Germaniový zesíček

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

#286 Příspěvek od sinclair »

Správně, byť na většině rozměrově menších součástek, je jenom propletený SGS.
S úplným označením SGS Ates, nebo dokonce jen Ates, jsem to viděl natištěný snad jen na TO3. Třeba AD143 to má.
A viděl jsem několik větších integráčů /myslím el. přepínače vstupů a korekce to byly/, na kterých bylo drobným písmem jen Thomson.
sinclair

#287 Příspěvek od sinclair »

To se takhle vemou dva obyčejný, určitě neopravovaný Z-moduly různého stáří - podle typů osazených součástek:
Přílohy
P1010016.jpg
P1010016.jpg
P1010015.jpg
P1010015.jpg
sinclair

#288 Příspěvek od sinclair »

A helemese, kdo to na nás vykoukne:
Dokonce stejná šarže.
Přílohy
P1010017.jpg
P1010017.jpg
Celeron

#289 Příspěvek od Celeron »

Kremik píše: Mohla by to být 2010? Těch mám víc :D

Taky jich mám víc. Byly v prapůvodní bastl verzi tiskárny BT100 jako servo pro motorky Igla na podelnéj posuv papíru a hejbání tiskovou "hlavou" s jednou jehlou. V tý tiskárně vydržely kupodivu téměř vše, včetně zkratu na výstupu.
Když se začala dělat sériově v Tesle Přelouč, tak tam místo nich nacpali MBA810DS. Jó kde jsou ty časy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rvx73

#290 Příspěvek od rvx73 »

Na 810 jsem nedal dopustit. Dodnes bych jich po šuplatech pár našel, byly jich plný televize. Oproti GC511 + 521 to byl obrovský skok vpřed. Byť z toho na vyšších frekvencích lezl šumák

https://i.imagefra.me/3d4iwcf3
xsc

#291 Příspěvek od xsc »

EKKAR píše:HA, zde vidno, kde učunili soudruzi z NDR chybu - a rychle se z ní poučili...
No, nepoučili. Ty A273/274 byly větší problém než MDA2020.
Kremik

#292 Příspěvek od Kremik »

rvx73 píše:Na 810 jsem nedal dopustit. Oproti GC511 + 521 to byl obrovský skok vpřed.

Tak teď jsi mě dostal. MDA2020 haníš, přitom na MBA810 nedáš dopustit? :D
Ano, proti GC511/521 to byl určitě krok vpřed, to zajisté, ovšem 2020 je zase krok napřed oproti 810.
A nemyslete si, že 810 neodcházely. V telkách ani ne, protože nebyl vyžíván jejích výkon, ovšem v jiných zařízeních tomu bylo jinak. V technických informacích a změnových listech o tom byla nejedna zmínka, kdy se doporučovalo snižovat kapacity ve zdrojích, aby 810 tolik neodcházely a aspoň nějak přežívaly. Sinclair si možná bude pamatovat i jejich čísla, já bych to musel hledat.
BT100 už jsem poznal jen s 810kama. Pár jich ještě mám. Byla to moje první tiskárna.
Jo, a ještě jedna věc. TDA810 je opět lepší proti MBA810. Dokonce i katalogově. Snese větší napětí a podá větší výkon.
rvx73

#293 Příspěvek od rvx73 »

já jsem haněl nepodařenou kopii 2020 ;) originál byl ve své době jakž-takž, akorát na tuzemském trhu jaksi nebyl běžně k mání

810 jsem používal povětšinou v provedení DAS, tj. k přišroubování na chladič a s ochranami, a ty mi přišly v pohodě, pokud od nich člověk nechtěl víc než těch 5W
danhard

#294 Příspěvek od danhard »

Ani se nedivím, že to hořelo, každý to tlačil na krev na maximální katalogové hodnoty :D
EKKAR

#295 Příspěvek od EKKAR »

xsc píše:
EKKAR píše:HA, zde vidno, kde učunili soudruzi z NDR chybu - a rychle se z ní poučili...
No, nepoučili. Ty A273/274 byly větší problém než MDA2020.
Jenže ty A273/274 neměli čím podobným nahradit, takovej LM1036 byl zas o kus někde jinde, TDA4290V už úplně jinde ... Ten se Tesle povedlo opajcit až o dost pozdějc.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#296 Příspěvek od Crifodo »

sinclair píše:pozitivum taky bylo, že to dávalo citelně vyšší výkon /plných 20W/ než při napájení nestabilizovaným zdrojem, se kterým to padalo a konec odevzdal max. 14W.

Nestabilizované napájení je ovšem problém nejen u těchto zprasků 2020.
A přitom rozdíl v hlasitosti pro bytové audio, který se tím získal, sotva opravňuje k takovému honění na mezní hodnoty.
Viděl jsem pokus o aplikaci MDA2020 právě na setrvale mezní hodnotu, totiž v lineárním měniči pro napájení radiotechnického zařízení kde spínaný zdroj rušil. V době kdy jsem se rozkoukával v prvním zaměstnání. Pro ověření jsem si to taky zkusil. Celkem rychle jsme vyčerpali sehnatelné zásoby 2020 a tím manévry skončily. Paradoxně byl o generaci dřív úspěšnější náš tehdejší šéf se svou konstrukcí, který pro podobné účely navrhl měnič s tehdejšími 25W plackami П4Б a Fe jádrem. Čímž jsme se oklikou dostali ke germaniu o kterém bylo tohle vlákno :twisted:
Co si má člověk myslet o integráči s tepelnou a nadproudovou ochranou, který odejde buď tepelným nebo napěťovým přetížením? A dlouho předtím má prasečtější zvuk než konec s ECL82.
Celeron

#297 Příspěvek od Celeron »

rvx73 píše:810 jsem používal povětšinou v provedení DAS, tj. k přišroubování na chladič a s ochranami, a ty mi přišly v pohodě, pokud od nich člověk nechtěl víc než těch 5W

Máš pravdu, v Sopránu mi hrají skoro 40 let a nikdy žádnej neodešel. Ale nevím, jestli tam DAS byly originál, nebo zda jsem je hned po začátku vyměnil.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#298 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:....
Co si má člověk myslet o integráči s tepelnou a nadproudovou ochranou, který odejde buď tepelným nebo napěťovým přetížením? A dlouho předtím má prasečtější zvuk než konec s ECL82.
Že má tu ochranu pjekně na howno.
Celeron píše:
rvx73 píše:810 jsem používal povětšinou v provedení DAS, tj. k přišroubování na chladič a s ochranami, a ty mi přišly v pohodě, pokud od nich člověk nechtěl víc než těch 5W

Máš pravdu, v Sopránu mi hrají skoro 40 let a nikdy žádnej neodešel. Ale nevím, jestli tam DAS byly originál, nebo zda jsem je hned po začátku vyměnil.
V oskenovaným servisnám manuálu Soprána jsou napsaný Tesla MBA810A, teda aspoň v tom, co mám k dispozici já. Na Oldradio.cz ani na Radiohistoria.sk jsem nic jinýho taky nenašel, skopčáckej Raupenhaus.de měl sken ode mne.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#299 Příspěvek od danhard »

Ty ochrany fungujou dobře, když to není honěný na maximum.
A taky pak nezabírají kdy nemají :D
Stačí trochu komplexní zátěž a pak zabírají při špičkách.
Taková proudová ochrana s foldback charakteristikou umí pěkné svinstvo, když je špatně dimenzovaná.
sinclair

#300 Příspěvek od sinclair »

Snad už poslední příspěvek na téma MDA/TDA2020:
Asi se shodnem na tom, že kdo měl v ruce jen MDA2020 a nemohl to z různých důvodů porovnat s originálem, tak považuje zvuk MDA2020 za "normální". Jenže on fakt normální není.
Je tam uvnitř nějaká chyba. Přetažená nějaká lokální vazba, kmitočtově horší přechod s větší kapacitou, nebo něco jinak udělaného, co způsobuje otřesný "plechový" zvuk.
Když to s předepsanými kompenzacemi pak měříte, vyjde Vám asi 5V/us, což je i na 20W zesilovač dost málo. Měřit se musí krátce a rychle, doslova se z toho hulí, kondenzátor 100n v Boucherotu je třeba nahradit pěti 22n keramikami paralelně a odpor na zatížení 6W. Odpojit Boucherot nelze, okamžitě se rozkmitá i s čistě R zátěží.
V tomto stavu je i pracně vybraný MDA2020 doslova na hranici stability a dá se s přehledem oddělat i dotykem šroubováku na otevřený vstup. Nezavrčí 50Hz, jako to udělají jiné zesilovače - divoce se rozkmitá, pokud má připojeny jako zátěž bedny, tak ihned spálí výškáče a než zaberou ty prapodivný pojistky uvnitř, je po něm.

Měli jsme v práci přípravek na jejich měření - pozlacený dutinky z nějakého konektoru, vyšší podložka "pod záda", přiklápěcí chladič a okolo bylo nejkratšími cestami obestavěné tovární, komplet symetrické zapojení i s ochrannými diodami. Napájelo se to záměrně z nestabilizovaného zdroje 2x19V, protože toto napájení měly i v aparátech. Zdroj měl na výstupech jen malé blokovací kapacity a v obou větvích rychlé tranzistorové pojistky, nastavené myslím na 2A. To proto, aby se rozkmitaný šváb natvrdo neprorazil a dal se reklamovat. Dutinky z konektoru zase umožňovaly je měřit bez pájení. Výsledky byly někdy mezi lety 83-85 opravdu otřesný. Z jedné té průhledné, plastové "kazety", ve kterých to dodávali po 25ks, šlo vybrat asi jen 3-4 korektně pracující kusy s Iq asi 50mA a nekmitající.

Za velmi pozoruhodné považuju to, že když jsme pak přepnuli zdroj na 2x15V, tak stejným způsobem testované MDA2010 prošly téměř všecky, s "odpadem" max. 2-3ks. Ty se testovaly proto, že zpočátku hodně odcházely v B113, kde běžely "na krev".
MDA2010 jsou nesmrtelné jen v řídce vyráběném zesilovači AZS101, gramofonech NZC150, NZC160, ještě pár dalších a myslím ještě v NZC300, kde ale díky malým transformátorům pracovaly s výkonem jenom asi 5W.

Hodně lidí vynechalo tavný pojistky přímo v jištění napájení MDA2020. To se např. v případě obou problematických Zetawattů ukázalo chybou, neboť při rozkmitání se na výstupu současně objevilo téměř celé Un/2 /dokud se neprorazil konec/ a začalo to připalovat i cívky basáků, než shořelo něco jiného. Prostě hrůza a za ty love ostuda.
Originální TDA2020 ten "plechový" zvuk prostě nemá. Naměřit se na něm dá asi 9V/us /což byl tuším původní sen v Tesle/ a s katalogovými kompenzacemi z DS SGS, se symetrickým napájením plných 2x20V je naprosto stabilní, klidový odběr asi 60mA. Je mu přitom u prdele, jestli se mu na vstupu, nebo někde ve vazbě, či na kompenzaci rejpete šroubovákem. Jenom potichu zavrčí těmi 50Hz, ale rozhodně se nerozkmitá tak, že by šel do hajzlu a ještě vzal něco s sebou.

Měl jsem z brněnské Kovoslužby /opravovala tuzexové i individuálně dovezené zahraniční přístroje/ vyhandlovaných asi deset originálních TDA2020 SGS. Byl to ND do nějakého velkého stereotelevizoru, nebo čeho přesně, už nevím. Oni jich velkou spotřebu neměli a tak bylo možný, na základě dlouhodobějších kontaktů mého šéfa, něco z nich dostat.
Byl u mě kdysi 85-86 jeden velmi pečlivý stavitel Zetawatta 2020. Měl na místech 741 patice a origo Signetics NE5534 - bylo jednodušší od překupníků sehnat NE5534, než v ČSSR MAA741...
Měl velice pečlivě vybrané, kvalitní pasivy, vybírané potenciometry. Na MDA2020 mohutný měděný, černěný chladič, frézovaný z měděného bloku, C-trafo, elektrolyty ERO 10G/35V - prostě parádní práce.
I s dobrými OZ to ale mělo zvuk, jak z prdele, úplně charakteristický pro MDA a on sám mi říkal, že s těmi NE je to lepší jen po stránce šumu, jinak nijak.
Měl potíže, jako skoro všichni. S práskáním přepínače vstupů, s chrastěním poťáků a tak. Všecko jsme to teda pořešili a nakonec jsem mu nabídl /když to měl tak pěkně a pečlivě udělané/, jestli nechce zkusit ty MDA vyměnit za originály TDA, když už tam má ta NE-čka.
Nemyslím si, že to byl muzikant, nebo člověk s vytříbeným sluchem - pracoval na nějaké řadové pozici v uherskobrodském VOP.
Po výměně MDA za TDA vykulil oči a pochopitelně s těmi TDA i odešel. Ten výsledek /s těmi NE5534 vpředu/ byl opravdu pěkný, vznikl z toho plnotučný HiFi zesilovač s velmi pěkným zvukem a výborným odstupem.

Ten šváb se prostě nepovedl, koneckonců i sami SGS ho nevyráběli nijak dlouho a hned potom, co dokončili Pentawatty, tak TDA2020 zmizel do zapomnění a semtam se objevoval jako ND do něčeho, kde byl použitý.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“