ruské potenciometry - obsah Pd
Moderátor: Moderátoři
ruské potenciometry - obsah Pd
borec rozebírá ruský potenciometr a tvrdí tam, že i odporové vinutí je z palladia. To se mi poněkud nezdá. Jezdec snad, ale vinutí??? Nedává mi to technický smysl. Váš názor?
Jinak tyhle poťáky bývaly ve snímačích analogových regulátorů a počítačů. Možná tu je někdo, kdo to pamatuje z válčení v nějakých zaměřovacích prostředcích PVO.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Monogatari
Ne za obsah těžkých či jedovatých kovů, ale životností. Dva takový /25k-3W/ mám v celkem jednoduchých, předělaných továrních elektronkových dvojregulátorech napětí.
1x 150-450V/200mA pro anody, 1x 100V-350V/50mA pro stínicí mřížky.
Ve třetím zdroji, pro -Ug1 -5V až -100V je teslácký WN690.70 15k.
Sběrač i jezdec obou ruských dráťáků jsou geniálně samočistící a přestože v dílně hodně kouřím, dekl to má skrz chlazení skoro průhlednej a poťáky nejsou zapouzdřený, nevadí jim to.
Vadí to tesláckýmu WN690.70 a po delší odstávce té celé kraksny, musím vyklopit přední panel s měřáky, potenciometry a ten teslácký od nikotinu přečistit dochtorským špiritusem, nebo aspoň 50x protočit, aby fungoval, jak má. Špiritus 96% je totiž to jediné, co na úsady z cigaretového dýmu na drahách poťáků, ale i na panelech přístrojů spolehlivě platí. S trichlorem taky všude jít nelze, byť je na tento účel ještě lepší.
Tolik tedy ke kvalitě sovětských "bolševických" potenciometrů.
Ty dva kusy 25k-3W, hráškově zelené barvy, byly vykuchány z nějakého vojenského zařízení při jeho babkovém rozprodeji v 90. letech.
Škoda, že jsem těch zařízení tehdy nekoupil víc. Byly to nějaký vojenský zdroje s výbornými C-trafy, ale nebyla od toho ani čárka, bylo to bez lamp a kupoval jsem vlastně dvě kočky v měchu. Za 2 kila kus vojenskýho železa se spoustou kvalitního matroše a lampových soklů to byl dobrý kauf.
Prostě jsou ty poťáky skvělé a sere mě, když něco podobného nějaký blbeček kuchá na YT, aby byl zajímavej. Akorát ukazuje, co je sám za hňupa a takových je tam možná statisíce..
A kutilmile - nelituju tě