Umývačka ADG759 - bliká a pípa
Moderátor: Moderátoři
Umývačka ADG759 - bliká a pípa
potreboval by som poradiť s touto staršou umývačkou. Veľa mesiacov sa nepoužívala a momentálne odmieta správne pracovať.
Po zapnutí a zatvorení dvierok sa akoby rozbehne normálne, vyčerpá zvyškovú vodu a asi začne napúšťať novú. No za niekoľko desiatok sekúnd začne pípať a súbežne blikať kontrolka zvoleného programu, pričom pri každom pípnutí vyčerpá trošku vody (zrejme predtým ju načerpá) a toto sa donekonečna opakuje. Po vypnutí a opätovnom spustení už okamžite pípa, bliká a vypúšťa. Ak zmením program, znovu sa chvíľku správa normálnejšie, potom však zase začne pípať, blikať a vypúšťať.
Napadajú mi tri príčiny, ktorých zmysluplnosť musí posúdiť niekto iný.
1. Rýchlemu napúšťaniu niečo bráni (hadica má aj aquastop ventil) a keď elektronika zistí, že voda priteká pomaly, tak začne štrajkovať.
2. Je poškodený termistor, vďaka čomu si elektronika myslí, že je voda pod bodom mrazu alebo blízko bodu varu. Či takúto kontrolu takto stará umývačka už robí, je mi neznáme.
3. Umývačka si myslí, že sa potrebuje z nejakého zavádzajúceho dôvodu preplachovať a niečoho sa takto snaží zbaviť.
Prosím o skúsenejšie názory, či nkiečo z uvedeného pripadá do úvahy alebo v čom môže byť problém. Tiež som zatiaľ nenašiel predajcu na termistor NTC pre tento zázrak, hľadal som podľa čísla náhradného dielu (avelmak, uniorbitus aj iné eshopy).
PbSn: Napájanie preverím, aj kondenzátor dokážem zmerať. Znížené napájanie asi môže robiť rôzne nelogické efekty, ale relé na ohrev by sa nemuselo aktivovať ihneď po zapnutí. Ešte k tomu testu, aj keď momentálne veľa nepomôže. Podobne, ako tomu poliakovi, tiež sa mi ho nepodarilo spustiť - podľa návodu do troch sekúnd 4x program. tlačidlo alebo ten čas sa ráta už od otvorenia dverí a zapnutia?
Ďakujem všetkým za pomoc, aj Rostav-ovi za prietokomer.
Nedá sa niekde dostať k popisu činnosti umývačiek, kde sú vysvetlené ich komponenty, najlepšie aj s nejakýmim obrázkami? Aby som nemusel otravovať tunajších ľudí, i keď nezaškodí aj trošku podebatovať na fórach.