El. kytara - elektrostatické stínění
Moderátor: Moderátoři
- dayslypper
El. kytara - elektrostatické stínění
Dělá to i když připožím prst k nějaké kovové části zesilovače (třeba vypínač) - taky jen když je volume na kytaře víc vytočený, jinak i při zeslabené kytaře a při zesíleném volume na zesilovači to nedělá.
Moje kytara je Ibanez RG370DX, zesilovač Mesa/Boogie DC-3
Jestli bude potřeba nafotím i střeva kytary.
- dayslypper
- dayslypper
Prostě a jasně - pokud jsou snímače celostíněné, musí být od nich i stíněné vývody, stínění musí být i pod elektronikou. Ideální j, když stínění tvoří kompletní klec pod snímači, elektronikou atd. a je samozřejmě pospojované s GND, stejně tak spojená kobylka, kryty potů atd.
- dayslypper
tak jsem zbastlil kablík ke krytu potů (viz. obr. dole uprostřed), připraveno pro upgrade (alobal u krytu pružin READY
nicméně efekt zůstává, říkal jsem si, jestli to nemůže být kabelem z aparátu (mám Planet Waves, který právě nějak čachruje se stíněním, ale dělá to i na jiné mrše, takže asi ne, i tak to je blbost, protože na vývod kytary vede stejně jeden kábl)
Co dál tedy může být příčinou?
- dayslypper
... a jaký přípravek? podložka na kterých snímače jsou, je připojena ke kostře, ale cívky vždy budou trochu vyčuhovat nad tělo kytary.
Jedině, že jsem měl snímače rozdělané (odlepená krycí páska cívek), ale jsem celkem přesvědčen, že jsem tam nic neuvyklal, jedině, že by mělo vliv, že jsem porušil ten vosk, ve kterém to bylo zalité. Ale to snad na odstínění nemá vliv.
Co mám tedy dělat? Pod tu pásku na snímačích mám dát alobal a připojit ho ke kostře?
- dayslypper
Jelikož jsem tento jev před zásahem do kytary nepozoroval, stále mám obav, že jsem tam něco počubil.
Odešla mi jedna cívka na humbuckeru, tak jsem ji odpojil. A pokusil se zapojit snímač jako Singl.
Zemnící kabel původně sloužící k uzemnění cívek v polo-rozepnutém stavu (jedna cívka na HB + singl veprostřed) jsem také uzemnil, ale neměl na zvuk pražádný vliv.
Nyní ta špatná cívka tam je jen tak (odpojená).
Nevíte, jestli některá z těchto věcí nemůže bít zdrojem nějakých dalších ruchů? Ale to asi ne.
Také jsem očistil všechny kontakty (v jacku na aparátu) a je to to samé.
Kabel kvalitní.
Asi byde zakopaný pes v těch snímačích. Myslíte, že by teda pomohlo, kdybych třeba boky snímačů nastříkal tím vodivým lakem a ukostřil to?
Třeba tam ten lak byl a já ho porušil, ale o tom docela pochybuju.
- dayslypper
2) nevrčí, když nemám připojenou kytaru
3) vyzkoušet to na jiné kombo asi nebudu mít šanci, ale v klidu to dělá.
To s tím lakem byl jen návrh, ale fakt si nejsem jistý účinkem.
Když je ale tento jev tak častý, proč se nedělají nějaké 3-žilové kabely, aby se ten třetí prostě připojil někam, aby to nevrčelo. Teď píšu asi pěknou blbost, ale nějak furt nevím, proč to přestane právě při dotyku člověka a ne při dotyku něčeho jiného. Protože dokonalé stínění asi nikdy tento efekt zcela nepotlačí.