Luxol a dřevěnej plot

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Tradiční a ekologický nátěr dřevěných dílů byl volskou krví
https://www.drevoastavby.cz/drevostavby ... ich-nateru
Je ale otázka, kde vzít dnes dostatek volů...
danhard

#17 Příspěvek od danhard »

Pozvěte si vládní delegaci :lol:
p32

#18 Příspěvek od p32 »

Stačí zajít do poslanecké sněmovny.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Před barákem mi stojí karbolkou naimpregnovaný, poslední z dřevěných sloupů v širokém okolí. Je dvěma durch šrouby, asi tak M30 přišroubovaný k asi zabetonované betonové patce obdélníkového profilu. Konzoly na izolátory nahoře, jsou také původní a jsou tam ještě zbytky "zarážecích" pojistkových pouzder pro jednofázové přípojky.
Ten sloup tu stojí, co jako děcko pamatuju a jako děcko si ho tam pamatuje i starší ségra /stojí u chodníku/. Takže potvrzených nejméně 60 let, ale spíš víc, protože městská elektrika se v této ulici natahovala těsně po válce. Do té doby tu prý byl nějaký provizorní, jednofázový rozvod 120V AC z nedaleké vodní pily/mlýna. Bylo to prý na podobných tyčích, ale v zemi. Po válce to prý předělali už na současný stav a 3F, takže ten sloup tam pravděpodobně stojí, naprosto neporušený, jen se záseky od stoupaček montérů, nějakých 73-75 let. Karbolka.
Stejně se zřejmě chovaly v zemi, v šutru a na sluníčku opékané pražce původní trati. Ty pražce byly znova pokládaný taky po válce, protože za posledním vlakem, který odsud 4.5.1945 odvážel velkou základnu Hitlerjugend, němečtí ženisté trať těžce poničili a vyhodili do vzduchu i dva dubové mosty přes potok. Měnili to z původního poválečného stavu až po roce 2000. Před tím, po původní poválečný trati, tady běžně zavážely dvacítku vagónů se stavebním materiálem těžké parní, později dieselové lokomotivy. Přežilo to i zhruba půlroční ježdění původního Sergeje /než jim ve Veselí došlo, co to je za ksindl/ s nákladními vagóny, plnými panelů a dalšího těžkého materiálu na dvě panelový sídliště. Pro nás děcka vždycky zážitek. Ten hukot a dunění, kdy se všecko okolo třáslo a hlavně množství dýmu, to nedokázala ani průměrná parní lokomotiva :D Těžký, šedočerný dým ze Sergeje byl zvláštní tím, že si lehnul do toho našeho údolí a smrděl tu i několik hodin. Kdežto kouř z nákladní parní lokomotivy rozfoukl průvan údolím za pár minut.
Kamarád měl až donedávna na okraji lesa /který v táhnoucí se restituci, připadl někomu jinému/ docela festovní "boudu". Zvenčí nahrubo ohoblovaná prkna a nahrubo otesané trámy, stavěný taky někdy těsně po válce. Zvenku to bylo celý natřený karbolkou. Pamatuju si, že když na tu jednu delší stěnu posvítilo sluníčko, dost to venku smrdělo, ale vevnitř ne.
Jaký má vlastně origoš karbolka přesný složení?
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

witt píše:Si myslím, že toho starýho luxolu není vůbec žádná škoda, vyplavuje se z něj pigment, takže přestává působit UV ochrana

Píšeš blbosti. Přesně tohle podle mý zkušenosti dělá právě ten součastnej "ekologickej" Luxol. Starej to nedělá, u mě vydržel mezi nátěry 10 let.
Kvalitu můžu porovnat na dvojích dveřích na západní stranu. Jedny jsou starým Pinie a druhý novým. Ty novým jsou vyšisovaný a v dosahu deště jakoby "moučnatý".
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

sinclair píše: Jaký má vlastně origoš karbolka přesný složení?

Je to směsnej destilát z černýho uhlí, takže fenol, dehet, pyridinové báze a kupa dalších uhlovodíků.
Jirka

Devo70

#22 Příspěvek od Devo70 »

Celeron píše:
witt píše:Si myslím, že toho starýho luxolu není vůbec žádná škoda, vyplavuje se z něj pigment, takže přestává působit UV ochrana

Píšeš blbosti. Přesně tohle podle mý zkušenosti dělá právě ten součastnej "ekologickej" Luxol. Starej to nedělá, u mě vydržel mezi nátěry 10 let.
Kvalitu můžu porovnat na dvojích dveřích na západní stranu. Jedny jsou starým Pinie a druhý novým. Ty novým jsou vyšisovaný a v dosahu deště jakoby "moučnatý".

Presne tak. Starý Luxol z 80-tych rokov po rozmiešaní použitelný aj dnes.
Novší konkrétne od BALAKOMu z 98 roku po zaschnutí akoby kriedový, drsný, žiadna vodeodolnosť. A na plechovke EKOdrísty.
-ST-
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Lukas-Peca »

Vyjetost oleje je podle mě důležitá kvůli tomu, že různé toxické sloučeniny a těžké kovy obsažené ve vyjetém oleji to dřevo impregnují lépe než nový olej. Oproti lazuře olej lépe nasákne do dřeva a odpuzuje z něj vlhkost. Co se týče škodlivosti - těžko říct, nakonec spousta lidí má na zahrádce dřevěné pražce, které se dříve konzervovaly i sloučeninami rtuti. Samozřejmě vedle zeleninového záhonu bych plot olejem nenatíral.
witt

#25 Příspěvek od witt »

Celeron píše:

Taky jsme měli natřeno starým Luxolem (2. pol 80. let) - dělají to oba. Ještě trochu to fungovalo na novém (kvalitním a vyschlém) dřevu.
foxrider

#26 Příspěvek od foxrider »

Ta karbolka, to je přímo toto:
https://www.detecha.cz/produkt/karbolineum-extra/
nebo to bylo něco úplně jiného?
Díky.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Behemot »

bu2520 píše:celý statek ve kterém bydlím jsou dřevěné věci natřené olejem už dobrých padesát let na ně nikdo nesáhl a nejsou na nich stopy poškození

No a já sem zrovna tudle konstatoval na statku posledně že začíná být to střešní dřevo nějaký hnusný (zevnitř!), prej to tamní tata natírával vyjetým olejem ale už tak pět-deset let ne. Tož to je ňáký krátký dožití ne?

Ale je fakt, že natřen takovým hnusem, to na to ani brouk nejde :lol:
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

foxrider píše:Ta karbolka, to je přímo toto:
https://www.detecha.cz/produkt/karbolineum-extra/
nebo to bylo něco úplně jiného?
Díky.

Není, od pohledu jiná barva a čuchometricky jinej a podstatně menší smrad.
Jirka

foxrider

#29 Příspěvek od foxrider »

A nejednalo se spíš o Kreozot?

https://cs.qwe.wiki/wiki/Creosote

https://www.shutterstock.com/editorial/ ... s-1425998f

Moje babička měla vzhledově shodným nátěrem natírané dřevěné kůlny, v létě to bylo cítit stejně jako dřevěné pražce. Dodneška je to dřevo čímkoliv netknuté.
Přílohy
railway-timber-wooden-sleepers-treated-with-creosote-creosoted.jpg
railway-timber-wooden-sleepers-treated-with-creosote-creosoted.jpg
various-shutterstock-editorial-1425998e.jpg
various-shutterstock-editorial-1425998e.jpg
various-shutterstock-editorial-1425998f.jpg
various-shutterstock-editorial-1425998f.jpg
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

To je nějakej podfuk natírat plot takovým štětečkem. Karbule se natírá zednickou nebo malířskou štětkou. Ono toho plotu může být pár desítek metrů i více. :wink:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“