1-wire luftem
Moderátor: Moderátoři
1-wire luftem
Nechce se mi barák omotávat drátem, kolem něj chci dát ze 3 stran (S, V, Z) po jednom teploměru s tím, že se vybere vždycky nejnižší hodnota.
Nechci to ale přes žádnou dětskou stavebnici à la Ardchujíno.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Komunikace po 1wire je obousmerna, takze bys musel mit na kazde strane prijimac-vysilac, komunikaci zahajuje master, takze by senzory musely byt porad na prijmu coz by zralo baterie jako prase, byly by tam nejspis problemy s casovanim apod.
Osobne bych to udelal tak, ze bych dal ke kazdemu senzoru maly MCU ktery by normalne nacetl teplotu z DS18B20 a nejakym vlastnim protokolem ji jednou za minutu poslal po 433MHz. Vetsinu casu by travil ve spanku, takze prakticky bez spotreby vcetne cidla. Casy vysilani jednotlivych snimacu bude treba nastavit kazdy jinak aby se neustale nepotkavaly.
ale bez MCU se fakt nehneš.
po vyřešení komunikace a adresování budeš muset řešit i bezdrátový obousměrný přenos.
Celková cena bude taková, že něco podobného a hotové pořídíš 3x . . .
No a proč bezdrát? Ne, že bych trojlinku neměl, mám toho 100m, ale jsem v 1. patře na jihu, vedle za oknem lodžie (dveře jsou z chodby), 6m pod ním chodník z betonovýho monolitu, ale hlavně mám dva cokoliv žužlající psy. Takže od PC po konec chodníku je to problém, zbytek dole už můžu "zakopat".
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- pocitujlasku
Pichni ku kazdemu senzoru napr. attiny + rf modul a dajme tomu nech ti posiela kazdu minutu teplotu a potom ho uspi. V idealnom pripade to vopchas aj s baterkou do krabicky od tic-tacu.