S: Přenoska VK4202

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Tím funkčním kusem rozumme co, že to trochu nějak hraje každý kanál zcela jinak? Když jsem ty nastřádané nedávno vyhazoval, tak jsem každou rozloupnul a vnitřky byly totálně rozpadlé, i když některé "hrály, i když slaběji, nálezový stav, nikdy nepoužito".
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
sinclair

#17 Příspěvek od sinclair »

A nebude pro ten NZC7xx jednodušší, shánět se radši po VB4301? Je to furt jen výchylková přenoska a safír, zesilovače mají pro cca poloviční výstupní napětí té VB4301 dostatečnou rezervu zesílení.
Zkoušel jsem to na staré sestavě NZK145.
To má uvnitř zesilovač jakoby AZS100L, výchylkovou přenosku to bere na vstup napůl nakrátko /do odporů jen asi 100k/ a hrálo to přesto velmi dobře, až překvapivě.
konosuke

#18 Příspěvek od konosuke »

na Bazoši pár figuruje též ale to víte, jsou jeté stav neznámý
viz také: Sirius Zlín, Telefunken, keramická, umi navíc SP 78 ot/min ale,
touhle rychlosti slušný čs gramec nedisponuje, 16 ot/min ano (HC13, MC13 ap.)
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Lukas-Peca »

Sendyx: ne, vyskytují se i takové, které hrají zcela v pořádku. Nemá na to výrazný vliv ani prostředí, ve kterém to bylo skladováno. Někdy přenoska ležela dvacet let na půdě a hraje, někdy to bylo celou dobu v čistém bytě a je v háji. Pokud je zespodu přenosky vyteklá lepkavá srajda, je spolehlivě KO (ale přesto může "nějak hrát").

sinclair: VB4301 se sice neroztékají krystaly, ale i tak bývají nějak shnilé.
elektrosvit

#20 Příspěvek od elektrosvit »

Nevím, jak moc byly v tehdejší době VB4301 rozšířené. Za celou dobu jsem narazil jen na jednu a gramofon s ní oproti VK hrál znatelně méně. Po nějakém čase přestala zcela fungovat. VKček jsem míval vytahaných z různých polovraků víc jak desítku. Některé po pár letech skladování odešly úplně, ovšem u většiny odešel jen jeden kanál, zatímco druhý fungoval správně. Dnes mám poslední tři kousky, ovšem zda jsou ještě funkční, netuším.

Laborování s těmito gramofony a přenoskami je podle mě v dnešní době ztráta času, sežeň si nějaký s magnetodynamickou přenoskou.
PotPalo

#21 Příspěvek od PotPalo »

Nedajú sa niekde kúpiť tie kryštály náhradné? Kedysi som do jednej prenosky nabastlil kryštály z nejakej inej, a "nejako" to hralo.

Ešte ma napadlo, keby som z nejakého piezo pípáku vybrúsil tenkú paličku, ono by to snáď fungovalo, nie?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Kremik

#22 Příspěvek od Kremik »

Nevim no, ale s těma přenoskama byly problémy i v době, kdy se ještě vyráběly. Polepy z pieza neměly dobrý kontakt s těmi třemi kontakty, co z jehly vycházely. Od té doby, co jsem poznal přenosky magnetodynamické už mě to nijak netrápilo. Jako malé dítě jsem na krystalové přenosce poslouchal několik desek stále dokola a kupodivu jsem žádné náznaky ohrání nezpozoroval. Ale to jsem měl ještě jednociferný věk...
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Tiez som mal ako maly gramofon s takouto prenoskou. Nejako to hralo, pre decko to staci :D Opotrebovanie platne by sa poznalo na kvalitnejsom gramofone.

Myslim, ze tie Sanyo MG(ST)-05 pouzivaju iny material, ktory sa nerozpadava. Podobne ako nejake stare z NDR.
konosuke

#24 Příspěvek od konosuke »

ha, možná i vinyl byl tenkrát jakostnějši, technologie lisování, mám LP Supraphon, Panton, Opus, Amiga, Pepita, Tonpress...přežily bez úhony šasko HC13 s přenoskou VK, měnila se často - tak jednou na 50 přehraných desek
ale cena byla legrační i pro školáka
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

O to jde: cena vyhovovala i kapesnému školáka (těch 13 korun na novou chvějku se ušetřilo dřív, než se ta minulá ošoupala).
Že by technologie výroby vinylu byla kdysi kvalitnější, než dnes, o tom si dovoluji v plném rozsahu pochybovat. Ale zase tak moc se to nemuselo řešit - i ten vinyl byl za pár šušňů, kdyby na tom záleželo, dala se koupit táž deska znovu. Některé stály v regálech i desetiletí, aniž by je někdo dal do výprodeje. To se povedlo naposledy v půlce šedesátých let, kdy se souběžně vydávaly stejné tituly na vinylových singlech a šelakových skleněnkách. Ty pak byly po koruně ve výprodeji.

Ale vrátím se k tomu šasi HC71 - jeho parametry nejsou pro použití MM přenosky vyhovující, leda by šlo o nějakou hodně málo poddajnou. A, i kdyby, mechanika je dost hlučná (a po těch letech ještě hlučnější). Tohle šasi bych vyčistil, naleštil, vrazil do něj i vadnou přenosku a vystavil. Ale nepoužíval.
Na přehrávání desek by byl lepší opravdický gramofon.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Lukas-Peca »

Je fakt, že tohle šasi je dost mizerné samo o sobě. Největší problém je ten plastový motorek, ten je opravdu nešťastně udělaný, časem se rotor propadne dolů a stupňovité kolo začne dřít o ložiskový domek. Starší gramofony s velkým kovovým motorkem jsou daleko snáze opravitelné.
ferro0

#27 Příspěvek od ferro0 »

Díky za info. Z jedné věže z 90 let mám přenosku podobnou té MG05. Možná bude i stejná. Ta závada motorku jak zde popisuje Lukas-Peca tam byla také. Stupňovité kolo stačilo trochu vysunout z osky, aby nedrhlo.
Další věc byla výměna hnědých kond. 1uF u kterých byl svod a pro jistotu také 100nF co byly měřením ok a vyčistění chrastících poťáků.
Přílohy
Přenoska.jpg
Přenoska.jpg
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“