Dederón SY 170/2 a 171/2

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Dederón SY 170/2 a 171/2

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady několik "párových" výkonových diod SY 170/2 a SY 171/2 200V/25A. Nevíte prosím někdo, jaká díra se vrtá pro nalisování do chladiče?
Rádlovaná část má průměr přes zuby 12,8 mm a je 6,3 mm dlouhá, takže ideál je nalisovat diodu do chladiče tlustýho 6 mm. Ale nikde jsem nenašel průměr vrtání díry pro diodu a specifikaci matariálu chladiče, jestli to snese krom hliníku taky zinkal či měď. Lisování předpokládám přes mezikroužek fí 13/5 mm delší než vývod diody.
Slyšel jsem, že grécy složený z těchto diod vydrží neuvěřitelný věci, prý trvale až dvojnásobný proud a teplotu, kdy se již odpájí vývod anody(katody).
No a když se použije kombinace SY170 a SY171, tak stačí jeden společný chladič pro mínus a jeden společný pro plus.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

nestačí vrtat, ale je potřeba předvrtat vrtákem 12 a pak použít výhrubník 12,75 mm

. . . tyto diody jsem měl v nabíječce, ale obě se prorazily při pokusu švagra odzkoušet funkčnost klaksonu . . .
(pravděpodobně napěťovými špičkami)
Přílohy
SY170-171.jpg
SY170-171.jpg
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Ø 12,75mm se mi zdá hodně - a určitě bude záviset na tvrdosti materiálu, do kterého se má zalisovat.

http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=68088
Zdenek11 - 20-01-2014 17:07:36

Re: Usměrňovací diody na stavbu usměrňovače
No nic, byly by pak 4 samostatný chladiče vždy asi s 6ti diodama, izolovaně upevněný vzájemně třeba páskama 15x3mm ze sklotextitu. Nebo něco podobnýho. No ale ty chladiče taky budou něco stát. A diody se do nich musí zalisovat, což doma nemusí být zas tak jednoduché. Myslím, že potřebný otvor je 12,4mm (ale nejsem si úplně jistý), lisovat se musí dost přesně axiálně, pomalým tlakem.
Taky tam diskutuje i náš "koktavej" (bobobo) :lol:

UDA160 (usměrňovač k RTB3) se vyráběl u nás ve fabrice.
Pokud bych potkal některého z bývalých kolegů (konstruktérů), mohu se zeptat - třeba si ještě bude pamatovat vrtací předpis pro tyto alternátorové diody.
V UDA160 jsou zalisovány do Al pásoviny :wink:
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od Celeron »

kokun píše: 12,75mm se mi zdá hodně - a určitě bude záviset na tvrdosti materiálu, do kterého se má zalisovat.

Taky se mi to zdá moc. Vzal jsem dvě žiletky Narex, vsadil je do drážek proti sobě a změřil vnitřní kružnici rádlování. Je to 12,1. Takže odhadem do hliníku bych vrtal 12 mm kterej trochu rozhodí a stavitelným výstružníkem to došlechtil na max 12,5. Pak by se měl hliník při lisování "rozhrnout" do toho rádlování a přestup tepla by byl lepší, než když by to chladilo jen za stržený špičky toho rádlování.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Potvrzuju, jako naše alternátorové KYZ, tak tyhle erefťácké SY170/171 snesou věci, které "běžné" diody odpravují.
Zřejmě i proto, je firma Regent často a dlouho používala v zesilovačích od 100W nahoru a s velkými kapacitami.
Byly tam zalisované po dvou stejné polarity, jen v hliníkových trámečcích 20x8mm, délky asi 8cm a na kusu sklotextitu.
Přežily i tehdy, kdy už všecko okolo bylo spálené a probité. Snesou podle katalogu nárazy 420A.
Vyráběly se i v podobě "na závit", kdy je tato alternátorová dioda 170/171 zalisovaná do špalíku hliníku se šestihranem, se závitem M8 na konci.
Myslím, že jde o naprosto stejný typ pouzdra /západního vzoru/, jako mají KYZ a bude pro ně platit i stejné vrtání.
Bylo by dobře najít aplikační brožuru od KYZ, tam bude i popsaný postup pro díru a lisování.
Dovážely se k nám ještě SY180 na 30A a SY191 na 35A, obě se závitem M8.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“