Staré krásné stroje
Moderátor: Moderátoři
Ale když už jsme u toho, kdo pamatuje dálnopis? Místnost dálnopisu byla druhou nejstřeženější cimrou v baráku - hned po zbrojnici Lidových milicí - protože přímé spojení s imperialistickým západem bylo třeba hlídat.
Hubert_79 píše:Používá(te) ještě někdo FAX?
no mám ale pouhá dekorace pracovny, nepoužit pár let, UTAX TF-78, žádné kazety, odpověď i záznam zpráv elektronicky - do paměti, pro dosti vysoký odběr v režimu stand-by většinou vypnut
na dálnopis se pamatuji, byl to telex ne ? psali jsme si s kámoši po celem státě, běhěm vojny (ZVS) a zdarma (byl jsem obsluha stanice) zprávu šlo odeslat z děrné pásky připravené předem, stroj měl velikost psacího stolu, model T100
Zbrojovka Brno lic.Siemens
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Hubert_79 píše:Používá(te) ještě někdo FAX?
Ano, mám, Typ Okifax OF-17. A je od podzimu 2018 opět v provozu, připojený na mobilní telefonní číslo. Používá se však málo, není s kým faxovat. Jediná závada na tomto přístroji je, že nedokážu přestavit telefonní číslo, které fax zapisuje jako odesílací do hlavičky. Nějak to jde, ale ta informace není nikde v manuálu.
Na dálnopis se pamatuju, z roku 1987. Dokonce jsem měl klíče od podnikové dálnopisny a párkrát jsem posíllal dálnopisy s žádostí o náhradní díly. Ve škole na ČVUT FEL jsme je používali pro přípravu dat v rámci výuky programování.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:Nedávno jsem zkusil fax Inec Fax 120 ... Mám asi 2 roky "pevnou" na VoIP a když jsem probíral s technikama T-Mobilu nastavení a zeptal se, zda bude fax makat, tak mi tvrdili že přes VoIp faxy neprolezou. ....
Zkoušel jsem svého časi můj OKIFAX-17 také přes IP telefon a také se nechytnul. Čím to je, jsem tehdá neřešil. Ale přes mobilkovou síť fax jde.
GSM kodek by měl jít také použít, protože jej používá klasický GSM telefon. I tam se v návrhu počítalo s tím, aby bez problémů přenesl faxovou a modemovou modulaci.
Jiné, novější kodeky, jsou ale optimalizované pro hlas a na nějaké faxy už kašlou.
Tihle velcí operátoři ti ten telefon na jiný kodek ale nejspíš nepřenastaví a nastavení máš předpokládám zablokovaná.
Řešením je přejít na alternativního VoIP operátora, která ti umožní svobodu nastavení parametrů.
Osmdesat píše:Řešením je přejít na alternativního VoIP operátora, která ti umožní svobodu nastavení parametrů.
Kašlu na změnu operátora. Fax je dnes už opravdu jen dekorace co žere elektriku. Hodně dlouho už nikdo nic neposlal a ani já tu potřebu nemám.
Když jsem ho před časem zkusil zprovoznit na VoIP a nešlo to, tak šel do regálu ve skladu. Třeba se z něj ještě časem něco hodí, je tam hromada ještě klasických vývodových součástak.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Přes nějaké VoIP skutečně nechodí faxy ani modemy, pevné linky od O2 to skousnou. Potíž je v tom, že i spousta německých a švýcarských strojů ještě trvá na teleservis přes modem, s rozhraním pro eternet začali poměrně pozdě. Někdy to jde obejít připojením přes PC s příslušným komunikačním programem, ale nejde to u všech, obvykle, než byl teleservis poprvé potřeba, zajišťuje ho třeba už třetí firma, firmy se šedesátiletou i delší tradicí tam nějak záhadně fúzují a mizí. Zatím to jistí pevná linka pouze pro příchozí volání.
Jo, a dálnopis jsem používal Dalibora na pásku, později mě na závodech občas pustili na T100, když se mnou chtěl šéf z ředitelství "mluvit". Obvykle to bylo o dvě až čtyři hodiny rychlejší, než čekat na meziměstský hovor.
Jo, a ten dálnopis nebyl zase tak přísně střežený, jako kopírky všeho druhu (včetně liháku a cyklostylu), zejména v týdnu před 21. srpnem, to se i dveře pečetily a kopírkář dostal placené volno. Jako by se ty letáky nedaly namnožit půl roku dopředu...
Hubert_79 píše:Řekl bych, že se to odporoučí na smetiště dějin spolu s telegramem (+ 2010). To taky pamatuji, že celkem jelo, ale ke konci už vůbec. Jen ten poslední den toho bylo víc, než za předešlý rok dohromady.
Na jakém hardwaru telegram (jako služba) u nás dojel? mám pocit, že Hughesův tiskací telegraf pošta nikdy ani nepoužila, někdy v pravěku se možná na blankety lepily papírové pásky z dálnopisu, pak asi stránkový dálnopis a mám pocit, že "telegram" se často říkalo telefonickému nahlášení a zapsání zprávy.
Mimochodem, i na té poště byl rychlejší, než čekat na měziměsto před poštovní hovornou na výzvu.
Ale to už nebylo tak zajímavé, mně a bráchu zajímal asi tak od roku 1966 bezdrát a bastlili jsme si vysílačky, ostatně dočkat se tehdy telefonní přípojky hraničilo s mytologií, kde bych hádal, že se jí dočkám až po 30 letech v Jičíně...
Sám jsem měl v Lipníku ve stanici jednoho Dalibora D302 s příslišenstvím a nějaké ty soubory tónové telegrafie. Škoda, že neměl žádné zjevné markanty, výrovní číslo si nepamatuju, tak se asi nikdy nedovím, jestli ten, co mají ve sbírkách VHÚ, není zrovna ten po mně...
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Doručovaný telegram býval vyjetý jehličkovou tiskárnou na papíře, strčený do obálky a vhozený do schránky, pokud nebyl zastižen adresát. Vozívali si to od O2 sami.
Mluvím o letech cca 2000-10.