praskání žárovek

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
helios

#16 Příspěvek od helios »

Podobné problémy s rýchlym odchádzaním žiaroviek som preveroval nedávno. Jednalo sa o bytovku na sídlisku, bola napojená blízko veľkého podniku (pekárne), a keď spustili večer pece, napätie kolísalo v rozmedzí 220-250V v nepravidelných intervaloch. Možno je u vás podobný problém, prípadne môže výkyvy spôsobovať nerovnomerné zaťaženie fáz, ako tu spomenul Sendyx.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
007
Moderátor

#17 Příspěvek od 007 »

Doporučuju soft-start.V lustru mám 3 ks žárovek spínaných dotekovým stmívačem s soft-startem a žarovky vydrží 2 roky.Stejné žárovky mám v svítidle nad sedačkou,spínané klasickým spínačem,a tam měním žárovky 3 až 4 do roku.Byt je napájen z jedné fáze,takže napětí je všude stejné a čas svícení je +- stejný.
007
mi-ro

#18 Příspěvek od mi-ro »

Já bych použil náběhový termistor určený do pulzních zdrojů kde jsou velký kapacity a nebo u zesů. Snesou podle typu i 5A a stojí cca 10,-
..to bude jen ňákej odpůrek
patron

#19 Příspěvek od patron »

V mém případě je zátěž velká 1500W- to bych s tím termistorem neuspěl .
vše je ovádané stykačem
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Tak stykač použít až na překlenutí fázově řízeného triaku na 16A - pomalu nažhavit, stačí náběh 0,5s dlouhý, a pak nějakým primitivním zpožďovačem sepnout stykač - triak může vypnout a vychládat. Vypínání stačí prostým odepnutím stykače.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#21 Příspěvek od mi-ro »

I to by šlo, nakonec v lepších mikrovlnkách který se válejí ve sběrnejch dvorech s vadným magnetronem je takový obvod hotový na jedný DSP. Je tam odpor, relé, usměsňovač pro cívku a relé může až 10A. A je fakt že 90% žárovek praská při zapnutí.
patron

#22 Příspěvek od patron »

To můžu místo odporu použít diodu a tu pak překlenout odpor zbytečně topí
mi-ro

#23 Příspěvek od mi-ro »

Proto tam ten odpor je aby na něm zmizel proudový impulz studených žárovek a žárovky najely měkce. Proto musí i topit. Fígl je v tom že topí zlomek vteřiny a to stačí. Dioda ti proudový náraz nezachytí. Ta se tak akorát prorazí.
kbulda

#24 Příspěvek od kbulda »

Podívej se na : http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,6300.0.html

je to stejné tema.

Karel
patron

#25 Příspěvek od patron »

Ta dioda proudový náraz zachytí pač na výstupu je poloviční výkon a vlákno se tím pádem podžhavuje.Nevím proč by se měla prorazit když bude dobře dimenzovaná.
mi-ro

#26 Příspěvek od mi-ro »

Ano, když bude dobře dimenzovaná, neodejde. Náraz proudu nezachytí protože v půlvlně kterou dioda propustí poteče stejný proud jako kdyby tam nebyla.
patron

#27 Příspěvek od patron »

Ano ale ten proudový náraz musí být poloviční než v celé periodě a to už vlákno žárovky nemůže poznat.. :lol:
masar

#28 Příspěvek od masar »

to patron: Myslím, že zaměňuješ pojmy proudový náraz a teplotní šok. Proudový náraz nebude poloviční, zajímá nás totiž okamžitá hodnota proudu.
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

Softstart jsem u žárovek viděl v jednom případě řešený modulem, který asi byl jednoúčelový tyristorový regulátor, nakonec to bylo přemostěno stykačem. Kdo to vyrábí, netuším, rozběh trval asi vteřinu.

Upozorňuju bastlíře, že ten softstart musí být bezpečný a funkční i potom, co některá žárovka střelí s krátkodobým zkratem. Nápady jako starý TV NTC do série s žárovkou jsou hezké, ale u některých žárovek při odchodu se ten termistor rozerval na milion kousíčků.
helios

#30 Příspěvek od helios »

patron píše:Ta dioda proudový náraz zachytí pač na výstupu je poloviční výkon a vlákno se tím pádem podžhavuje.Nevím proč by se měla prorazit když bude dobře dimenzovaná.

Dióda nepomôže, vyskúšal som. Žiarovky odchádzali rovnako, pretože studené vlákno má nízky odpor a prúd ju taktiež "šupuje", akurát polvlnne. Mne pomohol výkonový odpor, premosťovaný pomocou relé po cca 2 sekundách...
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“