sinclair píše:Hele, no nějak - asi na tu dobu dobře - ty napěťáky musely fungovat.
Jinak by to takový leta nedělali, kdyby to bylo ku hovnu.
Předpokládalo to ale nějakou odbornost a úroveň elektrikářů.
Samozřejmě to předpokládalo kompletně třívodičový jednofázový rozvod, k třífázovým spotřebičům, které si něco pomocného braly z nuly, pětivodičový. To ale byly výjimky-např. sporáky.
Přívod do podružáku mohl být samozřejmě TN-C, ale všecko za tímhle chráničem muselo být 3-vodičový.
Hrozilo tam jedno velký nebezpečí. Že nějaký samodomo kokot, při zřizování další zásuvky, spojí v tý zásuvce N s PE.
Tím vlastně zkratuje vypínací cívku toho chrániče a komplet to vyřadí z funkce pro celý barák. I proto je tam ten testovací žlutý knoflík.
No právě, v původním TN-C to bylo v pořádku. Dokonce bych mohl, s ohledem na průřez té hlíny (vyšlo mi 14,5 mm^2, tak řekněme 16ka), vytáhnout z přívodu TN-C a provést rozdělení na novej podružnej TN-C-S rozvaděč až v onom traktu a odpovídalo by to i dnešním normám (hlína průřez aspoň 16). Jenže, pak v devadesátkách nějakej chytrák provedl nejspíš rozpojení TN-C-S přímo ve fasádní krabici s přívodem a pojistkama (páč někam tam tím směrem běží všechny původní hliníkový přívody včetně jednoho měděnýho navíc - PE) aby nainstaloval echt německej chránič a jaksi mu vůbec nedošlo, že přece do prdele nemůže z N co jde přes FIčko vyrobit znova PEN pro ten původní starej rozvod, jištěnej tady tím jističem s napěťovým chráničem!! No a já teď nemám kam tydle 4 masivní hlíny připojit, protože do HDR mi už vede N+PE a je to pod pečetěma, takže si to nemůžu ani překopnout zpátky na TN-C a rozdělení provést až v HDR (a do svorek před rozdělením připojit tady ty hlíny co běžely tím J1K82)
Já teď přemejšlím, co s tím, prcat se do té krabice nebudu, je to za zapečetěnejma prvkama a nebudu do toho šahat víc, než že sem se opatrně podíval a vzal si všech pět vodičů jako přívody do nově stavěnýho HDR. Asi si z toho udělám L1, L2, N, PE, na staré pojistkové PR jenom zkontroluju, aby fungoval 1 ks zásuvka a 3 ks světla (na což oné dvě fáze stačí) a 3f zásufku tam zruším (stejně se asi 15 let nepoužila). Jde hlavně o ty tři světla mj. do sklepa, toto stačí. Až se bude vzádu dělat velká rekonstrukce, udělám instalaci zase úplně novou, mám za tímto účelem už blízko k tomu přitažený CYKY-J 5×6 (ale zase nemá smysl jenom kvůli těm světlům a jedné zásufce todle tahat až k PR a tam tu hliněnou hrůzu na toto připojovat).
K tématu, na eletrice se objevil obrázek z reportáže, vypadá to prej na Tagred TA505, akorát zavěšenej v nějaké kleci https://diskuse.elektrika.cz/index.php? ... tach=40751