Mikrovlna Whirlpool JT389 - vrcivy zvuk - spatny magnetron?
Moderátor: Moderátoři
Mikrovlna Whirlpool JT389 - vrcivy zvuk - spatny magnetron?
mam potize s mikrovlnou casti (je to kombinace horky vzduch/grill, uwave). Vse funguje krome mikrovlny - po pusteni to vydava zvuk tak 5x silnejsi nez pri beznem provozu mikrovlnky. Bylo to, jak kdyz to co nevidet exploduje. Proste takovy vrcivy zvuk. Myslite, ze bude vadny magnetron nebo dira ve vlnovci ci slide? Trafo jsem nepromeroval, ale tipnul bych, ze trafo funguje. Taktez minimalne tepelna pojistka na primaru bude ok. Kdyby to prehorelo, tak to zadny zvuk delat nebude... Nez se pustim do zkoumani, mate tip, na co mrknout prvne? Nevim, jestli jde udelat diagnostika magnetronu (to vubec netusim, jak zkontrolovat). Dokazu otestovat vysokonapetovou diodu po pripojeni na napeti nad 10V (to uz by mela byt otevrena)... V tomto modelu je VN kondenzator rovnou uz s integrovanym odporem, ale to bych mel byt taktez promerit, akorat se mi nechce zkouset soucast za soucasti, tak spis jsem si jisty, ze podle popisu uz nekdo bude vedet presne misto co je poskozene...
Jestli je to trafo, tak na opravdu vzdávám. Koukal jsem, že za nové chce Whirlpool 3200,- To je zlodějina. Já to převinout nemám kde. Tak jedině jestli bude nějaký na bazaru.
Večer snad bude čas, a udělám základní diagnostiku. Nemám absorbér mikrovln... takže pokusy budou značně omezené, zkusím trafo naprázdno, a offline pak proměřím jednotlivé komponenty. Dá se nějak proměřit magnetron? Nebo se diagnostika dělá tak, že pokud je funkční vše okolo, je to magnetron?
Magnetron lze po vyjmutí z MW trouby otestovat i na stole, jako běžnou vakuovou diodu.
Používat k testování magnetronu „na stole“, bez zajištění jeho chlazení a „maření“ vznikající VF energie anodový zdroj 2,5 a více kV, o výkonu kolem 1, 5 kW, bych opravdu nedoporučoval.
Avšak na vyloučení těch nejzákladnějších závad magnetronu by mohlo stačit:
• prohlédnout magnetron, zda není poškozena anténka (čepička s dírkou)
• stav kontaktů žhavení
• zda nemá změněnu barvu (vyžíháním)
• zda nemá prasklý feritový magnet,
• změřit zda kontakty žhavení/nejsou ve zkratu proti kovovému tělesu magnetronu (anodě), ideálně změřením megmetem (1000V),
• zda není přerušeno žhavící vlákno,
a po nažhavení přes vhodný předřadník (třeba nabíječkou, Aku, PC zdrojem):
• připojit mezi katodový vývod žhavení a anodu (těleso magnetronu), přes vhodnou žárovku/y usměrněné napětí jen několika set V,
• jen v jednom směru by měl začít téct proud (měřit úbytek napětí na žárovkách). Tím se též zjistí, zda se do magnetronu nedostal vzduch.
Více doma „na ponku“ možná nezjistíte, ale pro základní posouzení stavu, by to mohlo stačit.