Převod CCIR do OIRT - konvertor Flajzar

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Převod CCIR do OIRT - konvertor Flajzar

#1 Příspěvek od dvorak »

Používám u starších RMG National a Blaupunkt konvertor Flajzar, u kterých se převádí CCIR pásma do OIRT jaksi "zrcadlově "- vysilače s nižším kmitočtem mám po převodu na stupnici nahoře a vysilače s kmitočtem vyšším naopak na spodní části stupnice. Nedávno jsem tento konvertor použil na RMG CROWN 455 FW, ale tam to "zrcadlově"není, např. vysilač s kmitočtem 93.9 MHz chodí přibližně na 66 MHz a vysilač s kmitočtem 98.4 MHz na 73 Mhz dle stupnice. Někde je chyba ? Děkuji.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

jaký je v tom "Flajzarovi" krystal ?
jaký má kmitočet ?
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Ve stavebnici je pravděpodobně krystal 27,12 MHz (příjem v rozsahu cca 90-100 MHz). Pro rozsah 93-105 MHz doporučují krystal vyměnit za asi 30 MHz.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jsou dvě možnosti: buď přijímáš tutéž stanici z jiného vysílače, než si myslíš, pak stupnici obráceně nemáš. To pokládám za pravdě podobnější.
Nebo máš stupnici skutečně obrácenou, to ale může znamenat to, že oscilátor kmitá na 6. harmonické krystalu, to ale není tak jednoduché udržet stabilní, podle mne už by příjem nepravidelně vypadával.
radioelectrum

#5 Příspěvek od radioelectrum »

a nebo na tom radiomagnetofonu je prohozené ladění. přehozený náhon na kladku a tím to ladí naopak než se otáčí ladičák.
dvorak

#6 Příspěvek od dvorak »

Je tam krystal s kmitočtem, jak říká Achab. Takže ten Flejzar převádí "lineárně",nikoliv zrcadlově ? Dříve jsem totiž používal konvertor dle návodu z AR (1977) a ten skutečně frekvence převáděl zrcadlově, mimochodem pásmo se dalo posouvat pomocí skleněného trimru.
Ale v mém současném případě asi budu muset dát za pravdu kolegovi "radiolectrum", je to geniálně jednoduché vysvětlení a pravdou je, že lanko jsem u Nationalu měnil. Díky.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

A přitom v Nationalech šla jednotka přeladit velmi snadno, že ani konvertor nepotřebovala. Obvykle místo kondíků 18 pF tam byly 27 a 33 pF, podobně na vstupu byly větší kapacity. Když se tam daly kondíky asi třetinové kapacity a doladilo se trimry, nebylo potřeba většinou ani s cívkami hýbat.
Přílohy
NEC_FM.png
Typické zapojení jednotky FM v radiokazeťákách National, označené kapacity, které byly měněné pro náš trh
Typické zapojení jednotky FM v radiokazeťákách National, označené kapacity, které byly měněné pro náš trh
dvorak

#8 Příspěvek od dvorak »

Jardo díky, a neměl by někdo náhodou schema k tomu Crownu 455 FW ? Existuje typ 450LW s rozsahy AM/FM/LW a ten CCIR již má, na první pohled naprosto od sebe nerozeznatelné (myslím vevnitř) , rozdíl bude jen v hodnotách těch kondenzátorů.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Od Crowna schéma nemám, i když to bude asi všechno na jedno brdo, zase jen pro náš trh k oběma sekcím ladicího kondíku paralelně přidané asi 3x větší kapacity, než pro pásmo CCIR. Horší je to se vstupní anténní propustí, tu nepřeladíš, jestli je to ten hybridní obvod zalitý v keramice. Jedině někde ze šrotiště vybrat tu správnou, nebo ji vyrobit (to jsou ty první dva kondíky zleva ve schématu). Pro přeladění jsou podstatné zy pravé dva..
dvorak

#10 Příspěvek od dvorak »

Tak jsem schema našel, byť za drobnou úhradu:
https://thecodemachine.co.uk/Schematics ... anuf=Crown
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“