Germaniový zesíček
Moderátor: Moderátoři
A ty dederónský 2020 jsi viděl kde? Co já vím, tak RFT se upnula na okopčení typu TDA2030 v podobě A2030D, kterej byl a je v pouzdru Pentawatt a má úplně jiný vlastnosti než opajcovaná MDA2010/2020. S tím kmitáním a doslova zákazem napájet československý klony švábů od SGS-ATES napětím na hraně katalogovýho máš pravdu, ale dederónskej pajc 2010/2020 snad nikdy nikdo neviděl ...rvx73 píše:2020 byly jakž takž ucházející buď originály, nebo jejich východoněmecká verze...
A kutilmile - nelituju tě
Tak u nás největší machýrci ty MDA2020 v Zetawattech pořešili tak, že na poněkud větší trafo /asi 75VA/ namotali na každý půlce sekundáru asi o 3V víc, než se normálně motalo - a udělali zdroj s darlingtonama KD366/KD367, co měly báze podepřený 20V zenerkami. Ty darlingtony byly volně k dostání a docela levný. Ve výsledku to pak dávalo napětí té Zenerky mínus 2Ube, což bylo tak akorát na hraně i pro ty horší kusy MDA2020.
Viděl jsem i hi-tech řešení, kde byly samostatný sekundáry, dva grecy, dva kýble 10G/40V a ve zdrojový části dva úplný zdroje s MAA723, dvěma KF508 a dvěma KD501, na ss straně pak spojený do série.
To dělal asi někdo, kdo měl bezproblémový přístup k materiálu, neboť MAA723, KD501 a kýble velkých kapacit z NDR rozhodně nestály pár šušňů.
Běžnému bastlíři vysypaly peněženku už jenom ty dvě MDA2020, operáky a dva velký elyty, pokud je teda vůbec dokázali sehnat /svého času to měly jen Pardubice 580/.
A v obou případech bylo okamžitě po problému jak s prorážením zapínacími špičkami, tak záhadně i s kmitáním, které bylo zpravidla spojené s nadměrným ohřevem.
Další pozitivum taky bylo, že to dávalo citelně vyšší výkon /plných 20W/ než při napájení nestabilizovaným zdrojem, se kterým to padalo a konec odevzdal max. 14W.
Prasácký, nasírací plechový zvuk, podpořený MAA741 a později MA1458, ovšem zůstal.
Zajímavý na tom je taky to, že originály SGS, ke kterým se občas přes Kovoslužbu šlo dostat, se ani s nestab. zdrojem ±22V neprorážely, nekmitaly, ale hlavně měly úplně jiný zvuk. Plně srovnatelný s dobře nastaveným diskrétním kvazošem a na stejných bednách to rozeznal i vidlák s trafopájkou a Avometem
Tady máš kousek schematu.
- Přílohy
-
SV 3000-Schaltplan_3.gif- (148.81 KiB) Staženo 156 x
A kutilmile - nelituju tě
Kdyby se do ČSSR skutečně dovážely sestavy 3000 s MDA-čky, nepochybně by končily díky těm MDA-čkům v RTS daleko častěji, než ty, které byly dovážené s A2030.
Byl bych asi schopen dohledat xeroxovou dokumentaci SV3000 už s A2030V,
schémata byla přiložená k návodu k obsluze. Nevidím ale důvod, proč to dělat.
Pokud to byla úplně první verze, na které si namlátili hubu a raději to nevyváželi, tak jsme o tom tady, v ČSSR ani nemuseli vědět.
MDA2020 byla na světě o nějaký ten rok dřív, než A2030.
S tou MDA2020 mě budete tak dlouho dráždit, až si ji zapojím přesně na mezní hodnoty, jestli se zčudne. Mohla by to být 2010? Těch mám víc
https://worldradiohistory.com/hd2/IDX-U ... e-0051.pdf
https://usermanual.wiki/Document/1975SG ... 10599/view