Hrozná životnost doutnavek
Moderátor: Moderátoři
Hrozná životnost doutnavek
Použil jsem starší nepoužitou doutnavku 6x19mm prodává RaC tedy ze skladových zásob kdy se tolik nešetřilo a nebylo kolem nás tolik ekologů...
Po cca. 4 letech je doutnavka opět vysvícená.
Měl jsem za to, že i ve vypínačích Color vydrželi desítky let... Může prosím někdo změřit, jaká tam byla hodnota předřadného odporu? Už doma nic takového nemám....
Zvažuji jinou věc, zkusit jít s odporem až někam na 220kOhm a dát tam dvě doutnavky, každé dát odpor alespoň 220kOhm. Zlepší se životnost???
Díky
a sporákové kombinace (230 / 400V).
Ve sporákové kombinaci jsem měl doutnavku 220 / 380 V (3911) přes 25 let a pořád svítila víc než dostatečně. Ale byla provozovaná pouze na 230 V / 8 hodin denně.
Po výměně jsem zjistil, že nová doutnavka svítí ještě asi 15-20 minut po vypnutí stykače. Stará vždy zhasla okamžitě. Důvodem je zřejmě nižší odběr doutnavky a zvýšená kapacita vedení po výměně vodičů v trubce za kabel. Pokud sepne termostat bojleru, doutnavka samozřejmě zhasne hned.
Mně svítí jedna právě v té sporákovce určitě už 10 let, kdy jsem naposled čistil vypínač. V Color celoplošných vypínačích naprostá většina svítí přes 25 let, měnil jsem snad jen 1-2. Byly zevnitř baňky úplně černé, odpařeným kovem z elektrod. Ze strany přívodů ale bylo vidět, že náplň furt svítí.
Myslím, že to je asi série od série, určitě nejste první, kdo si stěžuje.
Ty doutnavky byly v ČBTV hodně proudově přetěžované, většina jich byla po 15 letech úplně černá taky
Zkuste nějaké čínské, třeba pro konvice.
To by měla být jiná kvalitka, s ohledem na neustále vyzdvihovanou, technologickou vyspělost. Ne?
P.S.:
Teď si uvědomuju, že NDR-TGL doutnavky s paticí telefonních žárovek T6,8, měly na krabičce uvedeno 110V/1mA - a ty mají sakra větší baňku i plochu elektrod, než tyto vypínačové.
V souvislosti s doutnavkovými stabilizátory jsem ve starší literatuře četl, že se silně nedoporučuje překračovat max. proud výbojem, stanovený výrobcem. Má pak docházet k exponenciálnímu vzrůstu odpařování kovu elektrod a znehodnocení náplně.
až po určité době řekněme 30s - 1 min od aktivace nápětím, asi příznak
vyčerpání plynové náplně, deionizace či tak něco (baňka je barevně podbarvena do fialova)
Mám tu samostatnou...
http://racvonka.cz/opticke-prvky/doutnavky.html
Jinak ano, zčernalá baňka zevnitř bude ten důvod...Protože jinak doutnají ale málo..
Ale furt svítí víc po čtyřech letech jak nová bludička z hornbachu, která nesvítí vubec, po dvou letech...
Prakticky budu měnit doutnavky v obou, proto sem se ptal na hodnotu předřadného odporu...
Již u té první sem odpor o dost zvednul, proti hodnotě z originálu a asi furt málo??
o doutnavkách
Setkal jsem se i se stavem, kdy v noci (respektive obecně ve tmě) doutnavka normálně připojená na síťový napětí nesvítila - ale stačilo na ni bliknout třeba baterkou a rozsvítila se = příkladnej případ ionizace osvětlením, kdy pravděpodobně zátavy už tak dobře netěsnily a do vnitřku proniklo poněkud víc molekul plynu (vzduchu), než by pro jistou ionizaci pouhým k elektrodám přivedeným napětím bylo dobrý - ale ještě to nebylo tolik, aby to zabránilo vzniku doutnavýho výboje při přítomnosti dodatečnýho ionizačního zdroje. Takže stačilo udělat BLIK! a doutnavka se rozsvítila. Ve dne samozřejmě svítila taky ... Takže si pak představte tu marnost vysvětlování technický "inšpektorce" bytovýho družstva, že orientační doutnavky ve vypínačích schodišťovýho osvětlení v paneláku za tmy odmítají svítit, když při její návštěvě (samozřejmě v ouředních = dopoledních hodinách) bylo všecko v pořádku. Nakonec podlehla naléhání tlupy pokřikujících spoluobčanů (neměl jsem s tím vůbec nic společnýho, byl jsem v práci - i když jsem se možná před několika sousedama zmínil o možnosti hromadný návštěvy soudrušky referentky v ouředních hodinách u ní v kanceláři ...), vyzývající ji ať se na ty doutnavky přijde podívat v noci, kdy bez nich na schodišti hrozí opravdu rozbití huby - a kupodivu hned dva dny potom nastoupila do baráku elektrikářská firma na revizi a opravu osvětlení - výměnu tlačítek, časovýho relé, rozbitejch krytů ...konosuke píše:zajímavý jev je ten že doutnavka ve vypínači na stěně (cca 20 let) "sepne"
až po určité době řekněme 30s - 1 min od aktivace nápětím, asi příznak
vyčerpání plynové náplně, deionizace či tak něco (baňka je barevně podbarvena do fialova)
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě