Pendlovky řízený DCF
Moderátor: Moderátoři
Pendlovky řízený DCF
Když se dá nová baterka, tak se rozeběhne vteřinovka, dojede na 12-ku a pak minutovka to samý, udělá 1-3 otočky a taky se zastaví na 12. Při asi 3 pokusu dojela malá ručka na 12 hodin a od tý doby hodiny na baterkovej restart nereagují. Mám je vyvěšený ve volným prostoru už asi půl hodiny ale signál se nechytá. Vedle jsem postavil DCF digi budík a ten se po restartu chytil do 5 minut. Takže signál v místě asi OK.
Je to správně, že ty hodiny najedou na 12:00:00 a čekají na signál? Předpokládám, že pak by měly ze zdekódovanýho signálu vygenerovat počet pulzů pro krokovej motorek a natočit ručičky na správnej čas.
A propo, nemůžu se do nich dostat, pod ručičkama je středová matka. Bohužel se mi ani dost velkou silou nedaří sundat vteřinovku. Myslel jsem, že je klasicky na tisícihranu...
Kyvadlem hejbe cívka proti magnetu, asi se přehazuje polarita cívky. Jede to na samostatnou baterku a jen habaďůra, s hodinovou částí to vůbec není propojený.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Ty ručky držely jak hrom ale povolily. Dostal jsem se na plošák. Jsou tam dva černý flusance, jeden u přívodu feritový antény, druhej je vlastní řízení obou krokáčů, vteřinovýho a minutovýho.
Kolem tohodle se něco děje, kmitočet na krystalu 32756Hz je, jsou tam i sekundový impulsy, na ledku synchronizátoru od koleček taky jdou pulzy.
Ale kolem flusance přijímače DCF je mrtvo, nikde žádnej signál. Vinutí feritky je dobrý ale na krystalu poblíž flusance, bez jakýhokoliv označení, trochu menší než ten 32756 není naprosto nic. Rovněž není nic na žádným vývodu z flusance.
Asi ta DCF příjmová část bude KO.
Mám obavu, že majitel do těch hodin nacpal opačně baterku a je to celý KO. Už jen to neustálý točení ruček.
Artabane, jak tam má makat ta optozávora? Našel jsem na plošáku směrem ke kolečkům jen plochou asi IR led s páskovejma vývodama těsně u výstupní hřídelky ale kolečka nemají reflexní vrstvu a tak netuším, jak se detekuje optozávora. Na přímej průsvit tam nic není ale pod motory jsem se nedobejval, je to zalepený a zatavený.
1-minutovka se v poloze cca 4 hodiny zastaví a znova se rozeběhne vteřinovka a jede do nekonečna.
2-zastaví se minuty a hodiny v poloze 4 hodiny
3-zastaví se minuty a hodiny v poloze 12 hodin
Během tohodle psaní jsem zjistil, že vteřinovka začala krokovat ale velká ručka jede jak zběsilá. A teď se stala podivná věc, minutovka a hodinovka se zastavily v poloze 9:50 a vypadá to, že jdou.
Že by ten přijímač DCF nakonec makal?
Zkusil jsem restart. Zase to samý, vteřinovka furt dokola. Když jsem ji zabrzdil, tak se zase rozběhla minutovka a hodiny se zastavily ve 12:00. Po chvíli začala krokovat vteřinovka, hodiny se nastavily na 10:10, což je asi těch 20 minut co jsem si s tím hrál.
Takže nějak ty hodiny jdou, dokonce se synchronizujou od DCF ale na špatnej čas.
Dal jsem na strojek dekly a zase se to chová jinak, o zabrždění vteřinovky se točí minutovka furt a asi na věky.
Kašlu na to, promrhanej půlden a výsledek žádnej.
Je zajímavé, že v hamshacku mám také hodiny AURIOL a ty chodí léta přesně a přestavují se na letní či zimní čas bezproblémově. Při výměně baterie se napřed samy nastaví na 12 hod. a po hodině se rozběhnou, vteřinovka zběsile běhá chvíli dokola, přitom se postupně přestaví i minutovka a hodinovka.
mám taky ručkové hodiny z Lídlu, ale koupené v roce 1995 (tehdy ještě za DM 19,90). Mají jen jeden krokový motorek na vteřinovku, minutová a hodinocá ručka mají od vteřinovky normální převody- Někdy se po výměně baterky točí i půl hodiny dokola, pak se zastaví na 12:00'00", třeba čtvrt hodiny nedělají nic, pak udělají krok za minutu a znovi se rozběhnou, zastaví na 12:12'00" nebo na 5:17:00 nebo 8:08'00" a zase vyčkávají. Ještě jsou tam další časy, ne které jsou ochotné nějakou minutu počkat, ale ty si nepamatuji a návod od hodin se ztratil kdesi v hlubinách času a jiných papírů. Ksyž má v noci přijít změna času, radši vyndám baterku a dám ji tam až ráno, protože těch 64 Hz, kterými točí vteřinovkou, se normálně přenáší panelem. Raděi tam vrazím znovu baterku po ránu, někdy najdou svých 8:08, někdy provozují indiánský běh až do poledne.
Když dochází baterka, hodiny malinko zrychlí. A, jak logika zjistí, že ve 23:12'00" už ukazují 11:12'01" (proč na to nereagují už dopoledne, netuším), nepočkají o tu vteřinu. Jdou napřed až do půlnoci a pak zase začnou hledat správný čas: motorek dostane svých 64 Hz a vrčíme třeba dvě a půl hodiny, než zase zasynchronizují.
Ale 25 let visí na panelu a jdou.
Tak to donesli starýmu dědkovi amatéru hodinářovi, co zná tak maximálně hodiny na péro a vyměnit baterku v digitálkách a ten "zkontroloval" zda není nějaký kolečko polámaný.
Tak jsem vypájel strojek z plošáku a je mi to jasný, nad ledkou se pohybují celkem 4 kolečka, co mají clonky po 120 stupních. Fototrand byl schovanej ve strojku, je tam opravdu průhled štěrbina. Jedna clonka je na kolečku vždy asi 4 x širší než zbylý dvě. Jestli to hodinář rozhodil a nevrátil přesně zpět, tak jsou kolečka a tím i clonky proti sobě rozhozený. Jsou tam sice v kolečkách nějaký otvory proti bočnicím asi na montážní skolíkování, ale na každým kolečku jsou otvory dva a to je milión kombinací. Kolečka mají sudej počet zubů a tak se proti sobě zuby neposouvají.
Zkusil jsem kolečka přeskládat a zkolíkovat špendlíkama v jedný kombinaci co mě přišla nejvíc pravděpodobná. Vteřinovka se již zastavuje ve 12 hodin, pak se rozběhne minutovka a nastaví se 4:00 a to vždy. No a pak dál už nic. Nechám to do rána zda se nechytnou.
Kdyby to nebylo pro člověka, na kterým mi záleží tak už to dávno letělo z okna.
Kdepak máme velkýho slovenskýho hodináře, ten by neuměl poradit?