Může katoda elektronky sama ztratit emisi?
Moderátor: Moderátoři
Může katoda elektronky sama ztratit emisi?
Jenomže ale.....většina těchto "nových" 3L31 má velice malou emisi, mnohdy jen 50-60% ve srovnání s dobrou elektronkou. Anodový proud sotva 3,5-4mA a strmost 1,2-1,5mA/V. Skutečně dobrá 3L31 má při stejných parametrech testování (daných kartou BM215) anodový proud cca 7mA a strmost cca 2mA/V. Rádio s takovou elektronkou hraje potom slabě a zkresleně vzhledem k malé strmosti a velkému vnitřnímu odporu koncové elky.
Jako by katoda byla již vyčerpaná. Elektronky však nebyly nikdy zapojeny, ležely od výroby ve skladu. Kamarád mi poradil zkusit katodu "probudit" dlouhodobým nažhavením, ale jen jmenovitým napětím, ne přežhavením. Nechal jsem elky žhavit ze stabilizovaného zdroje (jedna bere 100mA při 1,4V, takže žádný problém) i dva dny, anodový proud stoupl v nejlepším případě o 10%, u některých vůbec.
Tak bych se chtěl zeptat, mohla katoda během dlouhodobého skladování takhle odejít? Jde o přímožhavenou elku, katodu tvoří čtyři tenoučké drátky spojené buď sérioparalelně nebo paralelně, podle toho jak se to zapojí. Mohla se nějak "oloupat" emisní vrstva na drátku? Vždyť stejné elky vyrobené v polovině 50.let (také nikdy nevybalené) jsou v úplném pořádku.
Anebo jsou to prostě zmetky, protože v Tesle v roce 1972 již vzhledem k ústupu bateriových elektronek neuměli pořádně vyrobit přímožhavenou katodu?
Ty 3L31 by chtělo konzultovat s někým z výroby, znali různé finty, jak se daly oživit celé série elek. Taky se ale vícekrát stalo, že se jako zásoba objevily elky, ve skutečnosti kazové nebo dávno použité. Já nevím, jestli 3L31 podobné mám, jestli jo, dají se porovnat.
Možná víte, že existují dvě provedení elky 3L31. Buď původní z 50.let-ta má anodu z černěného plechu a je tak zagetrovaná, že do ní není pořádně vidět. Novější provedení má plech lesklý-zřejmě výrobce s ohledem na malou anodovou ztrátu šetřil a z černění anod ustoupil. A právě ty novější 3L31 (lesklá anoda) mívají menší strmost a větší vnitřní odpor, než ty původní z 50.let.
Podle mě jsou ty novější 3L31 zmetkové, protože v Tesle v 70.letech už pořádně nezvládali výrobu přímožhavených katod (podobně jako dnes výrobci již pořádně nezvládají VHS videa).
K těm pamětníkům, nevím. Možná se zkusím zeptat u JJ-Electronic, to jsou vlastně nástupci Tesly Rožnov, která elektronky vyráběla. Třeba se někdo najde. A ta kompletace elektrodového systému, před těmi lidmi fakt klobouk dolů. Když si vezmu, jak malý je systém zrovna té 3L31, že pod tou malou anodou se skrývá ještě trojice mřížek a samým středem ještě prochází v pravidelných rozestupech čtveřice tenoučkých drátků jako katoda. Opravdu, jak tam protahovali ty drátečky si neumím vůbec přestavit.
Dají se ty elky přesvědčit změnou obvod. součástek k obvyklému anod. proudu ?