Nikdy jsem toto gramorádio neviděl v provozu. Až tedy do včerejška, kdy jsem částečně rozjel to od Judewareho. Po vyčištění od prachu a pavučin, opravě vypínače, naformování kondu a pár dalších drobnostech jsem rozjel zesilovač s EABC a EL84. Nic mu nebylo, žádné svody kondů, po kontrole a osazení elek hned fungoval. Krmil jsem ho z CD. Překvapil mě výkon, klepala se celá bedna. Hned je jasné, proč si dali na odpružení jednoduchého gramofonu tolik záležet.
Samotný zvuk je takový, no, jak to napsat... Zaujme, ale i jasně dává najevo, že je dost na čem pracovat. Už jen to, že hraje u země "do kotníků" je takové zvláštní. Prostor s reprem není nijak zatlumený, reprodukce je zahučená jako prase. Velmi mi tam chybí výškáč. Jenže dát ho k zemi nemá moc smysl. Nechápu, že tohle neřešili, posunuli by tak stroj na úplně jiný level. Fyziologie je taky docela svérázná. Některé polohy poťáku jsou poslouchatelné, jiné moc ne. Pokud zdroj signálu dává tolik, že při hlasitosti vytočené do poloviny už repro hraje nahlas, je zvuk vyloženě hromotlucký. Regulátor výšek funguje, regulace hloubek nedělá nic, asi tam něco bude, nehledal jsem.
Zajímavé je zapojení výstupáku. Teče přes něj celý proud anodového zdroje. Napřed si říkám "proč, proboha", ale pak mě napadlo, že se tím kompenzuje stejnosměrné sycení. Vinutí je zapojeno mezi dva kondy, v sérii s 1k odporem. Zajímavé řešení, ale část výkonu musí končit v tom odporu.
Gramo jsem neskoušel, je bez přenosky. Někde asi mám, ale kdoví, jaká bude. Motorek zřejmě něco naběhal, hřídelka má docela velkou vůli. Magioko svítí. Síťové trafo jen lehounce hřeje. Zbytek rádia jsem zatím neskoušel. Je upadlá feritka, dráty utrhané. Zřejmě byla uchycená jen dvěmi gumičkami, které dávno zteřely. Co s FM zatím nevím. Konvertor, přeladit, kašlat na to...
Každopádně velký zážitek, no