Germaniový zesíček
Moderátor: Moderátoři
Pokiaľ sa týka použitia MBA810 oproti diskrétnemu zapojeniu s GD6xx tak IO je Si polovodič s veľkou tepelnou stabilitou a adekvátny zosilňovač s MBA má lepšie vlastnosti. Zapojenie s MBA810 je aj ekonomicky výhodnejšie.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Uvědom si, co se posuzuje u součástky BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR jako zesilovací parametr - je to "beta" neboli hybridní parametr h21e - kde ten index "e" znamená, že to je parametr měřenej respektive vypočítávanej pro zapojení se společným EMITOREM.
A víš, Vševěde, o kolik se (v absolutní hodnotě) liší h21k od h21e?
Tak mu to vysvětli sama, jsem zvědavej, jak to popíšeš ty! A pokud možno bez komplexní matiky a integrálů ...
A kutilmile - nelituju tě
To zapojení vzniklo v době, kdy nebyly k dispozici odpovídající páry npn-pnp tranzistorů. A že to může poměrně dobře fungovat i dnes, dokládá např. šváb LM3886.
P.S. hybridní parametry bych do toho raději netahal
Že by měl komplementár stejné parametry? Že by KD 607/617 byla v parametrech identická? Já vím, ničemný rožnov neuměl opajcnout nic pořádně.
Ale proč MJ15003G proti MJ15004G z AME umí v rámci identity třeba parametr h21e při Uce 6V a Ic 0,5A rozstřelit u 4 párů o 100% NPN proti PNP a to stejně přesně? Na měření shodnosti jejich dalších parametrů mě přešla chuť.
Jinak, ty staré Radiové konstruktéry mohu jen doporučit. A pro mládež ty od roku 1955. Poutavý a přehledný úvod do radiotechniky.