pájecí plošky. Šváb se posadí na desku a přidržuje se pomocí pinzety +/- na správné pozici - pasta pomůže jej přilepit tam, kde potřebujeme. Pájecí hrot důkladně očistíme (namočená houbička a ubrousek - tvrďáci jen tak dvěma prsty
Chytneme druhou nožku v protilehlém rohu.
Opět očistíme pájecí hrot.
Nabereme opět malinko cínu a pomali, aby se stačila prohřát měď i nožka, přejíždíme po pinech na jedné straně pouzdra. Po troše praxe nevznikají spojené piny ani studeňáky.
Takto 4x
Pokud se podaří slít nožky, pak se podle množství cínu buď znova strana napastuje a znovu přejede, nebo se použije odsávací lanko. Teplota pájecího hrotu je kolem 330°C.
Deska se po zapájení čistí v isopropyl alkoholu obyčejným kartáčkem na zuby, nebo se umyje v ultrazvukové myčce.