Autoteploměr - zapojení displaye

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cervos

Autoteploměr - zapojení displaye

#1 Příspěvek od cervos »

Sháním zapojení displaye autoteploměru Ewig 658T03 - běžný autoteploměr zobrazující venkovní + vnitřní teplotu / čas za cca 350 Kč. Chci ho předělat na LED display neboť původní LCD má mizerné podsvícení a navíc v létě na slunci odešel. Po rozebrání jsem zjistil že k displayi vede jen 28 pinů přestože display má 2 x 3 sedmisegmentovky.
Rozdělal jsem i jiný teploměr se třemi sedmisegmentovkami - zde bylo 16 pinů. Předpokládám tedy že různí výrobci mohou používat podobná zapojení, nejspíše do matice. Budu velmi vděčen, pokud někdo poskytne zapojení LCD displaye libovolného teploměru. Předem díky!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

A jak vyresis buzeni LED displaye? LCD se pokud vim budi stridavym napetim o malym proudu. LED vyzaduje stejnosmerne s vetsim proudem oproti LCD. To te vyjde lip si rovnou koupit, nebo postavit teplomer s LED.
cervos

#3 Příspěvek od cervos »

počítám samozřejmě s buzením tranzistory, možná by šlo použít i invertory CMOS nebo TTL, proud segmentů displaye je jen asi 4 mA.

Mám postavenou i stavebnici teploměru s ICL7107, bohužel nedrží kalibraci, sonda je zapojena ve zpětné vazbě OZ, čili nemůže být uzeměna. Použité kondiky jsou kvalitní. Přívodní kabel cca 2 m dlouhý není zatím stíněn, myslím ale že i když použiju stíněný tak v kabině auta kde je velký rozsah teplot tu kalibraci držet nebude. Sondu chci umístit do venkovního zrcátka.
Máte někdo zkušenost - zapojení teploměru s ICL 7107 (7106) nebo i jiné vhodné do auta?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

To, že Ti utíká kalibrace, není až tak způsobeno tepelnou nestabilitou A/D převodníku 7107, i když i ji můžeš vylepšit použitím třeba vnějšího referenčního zdroje - dobrý, stabilní a poměrně přesný je třeba TL431. Velkou nestabilitu Ti do měření zanáší tepelný drift převodníku teplota/napětí, použité OZ bys musel termostatovat, nebo aspoň tepelně kompenzovat termistory, aby celé zapojení necestovalo podle okolní teploty. Stačí rozdíl 20° a zapojení je někde jinde. Stačí si uvědomit rozdíl mezi teplotou někde v prostoru palubní desky v létě na slunci ve dne a v noci nebo v zimě mezi autem zmrzlým jak sobolí hovínko a vytopeným za jízdy... Profesionální konstrukce (teď nemluvím o Ťing-Ťongských šmejdech za 39,- z tržnice) už v sobě ty termistory mají a jimi mají nastavený rozsah provozních teplot (neplést s indikovanými hodnotami) třeba -40°C až +60°C (nebo i víc - v autě v létě na sluníčku může být i klidně 80°C) - a v tomto intervalu měří s minimální odchylkou indikované teploty od skutečné.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
zdenekxxx

#5 Příspěvek od zdenekxxx »

dej sem schéma té stavebnice, napadá mě že by to možná vyřešil kvalitní OZ jako OP177.
cervos

#6 Příspěvek od cervos »

Je to přesně o tom že v autě musí teploměr pracovat při velkém rozsahu teplot. Když jsem ho zkoušel doma při pokojových teplotách (cca 18-25 °C) tak se zdálo že by odchylky mohly být cca do 0,5 °C. OZ tam je uA741CN.
Bohužel se mi sem nepodařilo vložit to schéma tak ho posílám na mail.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Boha Krista Mária Skare - oni tam dají snad to nejhorší, co jde - to už snad i uA709 nebo 725 jsou stabilnější... Vraž tam CA3140 - je sice MOSFET, takže patice a vkládat až na konec, nebo pájet uzemněnou mikropájkou na nízké napětí, ale je daleko stabilnější. Další možnosti by mohly být nějaké LFko, buď staré 155/156/157, nebo i novější 411/412. Úplně nejlepší by asi byl OP27 nebo některá jeho modernější varianta, ale ROZHODNĚ SE VYVARUJ TYPU 741...!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“